Tuburile electronice - din nou, numai de bine

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o postare din acest an mă întrebam retoric unde au dispărut tuburile electronice. Erau elemente cheie ale aparaturii electronice de acum nu mulţi ani şi au lăsat locul în numai câţiva ani circuitelor semiconductoare.  Au existat reacţii din partea unor entuziaşti care au subliniat că tuburile sunt încă de neînlocuit în anumită aparatură electronică mai ales cea audio de ultra performanţă.

Am primit prin e-mail un mesaj interesant din partea domnului George Chiriţă, specialist reputat în electronică şi antreprenor de succes, stabilit în Franţa. Din mesaj aflu cu plăcere că

„Plecând de la ideea articolului Dvs. despre Tuburi şi de la apariţia pe piaţă a primului Bluray Pure Audio (calitate de master  studio in 24bit/96KHz) cu sunet 3D  5.1, am constatat că pe piaţă nu exista niciun amplificator audio sa corespunda acestor calităţi. Cum tuburile au fost primele componente electronice  cu care am lucrat, am construit primul amplificator  pe 6 canale pentru muzica 3D Hi-Fi. Performantele sunt la înălţime 6X35W, distorsiuni 0,5%, banda pasantă 10Hz -  40KHz şi cu un VU-metru  grafic spaţial 5.1 pentru un reperaj rapid al canalelor. Odată ce aţi ascultat muzica in 3D nu mai puteţi reveni înapoi. ..Măria sa Regele Tub, la nivel performanţe nici o alta componentă electronică nu a reuşit să-l detroneze.”

Imagini şi detalii sunt prezentate pe site-ul autorului. Cu multă bucurie îl felicit pe autor şi repar, dacă este nevoie, confuzia care s-a produs din formularea titlului postării mele. Tuburile nu au dispărut sau rărit numai foarte mult, există încă aplicaţii în care performanţele lor nu sunt egalate de semiconductori.

Pe de altă parte, este greu de ignorat fenomenala evoluţie a circuitelor integrate cu dublarea densităţii lor de elemente la fiecare 2 ani aşa cum a observat Gordon Moore încă în 1965. Creşterea densităţii de elemente pe o pastilă de siliciu a condus şi la o exponenţială reducere de costuri şi astfel avem în prezent puteri de prelucrare uriaşe  în dispozitive pe care le putem ţine în mână şi conţin miliarde de tranzistori. Un astfel de dispozitiv construit cu tuburi ar ocupa, aşa cum am mai spus, un volum echivalent cu Casa Poporului sau de câteva ori Empire State Building şi nu ar funcţiona niciodată, un mare număr de tuburi fiind defecte în fiecare moment.

Dividendul digital

Şi atenţie nostalgici care aţi mai păstra vechiul televizor cu tuburi! Nu numai evoluţia circuitelor integrate le va face inutile prin concurenţa cu televizoarele LED extraplate.

În curând, conform unor decizii europene, se va renunţa complet la emisia terestră analogică. Televiziunea analogică transmisă prin emiţătoare terestre ocupă un spectru larg de frecvenţe. Televiziunea digitală folosind compresia de date, permite emisia programelor într-o bandă mai mică decât cea prezentă, eliberând o parte considerabilă a spectrului.

Banda de frecvenţe eliberată are avantaje verificate, în primul rând de propagare, şi este folosită pentru transmisii de date digitale şi telefonie mobilă cu beneficii mari. Operaţia a fost denumită dividend digital în relaţie cu aceste avantaje şi este benefică întregii populaţii, chiar dacă unii vor trebui să înlocuiască aparatele vechi. Din fericire, preţul acestora este încă în scădere …

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite