Am vizitat Wadi Rum, deşertul în care s-au filmat producţii uriaşe ca „Marţianul“ şi „Lawrence al Arabiei“ FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wadi Rum, una din  cele mai importante destinaţiile turistice ale Iordaniei.
Wadi Rum, una din  cele mai importante destinaţiile turistice ale Iordaniei.

Dacă sunteţi în căutarea unei experienţe inedite, puneţi pe lista destinaţiilor de vacanţă Wadi Rum. Celebru pentru nisipul roşu şi stâncile vechi de milioane de ani, deşertul din Iordania te face să te simţi excat ca pe Marte. Aici s-au filmat producţii uriaşe de la Hollywood, ca „Marţianul“ şi „Lawrence al Arabiei“.

„Wadi Rum este vast, sonor si dumnezeiesc“, aşa caracteriza „Lawrence al Arabiei“ aceast loc de poveste, devenit platou de filmare pentru pelicula ce-l are în rol principal. Ofiţerul britanic este asociat cu deşerul Iordaniei deoarece l-a traversat în timpul revoltei arabe din 1917-1918.

Aflat la câteva sute de kilometri de capitala Amman, Wadi Rum este considerat a fi teritoriul beduinilor din tribul Zalabia, turismul fiind principala sursă de venit a acestora. Zona este una dintre cele mai importante atracţii ale Iordaniei, oferind turiştilor posibilitatea de a experimenta un safari, campare sub stele, alpinism, călătorii pe cămilă sau căţărări pe stânci abrupte.

wadi rum

Wadi Rum este format din nisip şi stanci masive, roase de vanturi, ce ajung la 1700 – 1800 metri, ieşite la suprafaţă după ce au stat sub apă milioane de ani. Sunt canioane înguste şi înalte, în care ecoul propriei voci îţi oferă o senzaţie inegalabilă de libertate.

Wadi Rum, platou de filmare pentru producţii uriaşe de la Hollywood

În timpul plimbării prin Wadi Rum am văzut imagini de poveste, care mi-au dat senzaţia că în jurul meu se deruleaza scenele unui film. Imaginaţia nu a călătorit prea departe de adevăr, acesta fiind locul în care s-au filmat producţii uriaşe de la Hollywood, ca Marţianul (deşertul semănând foarte mult cu planeta Marte), Star Wars, dar şi celebrul Lawrence of Arabia.

wadi rum
wadi rum

Doritorii pot petrece o noapte alături de beduini

Partea interesantă este că turiştii se pot caza chiar în deşert, experimentând viaţa alături de beduini. Există corturi unde se poate dormi, iar noaptea se fac focuri de tabără pe lângă care turiştii sunt invitaţi să danseze în stilul specific zonei.

wadi rum

Inedit este şi modul în care cina ne-a fost pregătită, într-o groapă în nisip, plină de jar, în care au pus carne de miel, multe legume şi obişnuita oală de orez. Toate se lasă cel puţin două ore, timp în care petrecerea contină.

wadi rum

După tradiţionala cină, beduinii ne-au invitat să admirăm celebrele apusuri din „Valea Lunii“, aşa cum mai este cunoscut acest loc de poveste.

wadi rum

Dimineaţa te vor trezi razele soarelui care pătrund obraznice în cort, invitându-te la o cafea cu cardamon făcută în nisip. Gustul este demenţial, aşa că dacă ajungi în Wadi Rum, nu ar trebui să ratezi şansa de a bea o cafea făcută în deşert.

wadi rum

Iordania este la doar două ore şi jumătate de zbor de România, din luna martie a acestui an urmând a fi  inclusiv un charter către Aqaba, staţiunea iordaniană de la Marea Roşie.

Te-ar putea interesa şi:

Paradisul rural ascuns în munţi. Este atât de frumos încât românii l-au numit „Palma lui Dumnezeu”

   

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite