Partea întunecată a „gândirii pozitive“: dezvăluirile unui şaman din Brazilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceea ce face, de fapt, gândirea pozitivă este să te înveţe cum să te hipnotizezi astfel încât să-ţi ignori adevăratele sentimente
Ceea ce face, de fapt, gândirea pozitivă este să te înveţe cum să te hipnotizezi astfel încât să-ţi ignori adevăratele sentimente

Ţi s-a spus vreodată că ai nevoie doar să „gândeşti pozitiv“ şi toate probleme tale vor dispărea? Sau că pentru a obţine ceea ce-ţi doreşti în viaţă, tot ce trebuie să faci este să vizualizezi acele lucruri şi ele o să devină într-un final realitate? Aceste abordări asupra vieţii sunt populare de decenii, dar chiar ne ajută să trăim o viaţă împlinită?

Potrivit şamanului brazilian Rudá Iandé, iniţiat în tradiţiile Pădurii Amazoniene, aceasta nu este o gândire sănătoasă. Într-un articol pentru Huffington Post, Rudá Iandé dezvăluie care sunt părţile proaste ale gândirii pozitive, potrivit Ideapod.

Partea întunecată a gândirii pozitive

„Concentrează-te pe puterea minţii şi îţi vei transforma realitatea“

Mii de cărţi, workshop-uri şi aşa-zişi guru repetă aceeaşi mantră: „schimbă-ţi felul de a gândi şi îţi vei schimba viaţa“. Rudá Iandé spune că dacă ar funcţiona această mitică „forţă a atracţiei“ pentru măcar jumătate din oamenii care au încercat asta, n-ar fi suficiente resurse pe această lume pentru a împlini visurile unei noi generaţii de magicieni care deţin „Secretul“. Această filosofie promovează ideea că tot ceea ce trebuie să faci este să-ţi faci o listă cu ceea ce-ţi doreşti, să-ţi imaginezi că aceste lucruri sunt pe drum şi apoi să te aşezi şi să aştepţi ca universul să ţi le trimită la uşă. Să stai 100% pozitiv pentru suficient de mult timp şi noua ta realitate pur si simplu se va materializa din gândurile tale. 

Sunt doar două probleme aici, spune şamanul: 1. Este extenuant şi 2. Este ineficient.

Gândirea pozitivă te învaţă să-ţi ignori adevăratele sentimente

Ceea ce face, de fapt, gândirea pozitivă este să te înveţe cum să te hipnotizezi astfel încât să-ţi ignori adevăratele sentimente. Asta creează un fel de viziune de tunel. Începi să-ţi blochezi conştiinţa într-o bulă în care tu exişti doar ca „cea mai bună versiune a ta“, zâmbind întotdeauna, plin de iubire şi fericire, magnetic şi de neoprit. Această bulă te poate face să te simţi bine pe termen scurt, dar în timp bula aceasta se va sparge. Pentru că de fiecare dată când te forţezi să fii pozitiv, negativitatea creşte în interior. Poţi să negi sau să reprimi gândurile şi emoţiile negative, dar ele nu vor dispărea. 

Viaţa este plină de provocări şi înfruntând aceste provocări în fiecare zi ţi se declanşează tot felul de gânduri şi emoţii, inclusiv furie, tristeţe şi teamă. Încercând să eviţi ceea ce consideri că e negativ şi acceptând doar ceea ce e pozitiv este o mare greşeală, crede Rudá Iandé. Atunci când negi adevăratele sentimente, îi spui unei părţi din tine: „Eşti rea. Eşti o umbră. Nu ar trebui să fii aici.“ Astfel, construieşti un zid în mintea ta şi astfel psihicul tău are parte de o rupere. Atunci când trasezi o linie între ceea ce e acceptabil în interiorul tău şi ce nu e, 50% din ceea ce eşti este respins. Fugi constant de umbra ta. Este o călătorie extenuantă care duce la depresie şi anxietate.

Ne străduim atât de mult să fim fericiţi şi cu cât încercăm mai mult, cu atât devenim mai frustraţi. Frustrarea şi extenuarea este formula depresiei. Oamenii devin frustraţi pentru că nu pot atinge arhetipul succesului pe care îl vinde Hollywood-ul de exemplu. Ei obosesc să se lupte împotriva adevăratului lor sine şi devin deprimaţi pentru că nu se aliniază cu adevărata lor natură.

Sfârşeşti într-un război cu tine

Poţi să-ţi petreci întreaga viaţă implicat într-un război civil cu tine sau să recunoşti că esti o fiinţă umană cu tot ceea ce presupune ea şi să să înveţi să îmbrăţişezi întregul tacâm al umanităţii tale. Nu mai împărţiţi gândurile în emoţii „pozitive“ şi „negative“. Cine decide ce este pozitiv şi negativ până la urmă? Unde trasezi linia între binele şi răul din tine? Chiar şi cele mai complexe emoţii au o funcţie importantă în viaţă. Durerea poate aduce compasiune, furia te poate determina să-ţi depăseşti limitele şi nesiguranţa poate deveni un catalizator în creşterea ta, doar dacă le oferi un spaţiu în lumea ta. În loc să te lupţi cu natura ta, poţi să te foloseşti de provocările din viaţa ta în scopul progresului tău, explică şamanul.

„Oamenii vin la mine plini de temeri încât sunt disperaţi să «vindece» şi să «scape de» pentru a deveni de succes. Se gândesc la succes ca la un fel de oază în care pot ajunge în final să se odihnească, feriţi de monstrul imaginar al eşecului care îi urmăreşte constant. Dar oaza aia se dovedeşte a fi un miraj care dispare cu cât te apropii de ea. Sfatul meu pentru aceşti oameni este să facă opusul gândirii pozitive. Îi invit să-şi imagineze cel mai rău scenariu posibil, să exploreze ce se poate întâmpla dacă cele mai profunde frici ale lor devin realitate. Când fac asta, frica încetează să mai fie un monstru. Îşi dau seama că chiar dacă eşuează din nou şi din nou, vor fi capabili să se ridice şi să încerce din nou. Vor învăţa din experienţele lor. Vor deveni mai înţelepţi şi mai capabili să-şi îndeplinească visurile data viitoare. Dacă nu vor mai fi conduşi de simţul deficienţei, se pot bucura de viaţă şi vor permite creativităţii lor să înflorească. Îşi vor da seama că puterea pe care o acordau fricilor lor poate fi folosită în mod conştient pentru a construi realitate pe care şi-o doresc“, mai spune Rudá Iandé.

Acceptă contrastul vieţii

Când îmbrăţişezi întregul spectru a ceea ce eşti – inclusiv tristeţea, furia, nesiguranţa şi frica – toată energia pe care o foloseai în a te lupta cu tine o vei folosi pentru a trăi şi a crea. Emoţiile sunt forţa pură a vieţii şi poţi folosi întreaga forţă a conştiinţei tale doar atunci când le permiţi tuturor emoţiilor să treacă prin tine. Vor exista durere, tristeţe şi furie, la fel fel cum vor exista dragoste, veselie şi entuziasm. Aceste emoţii îşi vor găsi echilibrul natural, iar acest echilibru este mult mai sănătos decât să împarţi totul între bine şi rău.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite