Paşii esenţiali către descoperirea adevăratului potenţial: „Există oameni care îţi spun că sunt realişti, adevărul e că nu-şi doresc să te vadă evoluând“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eu cred ca fiinţele umane abia acum încep să îşi dezvolte adevăratul potenţial. Societatea este cea care îi împiedică pe cei mai mulţi să îşi atingă acest potenţial, consideră expertul canadian în dezvoltare personală Robert Murray. FOTO Arhiva
Eu cred ca fiinţele umane abia acum încep să îşi dezvolte adevăratul potenţial. Societatea este cea care îi împiedică pe cei mai mulţi să îşi atingă acest potenţial, consideră expertul canadian în dezvoltare personală Robert Murray. FOTO Arhiva

Expertul internaţional în leadership şi dezvoltare personală Robert Murray vine luna aceasta la Bucureşti pentru a le vorbi românilor despre cum arată liderii viitorului şi despre cum îşi pot îmbunătăţi calitatea vieţii personale. Înainte de a ajunge în România, Murray a explicat pentru adevarul.ro că oamenii abia acum încep să realizeze cu adevărat că au un potenţial neexploatat şi a vorbit despre ce ne împiedică să evoluăm.

Robert Murray, unul dintre cei mai apreciaţi experţi internaţionali în leadership şi dezvoltare personală, revine în România la Enlightening Leadership Series, unde va prezenta, pe 19, 20 şi 21 octombrie, un program din trei module dedicat angajaţilor din top si middle management care vor să înţeleagă cum se construieşte şi se gestionază un brand personal puternic, cum să comunice eficient în plan profesional şi să descopere tehnici de îmbunătăţire a calităţii vieţii personale. 

Murray a explicat pentru adevărul.ro că oamenii au un potenţial personal imens, dar că prea puţini reuşesc să conştientizeze resursele pe care le deţin.

Eu cred ca fiinţele umane abia acum încep să îşi dezvolte adevăratul potenţial. Societatea este cea care îi împiedică pe cei mai mulţi să îşi atingă acest potenţial. Adevăratul nostru potenţial este încă nedescoperit, dar cred că după conştientizare, cu determinare şi multă muncă, toată lumea poate atinge măreţia, în opinia expertului canadian în dezvoltare personală. 
murray

Robert Murray, unul dintre cei mai apreciaţi experţi internaţionali în leadership şi dezvoltare personală. FOTO robert-murray.com

Paşii pe care trebuie să-i parcurgem către descoperirea unei versiuni personale mai bune trebuie activaţi de fiecare în parte, iar acest proces porneşte din momentul în care începi „să-ţi doreşti să fii tot ce ai fost destinat să fii. Urmează dorinţa şi determinarea. Nu în ultimul rând, perseverenţa este necesară, pentru că vor fi teribil de mulţi oameni care îţi vor spune că nu se poate realiza“, consideră Murray.  În acest drum către autocunoaştere, Murray consideră că avem nevoie de un mentor care ne poate sfătui cu privire la paşii pe care i-a urmat el însuşi ca să atingă succesul. „Un coach te ajută să vezi lucrurile pe care nu le poţi vedea. Toţi executivii de top din ziua de astăzi au un coach pentru că lumea este un loc foarte dinamic. Liderii din ziua de astăzi au nevoie să fie dinamici, iar ajutorul unui coach este critic.“  

Printre principalele obstacole care ne împiedică să ne atingem potenţialul se numără negativismul, subliniază Murray:

Negativismul este peste tot în vieţile noastre. Există oameni care îţi vor spune că sunt realişti, dar adevărul este că nu îşi doresc să te vadă evoluând. Fii conştient de asta şi urmăreşte-ţi pasiunile cu determinare şi convingere. Din când în când vei avea greutăţi. Când se întâmplă asta, adună-te şi mergi mai departe. Uneori nu ştim care este adevăratul nostru potenţial, până când începem să evoluăm. Cristofor Columb nu a ştiut că lumea nu este plată, pur şi simplu a navigat mai departe.

Teama de eşec, cel mai mare obstacol în descoperirea adevăratului potenţial

Teama de eşec este, la rândul ei, un factor care blochează această identificare şi eliberare a resurselor personale. „Teama de eşec este cel mai mare impediment în descoperirea adevăratului nostru potenţial. Doar când găsim o modalitate de a scăpa de această teamă şi ne educăm să gândim pozitiv vom fi capabili să ne descoperim potenţialul real“, aduagă acesta. Expertul în dezvoltare personală oferă exemplul unor persoane de succes care au transformat experinţele negative, cum este pierderea unui loc de muncă sau eşecurile repetate în afaceri, în lecţii de viaţă folosite în atingerea obiectivului personal. 

”Eşecul este un eveniment, nu o persoană. Sunt multe exemple de persoane care au plecat de la nişte experienţe neplăcute şi au atins cele mai înalte culmi ale succesului. Oprah (vedeta americană de televiziune- n.r.) a fost concediată de la primul său job în televiziune. Michael Jordan (fostul jucător de baschet - n.r.) a fost exclus din echipa sa de baschet. Harlan Sanders, antreprenorul care a pus bazele Kentucky Fried Chicke, a fost refuzat de 1.000 de ori înainte de a găsi pe cineva dispus să îi fie partener şi să îi finanţeze ideea care astăzi este cunoscută în toată lumea“, a enumerat Robert Murray în dorinţa de a arăta că dintr-o experienţă aparent negativă putem învăţa cum să acţionăm mai bine în viitor, în niciun caz nu trebuie să îl considerăm un eşec şi să renunţăm.

Un aspect important cu care ne confruntăm în societatea de azi este demotivarea angajaţilor, care îşi pierd foarte repede plăcerea de a lucra şi, mai ales, interesul să se dezvolte şi să înveţe permanent lucruri noi  Murray a explicat cum acţionează el atunci când realizează că cineva din echipă îşi pierde motivaţia: „Mă gândesc ce nu fac eu cum trebuie. Este o întrebare firească pentru un mare lider. Apoi vorbesc cu persoana în cauză, să aflu ce se întâmplă în viaţa sa, poate are probleme personale. Sau poate este la job-ul nepotrivit. În orice caz, este responsabilitatea liderului să se asigure că fiecare din echipă înţelege ce este de făcut, de ce, dar şi rolul pe care îl joacă fiecare persoană în implementarea unui plan. Dacă persoana se află la job-ul nepotrivit, este responsabilitatea unui lider să o ajute să iasă din organizaţie cât mai delicat cu putinţă. Eu urmăresc  un plan simplu pentru a asigura angajamentul echipei mele. Sunt patru paşi. Primul pas este să mă asigur că toată lumea cunoaşte planul: de ce facem ceea ce facem, dincolo de a genera profit.  Al doilea pas este să mă asigur că toată lumea are o viziune de ansamblu. Cu  alte cuvinte, care este scopul pe care ne propunem să îl atingem. Al treilea pas esenţial este să implic echipa în toate etapele de planificare pentru a atinge obiectivul final. Implicarea membrilor echipei în procesul de planificare arată că eu, ca lider, respect şi apreciez părerile lor. Ultimul pas este ca fiecare membru al echipei să ştie care este rolul său şi care este responsabilitatea sa în atingerea planului. Am descoperit că atunci când urmăresc aceste etape, doar rareori se întâmplă ca membrii echipei să nu fie fresh şi dornici să meargă mai departe.“

Nu în ultimul rând, Robert Murray a vorbit despre echilibrarea balanţei dintre viaţa personală şi carieră, din ce în ce mai greu de realizat în societatea actuală.

Această balanţă este diferită pentru fiecare persoană în parte. Unele persoane au nevoie de o delimitare clară între muncă şi viaţa lor personală. Pentru alţii însă munca este viaţa lor. Este, ca şi în cazul religiei, o chestiune personală şi nimeni altcineva nu are dreptul să îţi impună propria versiune privind această balanţă. Odată ce ţi-ai dat seama ce vrei în termeni de carieră şi viaţă personală, cheia este să dezvolţi disciplina de a-ţi duce planul la bun sfârşit. Este posibil ca planul tău să nu fie ceea ce managerul tău ar fi dispus să susţină. În acest caz, trebuie să decizi dacă vrei să lucrezi în continuare pentru această organizaţie sau pentru acest manager. Nealinierea ar putea fi o nealiniere de valori, a punctat acesta nevoia de a identifica exact ceea ce ne dorim şi de acţiona în folosul nostru şi al familiei, chiar dacă presupune schimbări de care ne temem.
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite