Trăsături de personalitate care îi ajută pe oameni să trăiască mai mult şi să fie mai sănătoşi: ce au descoperit specialiştii după 75 de ani de studii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat pe o perioadă de 75 de ani a constat că persoanele cu o viaţă longevivă au în comun câteva trăsături de personalitate. Conform cercetătorilor, acestea îi ajută să fie mai sănătoşi şi să trăiască mai mult.

Un studiu realizat timp de 75 de ani pe subiecţi din întreaga lume sugerează că există trăsături de personalitate specifice oamenilor care trăiesc mai mult. Cercetătorii recomandă ca indentificarea existenţei calităţilor să nu fie făcută de fiecare persoană în parte, prietenii apropiaţi fiind potriviţi pentru a confirma dacă avem aceste trăsături sau nu, scrie businessinsider.com.

Conştiinciozitate

Un studiu realizat pe 300 de cupluri a scos la iveală că bărbaţii care au fost descrişi de prietenii lor ca fiind oameni conştiincioşi au avut rate mai mari în ceea ce priveşte longevitatea. Un alt studiu din 2007, în care au fost incluşi bărbaţi şi femei din California, născuţi între anii 1930 şi 2000, a avut rezultate similare. Oamenii - indiferent de sexul lor - care au fost clasaţi în mod independent ca fiind conştiincioşi au trăit mai mult.

Exteriorizarea

În acelaşi studiu, sinceritatea a fost, de asemenea, o trăsătură a oamenilor care trăiesc mult. Bărbaţii care au avut această calitate bine definită, fiind dispuşi să îşi exprime ideile şi sentimentele, chiar şi atunci când erau diferite, au trăit mai mult decât alţi bărbaţi incluşi în studiu.

Un alt studiu, realizat în 2006 pe subiecţi cu vârste între 100 şi 106 ani din Japonia, sugerează că exteriorizarea sentimentelor este strâns legată de longevitate. „Deschiderea spre noi experienţe ar ajuta mai uşor oamenii să se adapteze la anumite pierderi (prieteni, familie, sănătate, job) care apar la vârste înaintate“, scriu cercetătorii în lucrare.

Stabilitate emoţională

Studiul a înregistrat o uşoară diferenţă între rezultatele femeilor şi a bărbaţilor. Pentru femeile participante la studiu, stabilitatea emoţională a fost trăsătura cu cele mai puternice legături care au dus la o viaţă longevivă. Totuşi, acest lucru ar putea fi doar parţial luat în considerare deoarece atunci când studiul a început, în anii 1930, femeile erau caracterizate ca fiind instabile din punct de vedere emoţional, caracteristica fiind văzută drept o necesitate.

Un studiu mai recent, realizat pe 2.400 de bărbaţi şi femei, a constatat că stabilitatea emoţională a jucat un rol-cheie în longevitate, numai că de această dată s-a aplicat atât bărbaţilor, cât şi femeilor.

Acceptabilitatea

O altă trăsătură specifică persoanelor longevive este acceptabilitatea. Un studiu mai recent, realizat pe subiecţi cu vârste între 95 şi 100 de ani, a constatat că toţi au trăit în funcţie de cât de extrovertiţi erau şi în funcţie de nivelul de acceptabilitate a trăirilor şi emoţiilor.

Abilitatea de exprimare a sentimentelor

Conform aceluiaşi studiu, persoanele care au obiceiul de a râde frecvent şi de a-şi exprima emoţiile în mod deschis, fără a le reprima, trăiesc mai mult. Dar, din moment ce acest studiu se referea doar la persoanele care deja au ajuns la o vârstă înaintată, este greu de spus dacă participanţii la studiu au dezvoltat aceste caracteristici ca urmare a vârstei înaintate sau dacă trăsăturile i-au ajutat să trăiască mai mult.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite