Povestea scroafei "nemuritoare" care până acum a fătat mai bine de 500 de purcei

Povestea scroafei

Scroafa „comunistă“ este de 24 de ani în familia Pop

Cea mai bătrână purcea din România are 24 de ani şi trăieşte într-un sat din Maramureş. Scroafa de 24 de ani a fătat aproximativ 500 de purcei, din vânzarea cărora familia Pop din satul Vărai şi-a ţinut în şcoală cele trei fete şi a cumpărat o casă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scroafa „Baba", aşa cum o alintă stăpânii, este o încrucişare între rasele Duroc şi Marele Alb. S-a născut în gospodăria familiei Pop din Vărai, sat care aparţine de Valea Chioarului, la 40 de kilometri de Baia Mare.

Bani pentru şcoală şi casă

Anual, scroafa „comunistă",  cum îi spun stăpânii, fată câte două serii de porci. „Niciodată n-a fătat mai puţin de opt, dar a avut şi momente când a fătat 18. Numai pe vremea comuniştilor erau încurajate femeile să facă atâţia copii", spune Octavian Pop, stăpânul porcului.

Pop, un pensionar de 56 de ani, şi soţia sa Mariana (45 de ani), casnică, spun că pe banii obţinuţi în urma vânzării purceilor şi-au ţinut cele trei fete în şcoală, le-au îmbrăcat şi chiar au cumpărat o casă pentru prima dintre ele, care s-a căsătorit.

„Niciodată nu am vândut purceii în târgul de animale. Sunt rezervaţi deja din timp. Ne spun cei care au mai cumpărat de la noi să le ţinem, şi câţi, şi vin după ei", explică Octavian Pop.

Stăpâna scroafei spune că şi-a hrănit întotdeauna animalele ecologic. „Niciodată nu i-am dat furaje cumpărate care sunt pline de «E-uri». „Baba" a mâncat numai eco, mâncare naturală. Preferatele ei sunt merele şi nucile", explică Mariana Pop.

Deşi, în ultimii ani, Octavian Pop a vrut de mai multe ori să vândă sau să taie animalul, s-a lăsat înduplecat de rugăminţile soţiei. „O las să moară de bătrână. N-aş putea să mănânc din ea după ce ne-a slujit atâta amar de vreme. A prins toţi preşedinţii din ultimii 24 de ani. E o scroafă comunistă", spune râzând Mariana Pop.

Medicii spun că este un caz excepţional

Potrivit medicilor veterinari, scroafa din Vărai este un caz unic. „Un porc trăieşte maximum 10 ani", explică medicul veterinar Viorel Medan.
După această vârstă intervine îmbătrânirea fiziologică şi scad randamentele, inclusiv capacitatea de reproducere. La 24 de ani şi dentiţia este compromisă, se tocesc dinţii şi nu se mai poate alimenta.

„Scroafa din Vărai este o excepţie de la regulă. Probabil, stilul de viaţă şi alimentaţia bazată exclusiv pe produse ecologice au influenţat şi durata de viaţă şi de reproducţie", a adăugat medicul.  

citeste totul despre: