Atracţii turistice din Praga: 12 locuri din „Oraşul de Aur“ care trebuie vizitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai vizitate oraşe din Europa este Praga, supranumit şi „Oraşul de Aur“. Frumoasa capitală cehă reprezintă pentru români o destinaţie de tip city-break îndrăgită, graţie obiectivelor turistice istorice, culturale sau arhitectonice. Iată o listă a locurilor care nu trebuie ratate în timpul unei vizite la Praga

Praga nu poate fi admirată în toată splendoarea sa fără să avem un plan de vizitare, astfel încât să putem admira cât mai multe din „comorile“ sale în timpul celor două sau trei zile pe care le avem la dispoziţie într-o vacanţă de tip city-break.

1. Cetatea din Praga

Numai anul trecut, peste 6 milioane de oameni au vizitat Castelul Praga, dar şi atracţiile din preajmă, cum sunt Catedrala Sf. Vitus, Vechiul Castel Regal, Basilica Sf. Gheorghe şi grădinile regale. Merită să admiraţi castelul, împreună cu Catedrala Sf. Vitus şi la ceas de noapte, puse în valoare de lumini.

praga

FOTO boomsbeat.com

2. Funicularul Petřín şi grădinile de trandafiri

Merită să faceţi călătoria cu funicularul pe dealul Petrin, pe care îl puteţi lua din Malá Strana. După ce ajungeţi în vârf, mergeţi să admiraţi grădinile de trandafiri, faceţi o plimbare prin parcul Petřín sau urcaţi în turnul de observaţie, numit şi „turnul Eiffel din Praga“, de unde puteţi admira întregul oraş.

praga

FOTO prague-guide.co.uk

3. Piaţa Vechiului Oraş (Staroměstské náměstí)

Mixul de arhitectură barocă şi gotică, dar şi istoria bogată a locului, transformă piaţă vechiului oraş într-o locaţie de poveste. Aici puteţi admira Biserica Sf. Nicolae, Ceasul astronomic, Biserica Týn şi statuia lui Jan Hus, teologul reformator ceh, născut la Husinec, ars pe rug pentru ideile sale anti-papale. Din peisaj nu lipsesc trăsurile cu cai şi artiştii de stradă.

praga

FOTO blamethemonkey.com

4. Strada de aur (Zlatá ulička)

Parte a complexului Castelului Praga, Strada de aur găzduieşte 11 case istorice, unde au locuit, de-a lungul timpului, gărzile castelului, alchimişti, bijutieri şi artişti, printre care şi faimosul scriitor Franz Kafka.

praga

FOTO prague.fm

5. Turnul prafului de puşcă (Prašná brána)

Construit în 1475, Turnul prafului de puşcă este una dintre cele 13 porţi ale oraşului, care separă Oraşul Vechi de Oraşul Nou. În secolul 17, aici era depozitat praful de puşcă, de unde şi-a primit şi numele. Trebuie să urcaţi 186 de trepte pentru a ajunge până în vârf.

praga

FOTO prague.eu

6. Casa care dansează (Tančící dům)

Acest obiectiv architectonic modern, numit adesea Ginger şi Fred, după celebrii dansatori Ginger Rogers şi Fred Astair, a iscat controverse în 1996, când a fost inaugurat. Mulţi localnici au considerat că structura modernă nu se potrivea cu arhitectura zonei, unde există mai degrabă clădiri în stil neobaroc, neogotic sau art nouveau, tipice pentru Praga. Clădirea modernă a devenit însă o atracţie turisitică, aceasta găzduind birouri şi un restaurant foarte căutat de gurmanzi.

praga

7. Piaţa Havelská

Pentru cei care speră să găsească un suvenir aparte, Piaţa Havelská este locul de unde se pot cumpăra bijuterii şi piese de artă ieftine, vederi şi alte mărunţişuri interesante. Piaţa este situată în apropiere de Piaţa Oraşului Vechi.

praga

FOTO eurocheapo.com

8. Podul Carol (Karlův most)

Fără umbră de îndoială, Podul Carol se află în top trei atracţii turistice din Praga. Structura datează din secolul 14 şi leagă Oraşul Vechi de Malá Strana. În timpul zilei, podul este invadat de turişti, mici comercianţi şi artişti stradali.

praga

9. Cartierul evreiesc (Josefov)

În apropiere de Piaţa Centrului Vechi, fostul ghetou evreiesc a păstrat istoria locului, astfel că aici poate fi admirată cea mai veche sinagogă din Europa, cimitirul evreiesc şi primăria evreiască, dar şi monumente care au rezistat ocupaţiei naziste. 

praga

FOTO praguesteps.com

10. Piaţa Wenceslas (Václavské náměstí)

Piaţa Wenceslas a fost martora unora dintre cele mai importante momente istorice ale Republicii Cehe, incluisv Primăvara de la Praga (1968) şi Revoluţia de Catifea. Bulevardul situat în Oraşul Nou este înţesat de restaurante, magazine şi cluburi.

praga

FOTO vi-hotels.com

11. Muzeul Comunismului

Camere de interogare, statui şi alte mărturii istorice oferă o imagine a ceea ce a însemnat comunismul în fosta Cehoslovacie.

praga

FOTO radiomuseum.org

12. Complexul Vyšehrad

Un alt loc în care merită să petreceţi câteva ore este complexul Vyšehrad, unde se află castelul cu acelaşi nume, Biserica Sf. Petru şi Pavel, cimitirul unde odihnesc mulţi artişti faimoşi din Cehia, cum este compozitorul Dvořák, parcuri, restaurante, cafenele etc.

praga

FOTO Arhiva Adevărul 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite