FOTOGALERIE Mistere şi picanterii mayaşe în Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechii locuitori ai Mexicului erau de fapt extrem de cruzi, chiar mai sângeroşi decât au fost prezentaţi în celebra peliculă regizată de Mel Gibson. Au prevestit mayaşii sfârşitul lumii în 2012? „Şi ce!“. Dacă ai văzut Mexicul, mori liniştit! Plajele luxuriante şi necunoscutul din inima junglei te poartă într-o lume mistică.

FOTOGALERIE din Mexic
Mai multe materiale video, pe TVtravel.ro

M-am hotărât să plec în turul celor 7 Noi Minuni ale Lumii şi m-am angajat faţă de o redacţie de ştiri să fac un material de turism. Pentru piramidele Chichen-Itza trebuia să ajung din nou în Mexic, pe care-l mai vizitasem cu trei ani în urmă împreună cu soţia mea, Carla.

Mi-am luat cinci  zile de cazare la Cancun, aflat la doar 250 de kilometri de faimoasele construcţii mayaşe. Plănuisem ca-n prima zi să mă reped dis-de-dimineaţă, cu autobuzul de 7.00, la faimosul obiectiv turistic. Apoi, mă aşteptau patru zile de stat cu burta la soare... „Vamos a la plaja!, nenicule". Doar că bagajul meu s-a pierdut pe drum şi n-a ajuns odată cu mine în aeroport! Timp de două zile am alergat prin magazine după cameră video, aparat foto, cosmetice şi haine de schimb. Am luat la rând toate mallurile din Cancun.

N-am fost în viaţa mea îmbrăcat mai colorat, mai evazat şi n-am avut cămăşi mai înflorate... Până la urmă a început să-mi placă şi, odată reîntors în Europa, am devenit fan Desigual. Sunt spaniolii ăia de au cămăşi jumătate de-o culoare, jumătate de alta, haine viu înflorate etc. A treia zi am ajuns, în sfârşit, la celebrele piramide. Seara la hotel, bucuros că aveam „marfa", dau să văd ce filmasem. La dracu! Fiind camera nouă, setasem ceva greşit! Şi uite aşa dimineaţa am plecat iar la Chichen - Itza, şi n-am mai prins nici măcar o zi de plajă pe faimoasa rivieră mexicană.

În drum spre Chichen-Itza  autobuzul străbate zone cu sărăcie lucie, croite direct în inima junglei din Peninsula Yucatan. Satele sunt alcătuite mai degrabă din colibe decât din case, multe dintre ele învelite cu bucăţi descuamate de tablă veche de când lumea. În apropiere de celebrele ruine ne-a ieşit în cale o puşcărie. Peste drum, o casă mică, făcută cred din chirpici, văruită demult cu alb, avea de-o parte şi de alta două fresce. Realizate stângaci, în manieră naivă, arătau de parcă ar fi fost opera unui pictor de biserici. O blondă cu sânii mari şi o brunetă cu buzele cât China, ambele despuiate, ne îmbiau de pe perete să mergem la  sexy clubul local.

În Anzi, acasă la civilizaţia incaşă

Mai multe oferte, pe Best Tourism!


Misterele piramidelor mayaşe

Ciprian Enea printre vestigiile mayaşe

Vechiul oraşul mayaş trăda o spiritualitate covârşitoare. Un luminiş, croit în inima junglei, ce reprezintă, chiar şi amenajat, o provocare pentru turişti. Din echipamentul obligatoriu nu trebuie să lipsescă  nimănui apa, crema de protecţie solară şi încălţămintea comodă.

Faimosul ansamblu religios, militar şi politic de la Chichen-Itza a fost construit  acum 1200 de ani. Monumentul central, Piramida lui Kukulkan, era dedicat sângerosului zeu reprezentat de un şarpe cu pene. În numele lui s-au săvârşit sângeroasele sacrificii umane  înfăţişate, cred ghizii, cu blândeţe de Mel Gibson în filmul „Apocalypto".

În mod misterios, acustica monumentului este realizată atât de bine, încât orice şoaptă rostită în templul din vârful piramidei se aude până jos la baza sa. În timpul echinocţiului soarele aruncă în asfinţit o umbră ce coboară treptele asemeni unui şarpe. Pasajele ascunse, camerele secrete, textele misterioase sau reverberaţiile propriilor voci creează pentru turişti o atmosferă fascinantă, plină de mister.

Personal, m-au impresionat sălile subterane din zona Cenote  precum şi basoreliefurile, din Las Monjas, construcţie care excelează prin elemente specifice tradiţionalului stil puuc. 

În Belize, hotelurile au zero stele

image

Reprezentanţi ai folclorului mexican sunt găsiţi la tot pasul



Am pornit din Cancun către Belize, schimbând autobuzul în Chetumal. Modesta autogară era  păzită de mai mulţi soldaţi înarmaţi cu ditamai puşcoacele tip „pump action". La graniţă, după vreo două ore de parlamentări, n-am scăpat fără să dau o şpagă de 25 de dolari. Autobuzul spre Belmopan era exact genul de cursă comunală din aceea de care mai vezi şi prin filmele româneşti cu şefi de CAP, plini de iniţiativă, realizate cu patru-cinci decenii în urmă. Prin muşamaua maro a scaunelor grosolane ieşeau smocuri de burete îngălbenit de timp.

Pe pereţii din pal laminat ai vehiculului erau tot felul de inscripţii moralizatoare, scrise în limba engleză (Belizele fiind singurul stat din America Latină unde engleza-i limbă oficială). Aşa puteai citi că Iisus îi iubeşte pe cei milostivi, că cine se scoală de dimineaţa departe ajunge ori că meseria-i brăţară de aur... M-am aşezat lângă unicul alb sadea, un tip între două vârste, blond, uşor grizonat, cu faţa osoasă şi privire de om împăcat cu soarta.

Alec venea de undeva din Sudul Floridei: „În tinereţe, soţiei mele i-a murit fostul bărbat de cancer şi, anul trecut, am pierdut-o şi pe fiica lor, se destăinuie americanul. De atunci, nu mai pun preţ pe nimic, nu mă mai enervez pentru nimic şi încerc să mă bucur de fiecare zi în care soarele străluceşte pe cer. Vin aici pentru că oamenii sunt foarte calmi şi viaţa se desfăşoară în reluare. Timpul trece mai încet. Pădurile sunt superbe, vegetaţia e luxuriantă, iar plajele au nisip fin şi sunt scăldate de ape limpezi pline de peşti."

Somn dulce cu insecte şi şopârle

În Belmopan am traversat un podeţ de lemn şubred şi am ajuns în faţa unei construcţii dreptunghiulare, pe un singur nivel, cu fundaţie înaltă de aproape doi metri. Era hotelul nostru. Proprietarul, un chinez nu prea chipeş şi destul de înaintat în vârstă, ne-a asigurat cu un zâmbet larg că avem noroc. Toate cele cinci camere ale hotelului (dintre care două cu baie proprie - sâc!) erau disponibile pentru 17 dolari pe noapte, fiecare. Dimineaţă, după un somn bun cu şopârliţe, libelule, muşte, fluturi de lampă şi alte vietăţi în cameră am luat un taxi cu gând să descopăr frumuseţile capitalei. Care nu s-au lăsat descoperite pentru că lipseau cu desăvârşire. Cel mai turistic loc, aflat la trei minute de mers, era piaţa din Belmopan.

Cea din Hârlăul românesc e mai mare şi mai dotată. În rest, câteva case, o universitate cu clădiri foarte modeste pierdute-n junglă şi cartierul rezidenţial, unde stau şi guvernanţii. Alcătuit din câteva blocuri-tip, mai puţin făţoase decât căminele studenţeşti din Regie, dar păzite straşnic de armată. În 15 minute am vizitat toată capitala belizelor, dar îmi venea greu să mă dau plecat. După ce am întrebat lumea ce ne ieşea în cale, ce obiective turistice mai sunt, un poliţist mi-a spus triumfător: „Ştiu ce căutaţi. Ambasada Americiiiii. E cea mai frumoasă clădire din oraş. Toată lumea se pozează cu ea, pentru că-i foarte deosebită. Este rotundă şi are şi etaj..." Brusc, am devenit mândru de Casa Poporului de la noi... 

La Acapulco şi Cancun sunt plaje luxuriante

image

Acapulco este dispus de-a lungul unui golf, cu plaje şi nisip fin



Mexicul este situat în Sudul Americii de Nord. Are ca vecini Statele Unite, Belize şi Guatemala. Una dintre coaste este delimitată de către Oceanul Pacific, iar celeilalte îi scaldă ţărmul Marea Caraibe şi Oceanul Atlantic. Cele două masive muntoase care străbat ţara, Sierra Madre de Est şi Sierra Madre de Vest, au vârfuri de peste 3.000 metri.
 
Circa 90% din locuitorii ţări vorbesc limba spaniolă, care are aici nu mai puţin de 50 de dialecte indiene. Moneda naţională se numeşte pesos şi are ca subdiviziune centavos. 1 euro = 16,4 pesos. Capitala se află la Mexico City, unul dintre cele mai aglomerate oraşe ale lumii, construit pe vechile ruine ale capitalei aztece Tenochtitlan, şi numără aproximativ 19 milioane de locuitori. Aproximativ 60% din populaţie este formată din metişi (amerindieni şi spanioli), 30% sunt amerindieni şi doar 10% sunt consideraţi urmaşii vechilor conquistadori.

Pentru mexicani, turismul reprezintă o importantă sursă de venit, ţara fiind luată anual cu asalt de milioane americani, canadieni şi nu numai. Sunt atraşi aici de zonele de plajă cosmopolite precum Acapulco, unde temperatura medie anuală  se situează între 25 şi 29 de grade. Adevărat paradis tropical, oraşul este dispus de-a lungul unui golf superb, cu plaje de nisip fin, încadrat de munţi cu vegetaţie permanent proaspătă. Alt paradis al vacanţei este Cancun, preferat în special de tineri. În privinţa climei, diferenţele de la o zonă la alta sunt foarte mari.

În capitala ţării,  temperatura medie anuală este în jur de 13 - 17 grade Celsius. Istoric vorbind, pe teritoriul Mexicului se află ruinele unora dintre cele mai interesante civilizaţii ale lumii. Cei mai vechi sunt olmecii, consideraţi civilizaţia-mamă a continentului american. Aztecii şi mayaşii au lăsat şi ei mărturii uimitoare, pline de mister şi legendă, care seduc, încântă şi contrariază totodată turistul. 

Sejur de Paşte la Cancun

Pachetul include: Bilet de avion pentru zbor internaţional: Bucureşti - Cancun - Bucureşti, taxele de aeroport, transfer aeroport - hotel - aeroport, 7 nopţi cazare la hotel 4* cu mic dejun, taxele de aeroport, broşuri personalizate în limba română cu informaţii despre destinaţie. Pentru cei care preferă un circuit clasic, un pachet de nouă nopţi cazare porneşte de la 1.800 euro. Principalele destinaţii sunt: Ciudad de Mexico, Teotihuacan, Merida, Uxmal, Chichen-Itza şi Cancun.  Zborul, taxele, cazarea şi transferul sunt incluse. Detalii pe www.besttourism.ro (tel. 0212010904) sau pe www.prestige.ro (tel. 0213197795).

image
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite