VIDEO-FOTO Cum să construieşti altfel: casă pe PET-uri, iglu japonez şi sere din sticle de plastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţele neconvenţionale, tot mai căutate
Locuinţele neconvenţionale, tot mai căutate

Prima insulă artificială plutea pe aproximativ 300.000 de sticle de plastic în 1998, lângă Puerto Aventuras. O a doua astfel de insulă s-a conturat în 2005 într-o lagună pe Insula Femeilor. Astăzi, locuinţele "cupolă" în stil japonez, casele americane, pe structură din lemn sau serele din PET-uri sunt o opţiune ieftină, ecologică şi rapidă.

Povestea insulei pe PET-uri

Britanicul Richard Sowa, zis şi "Rishi", a proiectat, în 1998, prima insulă pe sticle de plastic, intitulată "Insula Spirală". "Rishi" a adunat circa 300.000 de PET-uri aruncate de alţii şi a construit insula plutitoare în apropiere de Puerto Aventuras, Mexic. Insula din materiale reciclate a fost distrusă în anul 2005, în urma trecerii uraganului Emily prin regiune.

Insula Spirală II

sursa foto: spiralislanders.com

Casa ecologică: nu te costa aproape nimic, e confortabilă şi cu priză la tinerii care iubesc natura

Cea mai mare parte a construcţiei britanicului a fost distrusă, astfel că Sowa s-a hotărât să o ia de la capăt şi să construiască o nouă insulă, într-o zonă mai sigură.

Insula Spirală II

sursa foto: spiralislanders.com

Astfel, a luat formă "Insula Spirală II". Cu ajutorul unor voluntari, Rishi a adunat aproximativ 100.000 de PET-uri, pe care a construit, apoi, manual, a doua insulă de acest fel. Bărbatul a umplut mulţi saci cu sticlele de plastic şi i-a legat apoi pe nişte scânduri. De data aceasta locul ales de britanic a fost o lagună de pe de pe coasta mexicană a Caraibelor (Insula Femeilor), un loc ferit de dezastre naturale, tocmai pentru a o proteja.

Insula Spirală II

Planul insulei - sursa foto: spiralislanders.com

Pe insulă se află, în prezent, o casă, plajă, două iazuri, dar şi o cascadă alimentată cu energie solară. Are un diametru de 20 de metri, fiind mai mică decât cea anterioară. Britanicul susţine că micul său paradis, situat în apropierea celebrei staţiuni turistice mexicane Cancun,  este un proiect ecologist în formare.

Insula Spirală II

Nu sunt un cercetător, dar cred în puterea naturii. Noi avem o mare problemă cu deşeurile. Dacă am începe să construim mai multe insule din sticle de plastic nu ar trebuie să mai căutăm locuri în care să le aruncăm. Acestea se pot trasforma în adevărate comori, în pământ, a declarat ecologistul britanic.

Britanicul spune că sticlele, deşi create de om, se integrează foarte bine în mediul înconjurător, iar coralii se leagă de partea de dedesubt a insulei sale, născundu-se astfel colonii întregi.

Insula Spirală II

Casa "cupolă" în stil japonez

Realizată din polistiren expandat, "casa cupolă" are un acoperiş impermeabil, izolat termic şi rezistent la cutremure şi taifunuri.O astfel de locuinţă standard măsoară 7,7 metri lăţime şi 3,85 metri înălţime, având o podea spaţioasă de 44,2 metri pătraţi. Se poate construi şi în dimensiuni mai mari prin alungirea cupolelor, cu adăugarea de mai multe piese, conectate într-o singură structură. Segmentele prefabricate cântăresc aproximativ 80 kilograme fiecare şi pot fi transportate şi asamblate de câţiva oameni, în doar câteva ore. Astfel de locuinţe se regăsesc mai ales în Japonia.

Casa "cupolă"

Locuinţa americană din lemn

Modelul de locuinţă canadian, cu pereţi din gips-carton, a început sa fie adoptat si în ţara noastră. Majoritatea caselor de acest gen sunt de dimensiuni reduse, fără subsol, iar structura de rezistenţă din lemn se poate amplasa direct pe o platformă de beton armat. Ideea acestui tip de locuinţă realizată din materiale neconvenţionale este una atractivă din punct de vedere al preţului (până la jumatatea celui pentru o casă din materiale tradiţionale) şi al gradului suplimentar de confort termic.

Circa 90% dintre locuinţele din nordul Americii au structura de rezistenţă din lemn. În SUA şi Canada, alegerea acestui stil se bazează pe foarte multe cercetări efectuate asupra rezistenţei, confortului termic, sănătăţii şi protecţiei mediului. Printre avantajele acestui tip de contrucţie se numără: rezistenţa la seisme de peste 8,5 grade pe scara Richter, cheltuieli energetice reduse, umiditate interioară optimă, timp de execuţie redus. 

Cum să construieşti o seră din sticle de plastic

* Adună aproximativ 1.500 de sticle de plastic de doi litri

Sere din PET-uri

* Spală sticlele şi îndepărtează etichetele. Acest lucru poate fi realizat mai uşor într-o găleată de apă şi săpun. Scoate dopul şi taie partea de jos a sticlei cu o foarfecă.

* Fixează patru stâlpi în poziţie verticală în pământ.

* Faceţi un cadru din lemn pentru fiecare parte, acoperiş, uşă etc.

* Puneţi sticlele una într-alta pe un suport de lemn.

* Folosiţi cuie pentru a fixa fiecare suport de lemn pe cadru.

* Fixaţi fiecare cadru pe stâlpii verticali, folosind şuruburi. Acoperişul poate fi plat sau în formă triunghiulară.

Sere din PET-uri
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite