Prieteniile „toxice“ duc la depresie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au descoperit că relaţiile de prietenie sunt la fel de vitale pentru sănătate precum şi dietele echilibrate.

Cercetătorii americani de la Facultatea de Medicină a UCLA (Universitatea California din Los Angeles) au ajuns la concluzia că interacţiunile sociale negative pot duce la afecţiuni ale inimii şi hipertensiune arterială după un studiu realizat pe un grup de 122 de persoane sănătoase, dar foarte competitive şi care doreau să-şi împlinească doar propriile nevoi, nu şi pe cele ale prietenilor.

Astfel, potrivit Science News, experţii au arătat că aşa-zişii apropiaţi îţi pot influenţa negativ viaţa, oamenii care au trecut printr-o perioadă grea din acest punct de vedere având un nivel mai mare de proteine responsabile pentru creşterea presiunii sângelui, apariţia bolilor de inimă, cancer sau depresie.

Psihologul Nicholas

Rohleder, de la Universitatea Brandeis, din Waltham (SUA), a afirmat că rezultatele dau o nouă perspectivă asupra relaţiilor de prietenie, conform căreia ar trebui să-ţi ţii departe atât prietenii, cât şi duşmanii. Mai mult, acesta afirmă că persoanele care au fost supuse unui test de stres şi apoi puse să vorbească în public nu s-au descurcat deloc bine, iar stresul poate duce la inflamaţii cronice.

Ce este prietenia toxică

În cadrul unei relaţii de prietenie, fiecare persoană ar trebui să aibă o importanţă egală şi să fie sprijinită la fel de mult pe cât ea îi sprijină pe ceilalţi. Din păcate, prietenii  „toxici" îşi desconsideră apropiaţii şi încearcă să le conducă viaţa, adoptând un comportament sufocant. Acest tip de prietenie poate fi însă recunoscut foarte uşor, prin intermediul mai multor semne. Este clar că un prieten este „toxic" atunci când nu mai este de încredere, când nu poate ţine secrete, când nu te ajută, când este în competiţie cu tine şi te critică. Partea proastă la un prieten „toxic" este că te poate convinge că fără el nu te poţi descurca. Cu toate acestea, este bine să renunţi la astfel de prietenii, care îţi fac mai mult rău decât bine.

Femeile, mai „toxice" decât bărbaţii

Într-o comunitate dominată de femei, liniştea este mai greu de găsit, susţin specialiştii, iar acest lucru poate fi uşor observat. Reprezentantele sexului frumos caută supremaţia de cele mai multe ori. Bărbaţii, în schimb, au legături mai puternice şi rare sunt situaţiile în care un bărbat trădează un altul. O prietenă toxică nu este nici foarte greu de recunoscut. Ea are tot timpul probleme mai mari decât ale tale şi nu este niciodată solidară cu tine în momentele grele. Dacă îndrăzneşti să-i ceri să facă ceva pentru tine, va fi oripilată. Dacă îi reproşezi că nu a făcut nimic pentru tine, îţi va spune ori că nu ar fi putut face un anume lucru, ori că nu ştia cum să facă să fie bine pentru tine.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite