Praga la rece, aromată cu scorţişoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul Carol leagă cele două părţi ale „oraşului de aur“
Podul Carol leagă cele două părţi ale „oraşului de aur“

Labirintul clădirilor istorice din capitala Cehiei, aşezat pe malurile râului Vltava, devine o experienţă unică în excursiile programate iarna. Recomandările de pe internet pentru destinaţii turistice pun Praga în topul oraşelor de vizitat. Ajuns acolo descoperi vechi şi nou, frumos şi urât, bere bună, dar mai ales o licoare a cărei reţetă e secretă şi care e perfectă pentru Crăciun.

Capitala Cehiei îşi merită pe deplin aprecierile pe care le fac vizitatorii, dar şi specialiştii, care spun că este printre primele cinci cele mai frumoase oraşe din Europa.

La prima vedere, este o aglomerare extrem de interesantă de clădiri istorice, înalte, înguste, diferite. Peter, un ghid turistic jovial, dar dubios, a explicat foarte pe scurt cum au reuşit strămoşii cehilor să construiască mii de imobile în zona istorică.

Au avut parte de un împărat care voia să facă din Praga cel mai mare oraş din Europa, ca suprafaţă construită, şi i-a scutit pe aristocraţi şi pe nobilime de impozite pentru cel puţin 12 ani, dacă investeau în clădiri impunătoare.

La sute de ani de la acea decizie istorică, vezi în Praga biserici superbe care abia au un cordon de gazon verde, biblioteci sau şcoli cu frontoane superbe, pe care rişti să le ignori din cauza hotelurilor sau a magazinelor amenajate în foste case de reşedinţă ale nobilimii.

Cea mai bună soluţie pentru a descoperi oraşul eficient şi în profunzime este ajutorul unui ghid turistic. Printre miile de călăuze locale, şi Peter este un bun îndrumător în special pentru turiştii din ţările Europei de Est şi de Sud-Est. Vorbeşte perfect rusă, sârbă, evident engleză, şi rupe câteva cuvinte pe româneşte.

Şi-a amintit de Poiana Braşov şi de Sinaia, unde a venit la schi înainte de 1989, iar după privirea şi ochii albaştri (ceva obişnuit, totuşi, pentru cehi), după cunoştinţele şi amintirile despre care a povestit, părea să fi fost mai mult decât un turist care venea dintr-o ţară comunistă într-o altă ţară şi mai comunistă.

Povestea magilor de la castel

Toată Praga veche, pentru că există şi partea nouă a oraşului, marcată ca atare pe hărţile de orientare, abundă în poveşti. Interesant este că faţă de alte aşezări turistice, multe dintre clădirile vechi de secole sunt locuite şi astăzi de moştenitori sau de noi proprietari ori au aceeaşi importanţă pentru comunitate.

Castelul Praga este reşedinţa preşedintelui ţării, la fel cum a fost după anul 850 şi pentru primul monah, Borivoj Premyslovec. Cehii şi turiştii ştiu ce program are preşedintele în funcţie de poziţia steagului de pe castel: când e ridicat, este în ţară, când e coborât, este plecat în afara graniţelor.

Aproape de castel se află Catedrala Sfântul Vit, gotică, uriaşă, construită şi finalizată în 600 de ani. Catedrala ascunde şi o capelă, despre care Peter spunea că este unică în lume, ai cărei pereţi sunt acoperiţi de pietre semipreţioase şi care adăposteşte bijuteriile marilor împăraţi.

Deşi este închisă pentru lucrări de recondiţionare, de la mică distanţă poate fi văzută coroana regală. În „cartierul" castelului o altă atracţie turistică este „uliţa de aur". Nu are pavaje din pietre semipreţioase şi nici nu este poleită cu aur, este doar strada pe care îşi aveau casa tot felul de alchimişti, vrăjitori şi vizionari care încercau să impresioneze apropiaţii regilor sau pe boierii de la curte.

Acum locuinţele pline cândva de „magii" sunt mai mult noi, fără urme de praf sau vechi şi sunt pline de suvenire la preţuri destul de piperate, parcă stabilite în funcţie de mărime. Obligatorie în Praga este o plimbare pe podul Carol, care era cândva singura cale de acces spre palat, străjuită de o parte şi de alta de statui uriaşe care, iarna, sunt mai impozante ca în alte perioade ale anului.

Printre lebede şi raţe

O seară în Praga trebuie încheiată cu o croazieră pe Vltava. La bordul unei ambarcaţiuni, turiştii au parte de orchestră şi muzică simfonică, preparate tradiţionale şi meniu internaţional, toate savurate după o duşcă de Becherovka. Băutura este preparată la Karlovi Vary, după o reţetă secretă, din aproape 30 de plante macerate în alcool, cea mai aromată mirodenie fiind scorţişoara.

Pentru turiştii cu stomac sensibil, preparatele ceheşti pot fi cam grele, sunt prăjite şi ingredientul de bază este făina. Sunt însă şi mâncăruri locale după care o bere alunecă bine sau care pot fi uşor digerate după un pahar din băutura secretă a cehilor.

Oricât de geroasă ar fi iarna la Praga şi indiferent cât de bună e berea locală, după câteva pahare de Becherovka e chiar plăcut să admiri oraşul plutind pe Vltava, alături de sute de lebede şi raţe sălbatice.

La Praga cu Nicoleta Tudor

Calmă, chibzuită, Nicoleta Tudor lasă impresia că este plictisită, dar, de fapt, tot timpul „coace" ceva. Pentru că rutina i-ar provoca mai mult chin decât siguranţă, Nicoleta Tudor a ales să devină jurnalist şi de şapte ani a încercat radio, TV, alegând în prezent presa scrisă.

Îi place să călătorească, să şofeze sau să fie copilot, şi bifează cel puţin o vacanţă pe an într-o ţară cu reţea de autostrăzi bine întreţinută. Ocoleşte cât de mult poate transportul cu avionul, pentru că pe tot parcursul călătoriei îşi imaginează un dezastru. Îi plac mâncarea picantă, vinul alb sec şi ciocolata cu mentă.

În perioada Sărbătorilor de iarnă, „oraşul de aur" oferă numeroase evenimente culturale, printre care nenumărate concerte. În ziua de Crăciun, pe 25 decembrie, la ora 16.30, Bazilica Sf. Gheorghe din Castel va găzdui un concert susţinut de Orchestra Regală din Praga, care va interpreta piese de Mozart, Grieg şi Dvorak.

Tot în ziua de Crăciun, la Teatrul de Marionete este programată, la ora 20.00, o reprezentaţie cu „Don Giovanni", un spectacol după celebra operă a lui Mozart, compusă special pentru Praga. Marionetele poartă costume autentice din secolul al XVIII-lea.

Pe 27 decembrie, a treia zi de Crăciun, la Sinagoga Spaniolă sunt aşteptaţi, la ora 17.30, melomanii dornici să asculte piese de Gershwin şi Bernstein, interpretate de Ansamblul Collegium, alcătuit din muzicieni ai Orchestrei Simfonice din Praga.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite