O clădire din România, printre cele 7 minuni mai puţin cunoscute ale arhitecturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Moschee din Djenne, Mali. FOTO panoramio.com
Marea Moschee din Djenne, Mali. FOTO panoramio.com

Cu toţii am auzit de Marele Zid Chinezesc, de Taj Mahal sau de Colosseum, însă BBC a trecut în revistă şapte minuni ale arhitecturii, la rândul lor impresionante, cunoscute de prea puţine persoane. Printre acestea figurează şi o clădire din România.

Palatul Parlamentului
Casa Poporului este prima dintre cele 7 noi minuni ale arhitecturii incluse pe listă de jurnalilştii BBC. „Cea mai mare şi mai scumpă clădire administrativă din lume, Palatul Parlamentului din Bucureşti este cu adevărat o minune necunoscută. Construită din ordinul dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, clădirea este atât de mare încât este dificil să faci o fotografie care să surprindă mulţumitor grandoarea sa“, citează BBC un avocat, Jann Hoke, care a locuit şi a lucrat în clădirea Parlamentului. 

BBC oferă şi câteva informaţii în cifre despre Casa Poporului, cum ar fi că are nu mai puţin de 3.100 de camere şi că se întinde pe 330.000 de metri pătraţi. „Construită în 1984, clădirea în stil neoclasic, are 12 etaje, cu încă 8 etaje subterane. Valoarea proiectului este estimată la 3,3 miliarde de euro, dar la fel de mult „i-a costat“ pe locuitori ca spaţiu ocupat. Pentru a fi construit Palatul Parlamentului, o cincime din centrul Bucureştiului a fost rasă, inclusiv multe din zonele istorice, mai mult de 30 de biserici şi sinagogi, dar şi aproxiamtiv 30.000 de case“, notează BBC.

cladire

Palatul Parlamentului FOTO Arhiva Adevărul 

Marea Moschee din Djenne, Mali
Construită în 1907, Marea Moschee din Djenne este cea mai mare structură realizată din noroi, mai exact ridicată din cărămizi făcute din amestec de pământ, noroi şi nisip întărit la soare. Construcţia a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1988.

cladire

FOTO Panoramio.com 

Fortul Derawar, Pakistan
Fortăreaţă de dimensiuni monumentale, Derawar are 40 de bastioane de peste 30 de metri înălţime care se ridică semeţe în deşertul Cholistan. Accesul vizitatorilor se face destul de greu, fiind nevoie de acordul unei autorităţi locale.

cladire

FOTO pakpassion.net

Chand Baori, India
Construcţie spectaculoasă ridicată în Rajasthan, India, Chand Baori este de fapt o fântână cu nu mai puţin de 3.500 de trepte simetrice, adâncă de 13 etaje. Construită de regele Chanda din dinastia Nikumbha, intre 800 şi 900 d.Hr., fântana avea nu numai un scop practic, ţinând cont de faptul că în timpul verilor toride apa din rezervor rămânea rece, ci şi decorativ.

cladire

Podul Stari Most, Bosnia şi Herţegovina
Podul Stari Most, din Bosnia-Hertegovina, a fost construit în 1566, din 456 de blocuri de piatră, de arhitectul Mimar Hajrudin. Localizat în oraşul Mostar, podul traversează râul Neretva, are patru metri lăţime, 30 lungime şi este înalt de 24 de metri. Construcţia de inspiraţie islamică a fost distrusă în anii '90, în timpul războiului, iar reconstrucţia a durat zece ani, până în 2004. 

cladiri

FOTO descoperalocuri.ro

Marele Zid din India
Marele Zid din India a stat mereu în umbra Marelui Zid Chinezesc, Kumbhalgarh fiind al doilea cel mai lung zid din lume, după cel din China. Situat în Rajasthan, are pe alocuri ziduri groase de 4,5 metri, şapte porţi fortificate şi măsoară 36 de kilometri în lungime. Zidul a fost lungit în secolul XIX şi protejează aproximativ 360 de temple.

cladire

FOTO outofthisworldindia.com

Moscheea Sheikh Lotfollah, Iran
Considerată o bijuterie a arhitecturii iraniene, moscheea Sheikh Lotfollah este situată în oraşul Isfahan. Eleganta moschee a fost ridicată înte 1603 şi 1619, sub domnia lui Shah Abbas I, construcţia fiind botezată după socrul conducătorului, Sheikh Lotfollah. Moscheea este deosebită şi prin faptul că nu are minarete sau curte interioară, probabil pentru că nu a fost gândită ca loc public, ci ca loc de rugăciune pentru femeile din haremul conducătorului.

cladire

FOTO acouplevagabonds.com

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite