Operaţiile de scădere în greutate, asociate cu riscul de consum ridicat de alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care au suferit operaţii de scădere în greutate au consumat o cantitate mai însemnată de alcool, la doi ani după efectuarea procedurii, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani, citat de Reuters.

Cercetătorii, ale căror descoperiri au apărut în Arhivele de Chirurgie, au afirmat că este posibil ca unii pacienţi să înceapă să consume mai mult alcool dacă operaţia îi ajută să nu se mai îngraşe.

În plus, efectul anumitor proceduri de micşorare a stomacului asupra toleranţei la alcool poate avea un rol semnificativ.

"Acesta este, probabil, unul dintre riscuri", spune Alexis Conason, unul dintre cei care a participat la efectuarea studiului.

"Nu cred că ar trebui să împiedice oamenii de la a mai face această operaţie, dar trebuie să fii precaut şi să monitorizezi consumul de alcool după operaţie", a precizat Conason.

Cercetarea nu a arătat dacă respectiva cantitate de alcool este una periculoasă şi nici dacă s-a înregistrat un abuz de medicamente sau de tutun în urma operaţiei.

Echipa de cercetători a studiat 155 de persoane care au suferit o operaţie de bypass gastric, majoritatea de sex feminin. La începutul studiului, participanţii aveau un indice al masei corporale de 46. Un asemenea indice al masei corporale poate fi, de pildă, acela al unei persoane care cântăreşte 129 de kilograme şi are o înălţime de 168 de centimetri.

În general, notează Reuters, operaţia de acest tip este recomandată celor cu un indice al masei corporale de cel puţin 40 sau măcar 35, în cazul în care suferă de diabet, de exemplu.

Consumul de alcool a scăzut imediat după operaţie, dintre cei 61% care susţineau că beau, numai 20% afirmând acelaşi lucru la o lună după operaţie. Totuşi, la trei luni după aceea, consumul de alcool a început din nou să crească.

La doi ani după operaţie, persoanele incluse în studiu consumau alcool mult mai frecvent decât înainte de operaţie.

Conason a afirmat că operaţia de bypass gastric, cu precădere, scade drastic toleranţa la alcool, până în punctul în care anumiţi pacienţi au o cantitate de alcool de sânge peste limita legală după un singur pahar de băutură.

Una dintre limitele studiului constă în faptul că numai un sfert dintre participanţii de la început au mai păstrat legătura cu autorii studiului, pentru a descrie obiceiurile lor legate de consumul de alcool sau de medicamente, astfel încât cercetătorii nu cunosc ce s-a întâmplat cu celelalte persoane incluse în studiu.

James Mitchell, psihiatru la Universitatea din Dakota de Nord, spune că o astfel de cercetare trebuie să dureze mai mult de doi ani pentru a se observa dacă, mai târziu, cantitatea de alcool consumată va creşte.

În plus, a adăugat acesta, oamenii ar trebui avertizaţi asupra riscului de a creşte cantitatea de alcool, cu atât mai mult cei care au abuzat în trecut de alcool sau de alte substanţe.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite