Secretele unei căsnicii reuşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Surprizele condimentează viaţa de cuplu
Surprizele condimentează viaţa de cuplu

Sentimentele puternice, sinceritatea, comunicarea dintre parteneri, preocupările comune şi viaţa sexuală activă contribuie la menţinerea unei relaţii sănătoase până la adânci bătrâneţi.

În cuplu există nenumărate „furtuni", cauzate adesea de diferenţele dintre cei doi parteneri, de aceea se şi spune că traiul în doi nu este deloc uşor. În general, soţiile spun despre soţii lor că nu comunică îndeajuns de mult, că sunt insensibili, că nu se implică suficient în educaţia copiilor şi în treburile casnice. Şi bărbaţii au o serie întreagă de nemulţumiri cu privire la consoartele lor: vorbesc prea mult, uneori devenind cicălitoare, petrec prea mult timp la cumpărături, cheltuiesc prea mulţi bani.

Exprimaţi-vă sentimentele!

Psihologii spun că unul dintre secretele unei căsnicii reuşite este să-l accepţi pe celălalt aşa cum este. Diferenţele se pot dovedi chiar plăcute de cele mai multe ori, este de părere cercetătoarea Terri L. Orbuch, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate din SUA, care a efectuat un studiu în care a urmărit 373 de cupluri, timp de 22 de ani, pentru a vedea care sunt secretele unei căsnicii ideale.

„Principalul motiv al despărţirilor nu este dat de conflicte, probleme de comunicare ori de incompatibilitatea sexuală. Cel mai grav este cel legat de frustrare, care rezultă din diferenţa dintre aşteptările pe care le avem de la partener şi ceea ce ne oferă el cu adevărat", a spus Orbuch.

Specialiştii avertizează că frustrările acumulate de persoanele care nu-şi manifestă nemulţumirile în cuplu îşi vor pune amprenta asupra relaţiei la un moment dat. De aceea, ei ne sfătuiesc ca, atunci când soţul sau soţia ne supără, să ne exprimăm sentimentele, chiar dacă acest lucru înseamnă chiar să ne certăm cu partenerul. „Neplăcerile pe termen scurt pe care le creează o discuţie furioasă, dar bazată pe onestitate, sunt compensate de beneficiile pe termen lung pe care ea le are pentru relaţia de cuplu. Furia este şi o modalitate de a arăta partenerului că modul în care se comportă nu este acceptat", explică profesorul James McNulty, din cadrul Universităţii din Tennessee, SUA.

„Este indicat ca orice problemă să se rezolve în timp util. Nu este sănătos să fie lăsată nerezolvată sau rezolvată parţial, pentru că timpul nu face decât să accentueze sau să denatureze situaţii şi interpretări ce nu sunt soluţionate la momentul oportun. Chiar dacă sunt «furtuni», ele nu fac decât să revigoreze căsnicia, cu condiţia ca iubirea să rămână liantul celor doi", explică psihologul Keren Rosner din Bucureşti.

Atenţie însă! Chiar dacă exprimarea sentimentelor este benefică, în anumite situaţii este mai bine să fie păstrată tăcerea. Mai ales atunci când, sub impulsul nervilor, riscăm să spunem lucruri dure, care ne vor răni partenerul. Uneori, cuvintele dor mai mult decât agresiunea fizică şi cu atât mai mult când ele vin partea unei persoane pentru care avem sentimente puternice.  

Păstraţi-vă independenţa!

Un alt aspect pe care este bine să-l avem în vizor dacă dorim ca relaţia de cuplu să nu fie afectată este păstrarea independenţei individuale. Sunt din ce în ce mai multe cazuri de relaţii toxice, în care soţii ajung practic să se sufoce, deoarece consideră că tot timpul liber trebuie să-l petreacă împreună, chiar dacă nu este vorba despre timp de calitate. Activităţile individuale şi întâlnirile cu prietenii contribuie la dezvoltarea personală, care îmbunătăţeşte calitatea relaţiei.

Psihologul Keren Rosner este de părere că evoluţia individuală şi cea a cuplului aduc divergenţe inerente în cronologia celor doi soţi, dar înţelepciunea şi dorinţa de rezolvare a conflictelor sunt stimulate de consistenţa şi puterea bazei clădite iniţial.

„Căsnicia mea a durat cinci ani. Matei şi cu mine am fost mereu nedespărţiţi. Atunci când mă întâlneam  cu prietenele, el era mereu prezent, la fel şi eu când organiza ieşiri cu prietenii lui. În concediu, la cumpărături, în vizite, acasă, peste tot eram împreună. Acesta cred că a fost şi motivul pentru care relaţia noastră s-a consumat", spune Cristina (35 de ani), din Bucureşti. 

Complimentaţi-vă!

Pe măsură ce anii trec, uităm parcă să-i mai arătăm partenerului de viaţă aprecierea noastră. Fiecare persoană doreşte să fie preţuită, iar dacă acest lucru nu vine din partea celui cu care am ales să ne petrecem restul vieţii, atunci fie o căutăm în alte parte, fie ajungem să gândim că nu suntem iubiţi şi apreciaţi, ambele variante având un impact serios asupra relaţiei. Cuplurile fericite sunt cele care nu ratează nicio ocazie pentru a se valoriza mutual, spun psihologii. Tot ei ne sfătuiesc să-i facem soţului/soţiei complimente sincere şi spontane.

În cazul în care complimentele nu sunt sincere, partenerul se va simţi trădat sau manipulat, iar credibilitatea noastră se va pierde. Putem să-i apreciem calităţile fizice şi psihice, trăsăturile care îi definesc personalitatea, reuşitele şi eforturile. Recunoaşterea meritelor celuilalt nu trebuie făcută doar cu ocazia unui eveniment sau într-un loc special. Putem să ne complimentăm partenerul acasă, pe stradă, în faţa prietenilor, a familiei, necunoscuţilor, la telefon, prin e-mail sau sms sau pur şi simplu lăsându-i pe masă un bileţel. Specialiştii spun că, deşi este mai dificil a complimenta o persoană decât să o criticăm, merită acest efort, deoarece aduce armonie în cuplu. Specialiştii sunt de părere că sunt necesare aproape 20 de complimente pentru a anula o critică.

Condimentaţi-vă viaţa intimă!

Rutina este unul dintre cei mari duşmani ai cuplului şi face ca activitatea sexuală să devină doar o nevoie conjugală. La cuplurile în care s-a instalat deja rutina, există un sentiment de linişte în relaţie, dar nivelul pasiunii este afectat considerabil. Pentru a condimenta relaţia, partenerii pot apela în dormitor la câteva trucuri simple. Un studiu efectuat de cercetătorii Institutului Francez de Opinie Publică pe 4.000 de persoane arată că îmbrăcămintea sexy le stimulează bărbaţilor dorinţa sexuală de două ori mai mult decât femeilor (50%, în cazul primilor, comparativ cu 22% în ceea ce priveşte femeile).

Pe lângă lenjerii intime, partenerii pot opta pentru ofertele sex-shopurilor: lenjerii comestibile, creme stimulatoare, lubrifianţi, chiar vibratoare. Eficienţa jucăriilor sexuale a fost demonstrată ştiinţific. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Indiana (SUA) a arătat că femeile care folosesc jucării sexuale manifestă mai multă dorinţă sexuală. În plus, ele se excită mai repede şi ajung mai uşor la orgasm.

"Toleranţa în cazurile de criză, când unul din parteneri trece prin încercări speciale, emoţionale sau de dezvoltare personală, este parte a «reţetei» pentru o căsnicie durabilă.''
Keren Rosner psiholog, Bucureşti

"Furia este o modalitate de a arăta partenerului că modul în care se comportă nu este acceptat. ''
James McNulty cercetător, SUA

"Acordaţi-vă zilnic 10 minute pentru a vorbi despre orice, cu excepţia copiilor, responsabilităţilor ori treburilor casnice.''
Terri L. Orbuch psiholog, SUA

Sprayul nazal anticeartă

Cercetătorii de la Universitatea din Zürich, Elveţia, susţin că au inventat un spray nazal care pune capăt conflictelor din cuplu în doar câteva minute, scrie „The Daily Mail". Sprayul conţine oxitocină, un hormon secretat de lobul hipofizar posterior care are un rol important în viaţa sexuală, atracţia sexuală şi nivelul de încredere în oameni.

Studiul realizat de cercetătorii elveţieni a arătat că, atunci când este inhalată în timpul unui conflict conjugal, oxitocina intervine asupra sistemului nervos şi înlătură stresul. După câteva inhalări, bărbaţii devin mai sensibili şi mai înţelegători, iar femeile mai calme şi mai prietenoase. De asemenea, bărbaţii s-au dovedit mai constructivi şi mai predispuşi la angajamente.

Ce implică mariajul ideal? Sex de trei ori pe săptămână!

În cazul bărbaţilor, spun specialiştii, vârsta ideală pentru căsătorie este de 31 de ani, iar în cazul femeilor, de 28 de ani şi 9 luni, arată un studiu apărut în publicaţia britanică „The Daily Mail", în care au fost analizate în detaliu vieţile a peste 3.000 de persoane căsătorite.

De asemenea, pentru ca un cuplu să ajungă să aibă o căsnicie, este indicat ca înainte de nuntă să existe o perioadă de testare de trei ani şi jumătate. După aceşti ani, este important ca partenerii să-şi spună „te iubesc" cel puţin o dată pe zi şi să facă sex de cel puţin trei ori pe săptămână.  Două seri pe lună trebuie dedicate ieşitului în doi la restaurant şi două seri pe lună separat, folosind acest timp pentru întâlniri cu prietenii. Este recomandat ca bebeluşii să apară abia la doi ani şi două luni după căsătorie. Psihologii sunt de părere că o căsnicie fericită este, de fapt, o căsnicie echilibrată şi funcţională.

„Pentru a avea şanse de reuşită, o căsnicie are nevoie de parteneri maturi emoţional, îndrăgostiţi unul de celălalt, să fie o relaţie bazată pe suport reciproc dat de respect, compatibilitate, încredere, admiraţie, sexualitate activă şi de calitate, activităţi comune. Sinceritatea şi comunicarea eficientă sunt elemente necesare pentru perenitatea căsniciei. Dacă aceste elemente sunt prezente în viaţa de cuplu, atunci cei doi vor avea convingerea şi resursele să depăşească impedimentele pe parcursul vieţii", afirmă psihologul român Keren Rosner.

„Căsătoria trebuie să dureze toată viaţa", cred tinerii

Majoritatea tinerilor adulţi (86%) din SUA se aşteaptă ca mariajul lor să dureze toată viaţa, cu toate că jumătate dintre uniuni se încheie de fapt printr-un divorţ, arată un sondaj realizat de Universitatea Clark din Worcester, din Massachusetts.

Sondajul mai arată că, pentru 57% din tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, a avea relaţii sexuale „fără a fi implicat emoţional" este un lucru rău. Iar 73% din cele 1.029 de persoane chestionate consideră că partenerii ar trebui să se căsătorească înainte de a face copii. Aceste rezultate arată optimismul tinerilor americani cu privire la căsătorie, a notat Jeffrey Jensen Arnett, profesor de psihologie la Universitatea Clark.

Au aşteptări mari

„Ei cresc ştiind că jumătate dintre căsătorii se încheie prin divorţuri, dar aproape toţi se aşteaptă să se afle în cealaltă jumătate", a subliniat Arnett, coordonatorul studiului. „Tineri adulţi de astăzi, cei ai căror părinţi au divorţat, sunt adesea mai hotărâţi să evite un divorţ, cu toate că, din punct de vedere statistic, ei au mai multe riscuri să divorţeze la rândul lor", a adăugat Arnett.

Familia este pusă înaintea carierei

Sondajul a mai arătat că 61% dintre tinerii americani sunt gata să renunţe la anumite obiective de carieră pentru a putea avea viaţa de familie pe care şi-o doresc, atât în rândul bărbaţilor, cât şi al femeilor. „În mod tradiţional, femeile sunt mai înclinate să facă sacrificii de carieră pentru familia lor", a mai spus Arnett.

„Însă aceste ultime rezultate sugerează că lucrurile s-ar putea schimba odată cu noua generaţie de tineri adulţi, cu o împărţire mai echitabilă a responsabilităţilor în familie", a conchis el.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite