Viaţa de cuplu: mariaj sau concubinaj?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultimii ani a crescut numărul tinerilor care nu vor să fie legaţi prin acte în viaţa de familie
În ultimii ani a crescut numărul tinerilor care nu vor să fie legaţi prin acte în viaţa de familie

Întrebarea de azi pune în balanţă două aspecte ale vieţii în doi: căsătoria sau uniunea consensuală. Chiar dacă dragostea durează sau nu trei ani, statutul pe care fiecare partener îl conferă relaţiei de cuplu pare destul de important.

De ce suportă femeile sexul de proastă calitate

„Te-am văzut, mi-ai plăcut, ce rămâne de făcut?", cânta Mădălina Manole în anul 1993, iar răspunsul nu mai era unul atât de simplu. Dacă până în anul 1989 erau stigmatizate de comunişti, evenimentele din decembrie au „revoluţionat" şi modul în care românii privesc relaţiile de cuplu, aşa că tot mai multe poveşti de dragoste au început să se consume în concubinaj. „Celula de bază a societăţii" a intrat, astfel, într-o tranziţie care încă nu poate să-i determine cu certitudine importanţa în societate.

Raportat la anii '70, primul deceniu de democraţie a făcut ca numărul căsătoriilor să scadă cu aproape 25%, iar uniunile consensuale să adune cu până la 60% mai mulţi adepţi. Schimbările survenite în concepţiile legate de cuplu, posibilitatea de a forma cea mai simplă adunare fără alte obligaţii, dorinţa de a exploata cât mai mult o relaţie înainte de urca scările de la Starea Civilă sau, poate, libertatea care avea alt sens după 1989 au făcut ca, pentru multe perechi, căsătoria să devină anacronică pentru stilul lor de viaţă. Astfel, rebelii societăţii de altădată au putut să rupă regulile tradiţionale şi să nu-şi asume obligaţiile sau drepturile unei legături prin acte, dar să-şi atribuie, în acelaşi timp, responsabilităţile de cuplu.

„Ori suntem concubini, ori nu mai suntem?"

Pentru mulţi, concubinajul este asimilat roţilor ajutătoare de la bicicletă, pasul următor firesc fiind un „Da" hotărât şi privirile îngăduitoare ale mamei soacre. Pe de altă parte, multe dintre cupluri preferă să conserve uniunea consensuală la nivelul la care a început şi evită să-i pună partenerului întrebări de genul „ori suntem concubini, ori nu mai suntem?".

Sociologii spun însă că aceste relaţii sunt mult mai fragile decât cele încheiate prin căsătorie, pentru că nu implică un angajament. Concubinajul nu este reglementat de lege, iar cuvinte grele pentru căsătorie, precum „partaj", nu au nicio valoare pentru uniunile consensuale. Potrivit prevederilor Codului Familiei, statul român ocroteşte căsătoria şi familia, apără interesele mamei şi ale copilului şi recunoaşte căsătoria încheiată în faţa ofiţerului de stare civilă. Pentru concubini însă, în România, nu a fost creată încă nicio instituţie care să legifereze raporturile în cuplu, dar nici care să le interzică.

„Concubinajul, o formă de evaziune matrimonială"

Actorul Mircea Diaconu, director al Teatrului Nottara şi senator PNL, spune că valoara căsătoriei nu va putea fi egalată vreodată de concubinaj. „Concubinajul nu este nimic altceva decât o formă de evaziune matrimonială. Atunci când doi oameni vor să-şi întemeieze o familie, să aibă copii şi să-şi construiască o viaţă împreună, pasul firesc este acela al căsătoriei, nu al aranjamentelor. O căsătorie înseamnă dragoste, seriozitate şi legalitate", consideră actorul. Mircea Diaconu este căsătorit cu actriţa Diana Lupescu din anul 1980.

Mircea Diaconu
Citește și: Divorţul de argint

46 de ani împărţiţi la doi

Şi pentru Dumitru „Mitică" Dragomir (64 de ani), „căsătoria e sfântă, nene!". Preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Mitică nu stă nicio clipă pe gânduri când vine vorba despre importanţa căsătoriei. „Căsătoria îţi aduce cele mai mari bucurii într-o viaţă. Dacă îţi dă Dumnezeu noroc şi o parteneră de viaţă ca lumea, atunci ai parte numai de bucurii. Căsătoria e sfântă, nene! Poţi să ai bani, poţi să faci ce vrei, dacă nu ai nevasta lângă tine, nu eşti un om împlinit". Şeful LPF se oferă ca exemplu în ceea ce priveşte viaţa de familie şi afirmă că un bărbat nu trebuie să mai ezite atunci când întâlneşte femeia potrivită şi să o ia imediat de nevastă. Mitică şi soţia sa, Vica, sunt căsătoriţi de 46 de ani, aproape o jumătate de secol.

„Mi-a plăcut şi am luat-o, cu toată împotrivirea părinţilor cu tot. Ai ei nu prea erau de acord, pentru că eu eram un sărăntoc", mărturiseşte Dumitru Dragomir.Fostul parlamentar se fereşte să-i judece pe tinerii care preferă uniunea consensuală, dar spune că îi va sfătui pe cei doi nepoţi ai săi să-i urmeze exemplul: „Când vor creşte mai şi o să vină vreunul din ei cu o fată la mine, o să-i spun să o ia de nevastă dacă o iubeşte".

"O căsătorie înseamnă dragoste, seriozitate şi legalitate."
Mircea Diaconu actor şi politician

„O relaţie presupune mai mult decât iubire"

Dan Bittman, solistul trupei Holograf, considerăcă cel mai important lucru într-o relaţie este puterea sentimentelor care îi uneşte pe parteneri, iar aceasta „nu ţine seama de statutul cuplului în societate". Artistul evită să dea o soluţie generală, explicând că fiecare pereche alege în mod natural cum vrea să-şi legitimeze relaţia.

Dan Bittman

De probă

„Fiecare decide după cum e mai bine pentru el. Eu am mers pe ideea unei vieţi în comun alături de persoana iubită, în care să fim fericiţi şi să avem mulţi copii sănătoşi. Pentru noi, asta a contat mai mult decât un act, care nu ar fi avut o valoare specială şi mai mult ne-ar fi încurcat. Legile din România arată că e mult mai bine să nu fii căsătorit", consideră Dan Bittman. Artistul explică însă că varianta pe care el a ales-o nu funcţionează cu necesiatate pentru toate cuplurile. De aceea, o soluţie intermeidară ar fi „căsătoriile de probă", care oferă fiecărui cuplu experienţa traiului în comun.

„De multe ori, nu este suficientă dragostea nebunească, la prima vedere, pentru ca o într-o căsnicie să nu intervină divergenţe. O astfel de relaţie presupune mai multe lucruri decât iubire. Adesea, apar obstacole, iar acestea îşi fac loc în viaţa fiecăruia doar trăind şi experimentând. De aceea, cred că cei care nu se grăbesc şi îşi rezervă o perioadă de graţie înainte procedează cel mai bine", spune Dan Bittman.

Artistul nu a trecut pe la starea civilă niciodată, dar trăieşte cu partenera sa, Liliana Ştefan, de aproape 20 de ani. Au împreună trei copii şi, din spusele lui, nu intenţionează să-şi oficializeze relaţie prea curând. „E ca o căsnicie. Dacă nu ne iubeam şi nu doream să facem copii, lucrul ăsta nu ducea nicăieri", explică solistul.

"Legile din România arată că e mult mai bine să nu fii căsătorit."
Dan Bittman cântăreţ

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite