Habar nu avem să aplicăm crema de soare, spune un dermatolog: de cât produs este nevoie şi cum calculăm după cât timp trebuie un nou strat de cremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cifrele 15, 20, 25, 30 sau 50 reprezintă factorul de protecţie sau concentraţia de substanţe fotoprotectoare dintr-o cremă. FOTO Arhiva
Cifrele 15, 20, 25, 30 sau 50 reprezintă factorul de protecţie sau concentraţia de substanţe fotoprotectoare dintr-o cremă. FOTO Arhiva

Cele mai multe persoane presupun că o cremă de soare cu factor de protecţie 30 este suficientă pentru a ne proteja de arsurile solare, mai ales că vor să se şi bronzeze. Un dermatolog dezvăluie însă că de multe ori crema este folosită în zadar, pentru că nu aplicăm o cantitate suficientă. Specialistul precizează câtă cremă este necesară pentru a ne considera protejaţi şi ce alte greşeli ne expun riscurilor atunci când ne relaxăm la plajă.

Chiar dacă nu uităm să punem în bagaj crema de soare atunci când mergem la plajă, cele mai multe persoane fac atât de multe greşeli legate de factorul de protecţie ales sau în ceea ce priveşte aplicarea cremei încât produsul devine aproape inutil, conform celor declarate de medicul dermatolog Valerie Goldburt pentru publicaţia Business Insider. Aceasta spune că prea puţini oameni ştiu câtă cremă de soare să folosească sau ce factor de protecţie trebuie să aibă produsul ales.

Astfel, avem nevoie de o cremă cu factor de protecţie 50 dacă vrem să fim bine protejaţi, însă cel mai des se folosesc creme cu SPF 30, pentru că ne gândim că astfel vom fi protejaţi şi că ne şi bronzăm.

Indicele SPF măsoară protecţia oferită împotriva razelor UVB (ultraviolete B), care afectează doar epiderma. Pericolul mult mai mare este reprezentat de razele UVA (ultraviolete A), mult mai puternice, care penetrează pielea în adâncime, aşa că cel mai bine este să folosiţi un produs care oferă protecţie împotriva razelor UVA şi UVB. De asemenea, alegeţi o cremă cu factor de protecţie cât mai mare, mai ales dacă aveţi o piele mai deschisă la culoare, sensibilă la arsuri, pentru că oricum avem tendinţa să folosim prea puţină cremă, mult prea rar sau în mod greşit. 

Cum calculezi după cât timp trebuie aplicat un nou strat de cremă 

Cifrele 15, 20, 25, 30 sau 50 reprezintă factorul de protecţie sau concentraţia de substanţe fotoprotectoare dintr-o cremă. Cifra respectivă arată cât timp vom fi protejaţi de razele soarelui, însă în funcţie de tipul de piele al fiecăruia. Mai exact,  persoanele cu pielea foarte albă se încadrează în categoria fototip 1, cele cu pielea neagră au fototip 6, iar persoanele care se încadrează între cele 2 categorii au fototip 3. Prin urmare, aflăm cât timp beneficiem de protecţie dacă înmulţim cifra 3 (fototip care predomină în rândul românilor) cu cea a factorului de protecţie. Deci un produs cu SPF 30 te va proteja 90 de minute, iar unul cu SPF 50 - 150 de minute. Bineînţeles, după această perioadă de timp, crema trebuie reaplicată.

Ce înseamnă o cantitate suficientă de cremă protectoare 

Totuşi, chiar dacă aţi ales o cremă de soare cu factor de protecţie mare, degeaba o folosiţi dacă nu aplicaţi o cantitate suficientă, avertizează dermatologul. Iar o cantitate suficientă înseamnă, în opinia specialistului, aproximativ 2 miligrame de produs pe centimetru pătrat de piele. Dacă folosim mai puţină cremă, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori, atunci puterea de protecţie scade.

„Prea puţină lume aplică atât de multă cremă. Pentru că dacă s-ar folosi în cantitatea respecvtivă, atunci stratul de cremă ar fi vizibil pe piele, iar oamenilor nu le place asta”, explică dermatologul. O altă greşeală este că aplicăm crema şi apoi o masăm viguros, ca să intre mai repede în piele, dar astfel nu facem decât să îndepărtăm din cantitatea necesară ca să beneficiem de protecţie, mai spune specialistul.

Alte greşeli pe care le facem când aplicăm crema de soare:

1. De regulă, aplicăm crema abia când ajungem pe plajă. Însă crema protectoare trebuie aplicată cu cel puţin 20 de minute înainte de a ne expune la soare, de preferat după ce aţi făcut duş, pentru că aceasta nu acţionează imediat.

2. Aplicăm crema o singură dată, ignorând faptul că trebuie să refacem stratul de cremă după ce ieşim din apă sau după câteva ore de expunere la soare.

3. Uităm să protejăm părţi ale corpului sensibile, cum sunt urechile sau buzele.

4. Considerăm că nu mai avem nevoie de cremă dacă ne-am bronzat, dar asta nu înseamnă că pielea nu mai este expusă la pericole. Soarele îmbătrâneşte pielea, pot să apară pete de pigmentare, aşa că trebuie să folosim produse de protecţie solară şi de hidratare în continuare.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite