Omul cu cea mai bună memorie din lume, spaima cazinourilor: care este tehnica de memorare pe care o foloseşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dominic O’Brien figurează în Cartea Recordurilor cu cel mai mare număr de pachete de cărţi de joc pe care a reuşit să le memoreze în dispuneri diferite, nu mai puţin de 54 de serii. FOTO peakperformancetraining.org/ Caroline O'Brien
Dominic O’Brien figurează în Cartea Recordurilor cu cel mai mare număr de pachete de cărţi de joc pe care a reuşit să le memoreze în dispuneri diferite, nu mai puţin de 54 de serii. FOTO peakperformancetraining.org/ Caroline O'Brien

Britanicul Dominic O’Brien, 59 de ani, este supranumit bărbatul cu cea mai bună memorie din lume. A câştigat de opt ori Campionatul Mondial de Memorie, în ultimii zece ani, şi nu are voie să intre în multe din cazinourile mari din lume pentru că poate să memoreze ordinea cărţilor dintr-un pachet întreg de joc în câteva secunde.

Dominic O’Brien figurează în Cartea Recordurilor cu cel mai mare număr de pachete de cărţi de joc pe care a reuşit să le memoreze în dispuneri diferite, nu mai puţin de 54 de serii.

În copilărie s-a confruntat că probleme severe de concentrare şi părinţii erau disperaţi pentru că nu asculta nimic din ceea ce spuneau profesorii la ore. Deşi în anii ‘60 nu exista încă termenul de tulburare de deficit de atenţie (ADHD), medicii suspectează că Dominic a avut acest diagnostic. De asemenea, Dominic era dislexic în copilărie şi a trecut printr-un accident în urma căruia s-a lovit extrem de grav în zona capului.

Tocmai de aceea, britanicul crede că dacă el a reuşit să devină un as al memoriei, oricine poate face acest lucru cu foarte mult antrenament. A scris mai multe cărţi în care oferă sfaturi despre cum putem memora mai uşor şi consideră că gândirea creativă este cea care l-a ajutat să ajungă atât de departe.


A început să-şi antreneze memoria dintr-o întâmplare, după ce a văzut la televizor, în 1987, un bărbat care a reţinut ordinea cărţilor dintr-un pachet de cărţi de joc. ”Mi s-a părut uimitor, aşa că am vrut să înţeleg cum reuşea”, a explicat bărbatul. Avea aproape 30 de ani când a început să se antreneze şi susţine că în numai câteva săptămâni a reuşit performanţe uimitoare. În trei luni a ajuns să memoreze destul de repede un pachet de cărţi de joc. ”După un an am intrat în Cartea Recordurilor, pentru că am reuşit să reţin ordinea a şase pachete de cărţi de joc. Acum fac acelaşi lucru cu 54 de pachete”, a povestit Dominic pentru publicaţia Mental Health. 

Metoda călătoriei, tehnică folosită încă din Grecia antică

O’Brien spune că nu există limită în ceea ce priveşte dezvoltarea abilităţilor de memorare, iar el se bazează pe o tehnică folosită încă din Grecia antică, pe care o numeşte metoda călătoriei.

Am scris despre această metodă în prima carte pe care am publicat-o, „How to develop the perfect memory”. Constă în folosirea unei rute sau a unui drum pe care îl cunoşti foarte bine, pe care îl faci aproape zilnic, de exemplu drumul către serviciu sau spre casă. Pe măsură ce vizualizezi drumul, poţi să fixezi diferite imagini pe traseul imaginar. Aşa, dacă trebuie să cumperi zece obiecte, le poţi asocia cu obiecte familiare de pe traseu: fulgi de porum pe banca din parc, o sticlă de vin lângă copacul preferat etc. Metoda călătoriei asigură cronologia informaţiei, în rest ţine de folosirea imaginaţiei şi de concentrare. Deşi pare un concept foarte simplu, reprezintă o metodă extrem de eficientă prin care îţi poţi antrena creierul, a povestit acesta.

Printre cele mai grele încercări de la Campionatele Mondiale de Memorie la care a participat, Dominic a amintit de momentul în care trebuie să reţii numere care ţi spun la difuzor. „Ţi se spune câte o cifră pe secundă şi simţi că vei uita imediat.” Printre probele pe care le-a trecut se mai numără memorarea a 120 de chipuri şi de nume în 15 minute sau a cât mai multor numere într-o oră, recordul actual fiind de 3.000 de zecimale.

Dominic şi-a testat memoria fabuloasă pentru a memora cărţi la jocurile de noroc din marile cazinouri, în anul 1991. Timp de şase luni ajunsese să strângă sume frumoase de bani din jocurile de noroc, dar curând a fost descoperit că ”numără cărţi” şi accesul i-a fost interzis în cazinouri importante din Las Vegas, Marea Britanie, dar şi din alte ţări.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite