Moduri fascinante în care creierul ne este influenţat de anumite activităţi: diferenţa între a citi o carte şi a te uita la TV şi care e cel mai sănătos hobby

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creierul este unul dintre cele mai misterioase organe ale corpului nostru. Oamenii de ştiinţă descoperă în mod constant noi informaţii despre cum funcţionează, dar este clar că încă ascunde multe secrete. Creierul este influenţat constant de activităţile pe care le întreprindem, iar unele descoperiri făcute de-a lungul timpului sunt de-a dreptul fascinante, scrie Bright Side.

Lipsa cronică de somn ne afectează memoria

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California au dovezi convingătoare că lipsa somnului poate dăuna grav memoriei şi poate facilita apariţia bolii Alzheimer, scrie Bright Side. În timpul unui somn complet, celulele creierului elimină compuşi toxici periculoşi pentru creier. Dacă o persoană nu are parte niciodată de suficient somn, acest aspect poate avea un efect devastator asupra celulelor creierului.

image

© newregency   © paramount   © spirit-alex/depositphotos  

Stresul prelungit distruge creierul

Deteriorarea capacităţii de memorare şi a autocontrolului reprezintă consecinţe ale stresului cronic. În plus, acesta contribuie la apariţia stărilor de iritare, anxietate, tenisiune şi neatenţie.

Iubirea şi ură sunt asemănătoare

Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit că dragostea şi ura provin din zone similare ale creierului. Cu toate acestea, spre deosebire de ură, dragostea reduce în mod semnificativ activitatea în zonele responsabile cu judecata şi gândirea logică.

Creierul este sensibil la deshidratare

Creierul nostru este compus în proporţie de 80% din apă. Prin urmare, chiar şi o pierdere moderată de lichid – ceea ce înseamnă aproximativ 2% – reduce capacitatea de concentrare şi vigilenţa, conducând la deteriorarea memoriei pe termen scurt şi a altor abilităţi cognitive.

Sarcina schimbă structura creierului

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că sarcina reduce cantitatea de substanţă cenuşie din zonele creierului responsabile de cunoaşterea socială şi capacitatea de a înţelege alte persoane. Toate acestea sunt necesare pentru a întări conexiunea mamă-copil, a înţelege nevoile copilului şi a observa eventualele pericole externe.

Consumul excesiv de zahăr afectează memoria şi reduce capacitatea de a memora

Cantităţile mari de fructoză încetinesc activitatea creierului şi reduc capacitatea de a învăţa, de a ne aminti informaţiile şi de a ne concentra. Acest lucru este cauzat de faptul că excesul de zahăr distruge conexiunile neuoronale din creier. Oamenii de ştiinţă subliniază faptul că zahărul produs industrial (cel adăugat în băuturile răcoritoare, condimente, sosuri şi alimente pentru copii) este mult mai nociv. Cu toate acestea, produsele care conţin acizi omega-3 (peşte gras, nuci şi ulei de peşte) elimină consecinţele acestei tulburări.

© Leonardi/depositphotos   © RuthBlack/depositphotos   © mixov/depositphotos   © IconicBestiary/depositphotos  

image

Romnatismul şi sentimentele materne sunt foarte asemănătoare

Se pare că în funcţie de activitatea creierului relaţiile romantice şi sentimentele materne sunt foare asemănătoare, dar există şi unele diferenţe. De exemplu, dragostea pasională activează zonele creierului legate de excitaţia sexuală. În plus, senzaţiile de anxietate şi teama scad, iar cea de euforie creşte. Iubirea maternă activează zonele responsabile pentru formarea afecţiunii.

Pictatul îmbunătăţeşte activitatea creierului

Un studiu a arătat că pictura şi contemplarea operelor de artă îmbunătăţesc interacţiunea dintre zonele creierului şi încetinesc îmbătrânirea. Oamenii de ştiinţă au studiat influenţa artei asupra persoanelor cu vârste cuprinse între 62 şi 70 de ani: jumătate dintre subiecţi au făcut un curs de istoria artei, iar cealaltă jumătate au urmat un curs de pictură. Clasa de pictură au avut un rezultat mult mai bun decât cea de istoria artei.

Cititul antrenează creierul

Oamenii de ştiinţă de la Oxford au demonstrat că procesul de lectură antrenează abilităţile cognitive ale creierului. De asemenea, activează zonele care nu sunt folosite în alte momente. Când citim, sângele intră în zonele creierului responsabile de concentrare şi cunoaştere. De remarcat este şi faptul că acest efect nu apare atunci când privim la televizor sau ne jucăm pe calculator.  

© IconicBestiary/depositphotos  

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite