Karezza, plăcere maximă fără orgasm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Scopul metodei karezza este  transformarea conştientă a energiei sexuale în energie afectivă
Scopul metodei karezza este transformarea conştientă a energiei sexuale în energie afectivă

O practică sexuală ce nu implică atingerea orgasmului este folosită tot mai des de cuplurile care vor să reaprindă „scânteia“ în relaţie sau de cele care vor să-şi menţină plăcerea sexuală timp îndelungat.

„De şapte luni nu am mai avut orgasm şi nu intenţionez să mai am vreunul în viaţă." Afirmaţia, care îi aparţine scriitorului Matt Cook, în vârstă de 51 de ani, din Virginia, poate părea cel puţin ciudată. Bărbatul nu are niciun fel de problemă şi nici nu este celibatar. Din contră, el are o căsnicie fericită, de peste 25 de ani, şi doi copii ajunşi la vârsta maturităţii. Ceea ce l-a determinat să „renunţe" la orgasm este karezza, metodă ale cărei taine le descoperă de ceva vreme. Karezza provine din cuvântul italian „carezza", care înseamnă mângâiere, alint. Specialiştii spun că aceasta este o formă de contact sexual care pune accent pe afecţiune şi pe intimitate, şi nu pe orgasm.

„Este vorba despre un sentiment profund care apare în relaţie şi care este foarte greu de descris, fiind mult mai intens decât sexul convenţional", spune scriitorul Matt Cook. Acesta adaugă chiar că viaţa lui s-a îmbunătăţit considerabil de când a adoptat karezza, tendinţă care ia amploare şi care este considerată a fi salvatoare a numeroase căsnicii.

Medicii confirmă acest lucru. „Karezza este o modalitate de a revigora relaţiile de cuplu, în esenţă ajutând la îmbunătăţirea vieţii sexuale a cuplurilor stabile. Se bazează pe revigorarea sentimentelor ce au dus la constituirea cuplului. Presupune evitarea orgasmului şi a ejaculării, cu menţinerea fazei de platou a excitaţiei. Este cunoscută şi sub numele de «coitus rezervatus». Este în egală măsură o metodă de contracepţie, cât şi o tehnică de menţinere a plăcerii sexuale timp îndelungat", explică dr. Evelyn Cristescu, din Bucureşti.

Bărbaţii, ADEPŢI FIDELI

Deb Feintech, consilier în Portland (SUA), foloseşte karezza pentru a veni în sprijinul cuplurilor care au probleme în relaţie. Specialistul spune că, în pofida stereotipului că bărbaţii urmăresc doar atingerea orgasmului, majoritatea dintre clienţii săi fideli o reprezintă bărbaţii: „Este o experienţă radicală pentru ei, dar consideră că intimitatea emoţională depăşeşte cu mult fiorul pe care îl au atunci când urmăresc doar să facă sex".

Feintech mai spune că tehnica nu este de ajutor doar cuplurilor de vârstă mijlocie, la care apare monotonia în relaţie, ci şi pentru cele care de abia au păşit spre altar. „Soţia mea a citit despre karezza pe un site dedicat femeilor şi mi-a spus că ar vrea să o încercăm. Iniţial, i-am cerut detalii, apoi, ca să-i fac pe plac, i-am spus că da, vom încerca, însă am anunţat-o că sunt convins că nu ne va reuşi de prima dată", spune Ionuţ Alexe (30 de ani), căsătorit de o săptămână. 

Doctorul J. William Lloyd, care a scris „Karezza, arta dragostei", oferă explicaţia: „Metoda Karezza necesită o pregătire mentală adecvată. Ea «cere» înainte de toate înţelegerea şi convingerea că partea spirituală, latura afectivă, este mult mai importantă şi creează mai multă plăcere decât simplul contact sexual. Sexul este, într-adevăr, important, dar el trebuie să fie subordonat dragostei", spune acesta.

Iubire sau procreare?

„Actul erotic are două funcţii: de a uni suflete şi de a reproduce trupuri, iar pentru aceste două funcţii există două tipuri de fuziuni sexuale: fuziunea de tip karezza, pentru iubirea profundă, şi fuziunea de tip obişnuit-orgasmic, pentru procrearea fizică. Nu faceţi greseala de a o utiliza pe cea de-a doua în locul celei dintâi. Există motive biologice pentru a presupune că misterioasele funcţii de hrănire şi reîntinerire ale actului sexual sunt cele mai vechi şi, probabil, cele mai importante funcţii, precedând cu mult timp funcţia reproductivă",  adaugă dr. Lloyd. 

Orgasmul, solicitant

Cercetătorii au descoperit că orgasmul este asemănător cu crizele epileptice din punct de vedere al solicitării creierului. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că 80 de regiuni diferite ale creierului ating maximul activităţii lor în timpul orgasmului. Această suprastimulare poate crea dezechilibre la nivelul creierului.

Marnia L. Robinson, autoarea cărţii „Săgeata otrăvită a lui Cupidon: De la obiceiuri la armonie în relaţiile sexuale" şi practicantă karezza, spune că, atunci când  un cuplu are frecvent orgasm, creierul „cere" din ce în ce mai multă plăcere. „Suntem mereu în căutare de ceva nou", a adăugat. În karezza, din cauză că nu există finalizare, energia sexuală rămâne constantă, iar din acest motiv „încurajează" creierul să elibereze oxitocină, hormonul dragostei, creând astfel un sentiment de armonie. În plus, înainte de sex, nivelul de dopamină  din creier  (hormon care transmite către creier o stare de fericire) este destul de ridicat, iar după - scade brusc.

În cazul tehnicii karezza, nivelul acestui hormon continuă să fie crescut chiar şi după încheierea actului sexual, ceea ce face ca ambii parteneri să fie fericiţi şi satisfăcuţi pentru o perioadă mai mare de timp.

Utilizat în terapie

Un alt avantaj al acestei metode este dat de caracterul său terapeutic. „Teoretic, utilizarea karezza ar putea fi o metodă de tratament a ejaculării precoce, rezultatele depinzând mult de comunicarea dintre parteneri, dar şi de capacitatea bărbatului de a identifica şi controla fazele excitaţiei", spune dr. Evelyn Cristescu.

"Cu cât bărbatul se ridică mai mult deasupra simplei dorinţe sexuale, cu atât mai uşor, mai natural şi fără efort devine controlul în karezza.''
J. William Lloyd doctor, SUA

Abstinenţa, secretul cuplurilor solide

Karezza a fost creată în 1896 de dr. Alice Bunker Stockham, medic obstetrician şi feministă în adevăratul sens al cuvântului, care a luptat pentru dreptul femeii de a folosi anticoncepţionale. Dr. Stockham încuraja abstinenţa sexuală considerând că astfel cuplurile vor fi din ce în ce mai solide.

Ce presupune metoda karezza

- Zâmbiţi-vă unul altuia.
- Priviţi-vă drept în ochi pentru câteva momente. 
- Sincronizaţi-vă respiraţia.
- Ţineţi-vă în braţe în poziţia linguriţei pentru cel puţin 20 de minute.
- Exprimaţi-vă plăcerea. 
- Masaţi-vă reciproc, mişcările foarte lente duc la realizarea unui schimb emoţional şi energetic foarte amplu, obţinerea unei relaxări totale, fizică, mentală şi emoţională, şi, de asemenea, contribuie la exprimarea afectivităţii. - Femeia să stea cu capul pe pieptul soţului tău şi să-i  asculte bătăile inimii. 
- Masează zona genitală a partenerului cu scopul de a crea un confort.
- În fiecare seară, când mergeţi la culcare, asiguraţi-vă că petreceţi măcar puţin timp împreună.

Creierul face diferenţa dintre sex şi dragoste

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Concordia, Canada, Universitatea din Geneva, Universitatea Virginia de Vest, SUA, şi Universitatea Syracuse, SUA au reuşit să facă o hartă a zonelor din creier în care se formează atracţia sexuală şi dragostea. Pentru a realiza acest lucru, ei au rugat o serie de subiecţi să se uite la fotografii erotice sau să se gândească la cea mai importantă persoană din viaţa lor, în timp ce medicii efectuau investigaţii imagistice.

IUBIREA se Aseamănă CU dependenţa de droguri

În urma acestui studiu, specialiştii au ajuns la  concluzia că atât în cazul atracţiei sexuale, cât şi în cazul sentimentelor de iubire, s-a activat aceeaşi regiune cerebrală: striatum. Activitatea cerebrală a fost însă înregistrată în zone diferite ale acestei regiuni. 

Dorinţa sexuală activează zona din striatum care este stimulată de lucruri ce ne aduc plăcere, cum ar fi mâncarea şi sexul. În schimb, sentimentul de iubire se formează într-o regiune a striatumului care are rolul să asocieze o valoare acestor lucruri sau o recompensă, relatează site-ul The Huffington Post. Profesorul de psihologie Jim Pfaus, din cadrul Universităţii Concordia, a spus că „dragostea este, de fapt, un obicei care se naşte din dorinţa sexuală, atunci când dorinţa este satisfăcută".

În acelaşi fel, zona din creier în care se formează sentimentul de iubire este asociată şi cu dependenţa de droguri. Aşa cum cineva devine dependent de droguri pe măsură ce le consumă, la fel şi dorinţa sexuală se transformă în dragoste când este satisfăcută în mod constant.

"Dragostea este, de fapt, un obicei care se naşte din dorinţa sexuală atunci când dorinţa este satisfăcută.''
Jim Pfaus profesor de psihologie

Intră în comunitatea Adevărul Life de pe Facebook. CLICK AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite