Regulile relaţiei moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii sunt interesaţi mai mult de asigurarea propriului confort decât al celui familial
Bărbaţii sunt interesaţi mai mult de asigurarea propriului confort decât al celui familial

Bărbaţii sunt interesaţi mai mult de asigurarea propriului confort decât al celui familial, în timp ce femeile vor egalitate cu sexul tare şi nu se mai preocupă doar de creşterea copiilor şi de îngrijirea soţilor.

„Înainte să ne căsătorim, Cristi şi cu mine aveam fiecare câte o seară în care ne întâlneam cu prietenii, el cu băieţii, eu - cu fetele. Această regulă a fost păstrată şi după ce ne-am căsătorit. Îmi amintesc că prima oară când am ieşit cu fetele în oraş după ce m-am mutat la socri a fost motiv de ceartă la noi în familie. Socrului meu i se părea de neconceput ca eu să ies în oraş, iar Cristi să stea acasă şi să aspire. L-a tot întrebat unde sunt şi, din cauză că soţul meu nu a considerat că este necesar să-i dea amănunte, a ţinut să-i atragă atenţia că soacra mea nu pleacă singură în oraş, iar treburile casnice intră strict în atribuţiile soţiei sale. Cristi a încercat să-i explice că, la noi în relaţie, lucrurile stau altfel, însă nu a avut sorţi de izbândă cu tatăl lui", spune Maria Popa (30 de ani), din Bucureşti.

Psihologii spun că, în trecut, poziţia femeilor era una defavorabilă, ele fiind supuse bărbaţilor. „Atunci când femeile încercau să se revolte erau blamate sau deveneau victime ale violenţei fizice", explică psihologul Keren Rosner, din Bucureşti.

Specialiştii sunt de părere că relaţiile tradiţionale permiteau totuşi o mai bună cunoaştere prealabilă a partenerilor, în unele cazuri, relaţia celor doi devenind completă după căsătorie.

Amânarea sexului, benefică

Cercetătorii din cadrul Universităţii Brigham Young, din SUA, spun că tocmai amânarea actului sexual este cheia succesului unei relaţii profunde şi de durată.  Astfel, cuplurile care au relaţii sexuale la prima întâlnire sau în prima lună riscă să se despartă mai repede comparativ cu celelalte. Deşi sexul este considerat esenţial pentru ca o relaţie să se dezvolte, întrucât le permite celor doi parteneri să descopere dacă sunt compatibili pe plan sexual sau nu, amânarea acestuia îi face pe cei doi să comunice, să se ataşeze unul de celălalt şi să facă faţă dificultăţilor.

În cadrul studiului efectuat de oamenii de ştiinţă americani, participanţii au fost rugaţi să spună când a avut loc primul contact sexual cu actuala parteneră. De asemenea, ei au fost chestionaţi şi cu privire la comunicarea din cadrul cuplului, întrebări care urmăreau în ce mod voluntarii îşi puteau exprima empatia şi înţelegerea faţă de partenere, cât de bine le puteau transmite mesaje clare. Rezultatele au demonstrat că relaţiile sunt solide atunci când actul sexual apare mai târziu în viaţa cuplului, legăturile în care actul sexual se consumă în prima lună fiind cel mai puţin durabile.

Specialiştii spun că amânarea activităţii sexuale creşte şansele ca un cuplu să fie longeviv, pentru că partenerii au timp să îşi dea seama cât de demn de încredere este celălalt, cât de bine comunică şi dacă împărtăşesc sau nu aceleaşi valori în viaţă, toate acestea nefiind influenţate de activitatea sexuală. „Cercetătorii semnalează în prezent o tendinţă în comportamentul de iniţiere sexuală a adolescenţilor, constând în separarea sexului de dragoste. Rezultatul îl reprezintă angajarea în relaţii sexuale precoce şi libertine, lipsite de suport afectiv. Această tendinţă are trei consecinţe: apariţia sexului ca sport, a sexului ca distracţie şi a sexului fără niciun fel de implicaţii emoţionale", spune psihologul Delia Ciobancan, din Bucureşti.

S-au schimbat priorităţile

În relaţiile moderne au avut loc şi alte transformări, nu numai cele referitoare la sex. Psihologii spun că priorităţile femeilor şi ale bărbaţilor s-au schimbat considerabil.„În prezent, femeile nu mai caută stabilitate financiară, ca în trecut, ci stabilitate afectivă din partea partenerului, iar bărbaţii sunt mai preocupaţi de asigurarea confortului propriu şi nu mai sunt atât de interesaţi de a întreţine o familie", explică psihologul Keren Rosner.

„Dintotdeauna, fostul meu soţ a câştigat mai puţin decât mine, lucru care nu m-a deranjat niciodată. M-a deranjat însă că, în ultima perioadă, eu ajunsesem să plătesc şi «distracţiile» prietenilor lui. La un moment dat, am avut o discuţie despre conceperea unui copil. Primul lucru pe care mi l-a spus a fost că nu ne permitem să creştem un copil. Convinsă fiind că nu are dreptate, am făcut o listă cu veniturile noastre şi cheltuielile casnice şi i-am demonstrat că avem resurse să facem acest pas. Mi-a spus atunci că da, am avea bani să întreţinem un copil, dar ar trebui să renunţe la ieşirile cu prietenii, la vacanţe şi că nu se simte pregătit să facă acest compromis", spune Marcela Popa (40 de ani).

Psihologul Keren Rosner spune că afirmarea femeilor pe plan profesional este benefică şi cuplului. „În acest mod, femeile devin mai creative şi au mai multă încredere în ele, cu impact benefic asupra relaţiei", spune spe-cialistul. Pe de altă parte, tendinţa exagerată a femeilor de a se afirma la acest nivel prezintă dezavantaje pentru instituţia familiei.

Când se rupe echilibrul

„Odată cu emanciparea femeii, cu ambiţia acesteia de a deveni egală bărbatului, simbioza din cadrul familiei s-a rupt. Familia a rămas o uniune a două persoane dominate de raţionalitate, nu de sensibilitate, de activitate interesată, nu de tradiţie afectivă, de profit, nu de sentimente. Apar «incompatibilităţi» tot mai evidente în relaţia dintre bărbat şi femeie. Când femeia îşi părăseşte rolul său, pentru a-l asimila pe acela al bărbatului, stabilitatea se rupe şi disensiunile se intensifică.

Rolurile devin tot mai ambigue, ceea ce duce la distrugerea echilibrului familiei. Femeia societăţii contemporane se află într-un accentuat proces de depăşire a clişeelor tradiţionale legate de ideea de feminitate. Femeia modernă oscilează permanent între nevoia de independenţă şi dorinţa de a se agăţa de vechile valori. Această oscilare accentuează divergenţele în interiorul cuplului", mai explică psihologul Delia Ciobancan.

"Toate cuplurile ar trebui să stabilească reguli cu privire la cum vor fi gestionate resursele financiare, împărţirea sarcinilor, îngrijirea şi educarea copiilor, petrecerea timpului împreună, viaţa sexuală."
Delia Ciobancan psiholog, Bucureşti

Mai multe divorţuri

În ultimii ani, specialiştii spun că numărul divorţurilor a crescut considerabil. Cel mai des este invocată lipsa de comunicare. De asemenea, incompabilitatea, abuzurile emoţionale, problemele cu alcoolul şi infidelitatea sunt principalele cauze pentru care cuplurile se prezintă la tribunal. „După trei ani de căsnicie, în care soţul meu s-a dovedit infidel de mai multe ori, în 2011 am depus actele de divorţ, însă, din cauza numărului mare de cereri, am primit termen abia în septembrie anul acesta", spune Oana Popescu, în vârstă de 26 de ani, asistent manager în Bucureşti.

Psihologii spun că partenerii care se căsătoresc astăzi aşteaptă să obţină din căsătorie fericirea personală, spre deosebire de generaţiile anterioare, în care partenerii se declarau mulţumiţi dacă celălalt se comporta satisfăcător, ca întreţinător de familie. „Din acest motiv, în cuplurile actuale, speranţele privitoare la fericirea maritală se transformă mult mai repede în deziluzii, pentru simplul motiv ca realitatea nu corespunde aşteptărilor, astfel încât sistemul marital întemeiat în special pe nevoi expresive (suport emoţional, afecţiune, confort psihologic şi sexual) şi mai puţin pe nevoi instrumentale (creşterea şi educarea copiilor) conduce la o mai mare libertate de dizolvare oficială a cuplurilor carenţate", spune psihologul Delia Ciobancan.

Sextingul, indispensabil în amorul contemporan

Pentru adolescenţii sau tinerii adulţi din zilele noastre, care s-au maturizat cu smartphone-ul în buzunar şi cu internetul la îndemână, sextingul - practica transmiterii de mesaje (text sau foto) cu conţinut sexual explicit prin intermediul telefonului mobil - a devenit o componentă obişnuită a comportamentului „romantic".

O practică „normală" la orice vârstă

O cercetare extinsă asupra sextingului, realizată de specialiştii de la Universitatea din Michigan pe 3.447 de subiecţi, bărbaţi şi femei, cu vârste între 18 şi 24 de ani, a condus la două concluzii importante: pe de o parte, că sextingul e deja o practică obişnuită şi, pe de altă parte, că nu trebuie asociat cu tulburările psihologice şi nici măcar cu comportamentele sexuale riscante.

Studiul a relevat că aproximativ jumătate dintre tinerii adulţi aflaţi în grupa respectivă de vârstă practică sextingul. Majoritatea celor care au primit „mesaje-sext" le-au şi răspuns, fiindcă sextingul implică reciprocitate, deci e ceva susceptibil să se producă între persoane implicate într-o relaţie romantică.

Cuplul în era tehnologiei

În societatea modernă, scrisorile de dragoste, la care se aştepta răspuns uneori chiar şi o săptămână, au fost înlocuite de e-mailurile la care răspunsul ajunge în maximum 48 de ore sau de SMS, la care mesajul vine aproape instantaneu. Discuţiile îndelungi dintre îndrăgostiţi care aveau loc fie la cofetărie, fie în parc au fost înlocuite cu conversaţiile online.

Dacă la sfârşitul anilor '90, atunci când au apărut site-urile de întâlniri, existenţa lor a fost privită cu suspiciune, ele au devenit de-a lungul anilor din ce în ce mai populare şi mai des accesate, datorită faptului că sunt o metodă simplă şi ieftină de a cunoaşte un viitor partener. În plus, specialiştii spun că aceste metode sunt de ajutor persoanelor trecute de 40 de ani care nu mai au timp şi disponibilitatea să petreacă timp în cluburi, de exemplu, pentru a-şi întâlni jumătatea. 

Concubinaj în loc de căsătorie

Tot mai mulţi tineri aleg să amâne căsătoria, alegând în schimb „convieţuirea cu un partener", arată un raport despre starea familiei desfăşurat anul acesta în SUA. „Oamenii se căsătoresc pentru prima oară la vârste tot mai înaintate, iar mulţi apelează la concubinaj înainte de a se căsători", potrivit raportului de Statistică a Sănătăţii Căsătoriei, care a inclus date dintr-un sondaj efectuat între 2006 şi 2010.

Conform acestuia, vârsta medie pentru prima căsătorie a fost de 25,8 ani la femei şi 28,3 ani la bărbaţi. În 1995, 59% dintre femei erau căsătorite deja la 25 de ani. Între 2006 şi 2010, acest procent a scăzut la 44%. În timp ce întârzierea încheierii căsătoriei este în mare parte motivată de dificultăţile economice, cercetarea a descoperit că, de fapt, şi concubinajul premarital amplifică acest fenomen.

Procentajul femeilor care convieţuiesc a crescut de la 3% în 1983, la 11% în intervalul 2006-2012. S-a observat că numeroase cupluri intră acum într-o relaţie de concubinaj aproximativ în acelaşi moment din viaţă când în trecut aveau loc căsătoriile. Pentru femei, 68% dintre uniunile formate între 1997 şi 2001 au început cu concubinajul şi nu cu căsătoria, se mai arată în raportul citat.

Copii, înainte de a merge la starea civilă

Centrul Naţional de Statistici despre Sănătate a mai descoperit că partenerii sunt mai dispuşi să aibă copii când convieţuiesc fără să legalizeze relaţia, în loc să aştepte până când se căsătoresc.

„Ne-am mutat împreună în urmă cu patru ani, iar după câteva luni am aflat că eu şi iubita mea vom deveni părinţi. În momentul de faţă, nu suntem căsătoriţi, deşi reprezentăm o familie", spune Mihai Andriescu (32 de ani), inginer din Bucureşti.

25,8 ani este vârsta medie pentru căsătorie în cazul femeilor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite