Flirt sau adulter?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva ocheade, la prima vedere nevinovate, se pot transforma uşor în infidelitate. Iar asta te poate costa destrămarea relaţiei actuale. Diferenţa dintre flirt şi adulter este stabilită de fiecare cuplu. Psihologii spun că este important ca limitele să fie discutate la începutul relaţiei.

Pentru Irina O., o tânără de 30 de ani stabilită la Cluj, a flirta este ceva natural, une­­ori chiar revigorant pentru relaţie. Pe de altă parte, ea nu a putut să-i ierte fostului ei prieten faptul că a înşelat-o, aşa că s-au despărţit. „Ceea ce m-a supărat a fost faptul că pentru el a fost mai mult decât sex", îşi aminteşte acum tânăra. Chiar şi acum, dacă ar afla că prietenul ei stabil ar flirta sau ar avea o relaţie mai intimă cu altă persoană, Irina ar face acelaşi pas. „M-aş asigura dacă este vorba de un simplu flirt, pe care l-aş înţelege, e normal. În cazul înşelatului e clar că există o problemă în relaţie şi aş discuta foarte serios cu partenerul meu. Pot să accept o privire, un gest, un joc de cuvinte, dar înşelatul presupune deja a trece la «acţiune» şi, cel mai probabil, aş pune capăt relaţiei. M-aş simţi trădată", spune ea. Pe de altă parte, Irina admite că în trecut şi-a înşelat partenerul din cauza frustrărilor sentimentale şi sexuale acumulate.

„Bărbatul trebuie să fie deştept"

Pentru Dan M., un bucureştean de aproape 50 de ani, flirtul şi, mai mult, înşelatul soţiei înseamnă un soi de evadare din „rutina" zilnică. „Pentru o persoană ajunsă la vârsta a doua, o relaţie cu altcineva ar însemna o întoarcere în timp, la anii zbuciumaţi ai tinereţii. De vină mai e şi atracţia fizică, iar asta se poate concretiza dacă apare şi «chimia» între cei doi", este de părere Dan. Când vine vorba de a înşela, el este tributar unei vorbe „bătrâneşti" - „bărbatul trebuie să fie deştept, pentru ca soţia să nu afle". „E normal ca şi ele să reacţioneze, dacă află, însă depinde şi de femeie: dacă e suficient de matură, se face că nu vede. Dar asta cu condiţia să nu fie o chestiune exagerată sau de amploare", spune el. Ştie că nu e corect, dar recunoaşte că ar reacţiona „înfiorător" dacă ar afla că soţia l-a înşelat. „Cel mai probabil s-ar ajunge la despărţire sau, oricum, totul s-ar schimba definitiv", conchide Dan.

La fel ar reacţiona şi Meda G., o tânără de 31 de ani, stabilită la Bucureşti, care tocmai a fost cerută în căsătorie de prietenul ei. „Dacă ar flirta acum, aş fi foarte surprinsă pentru că el nu a făcut niciodată aşa ceva în cei opt ani de relaţie, cel puţin nu de faţă cu mine, iar
ăsta ar fi un semnal de alarmă", spune tânăra, care lucrează în publicitate. „Peste un flirt aş trece poate fără nicio problemă şi aş încerca să îmbunătăţesc ceva ce ar reieşi că lipseşte. Dacă flirtul s-a produs pentru că el are disponibilitate afectivă, atunci asta poate duce la despărţire", spune tânăra, care susţine că nu i-a fost infidelă niciodată iubitul. „Ipoteza că m-ar înşela mi se pare aşa de neverosimilă, încât cred că aş fi în stare de şoc dacă s-ar întampla. Nu ştiu dacă l-aş părăsi, dar dacă ar fi infidel pentru că s-a îndrăgostit, l-aş părăsi fără să mă uit înapoi", explică Meda.

Imaginaţie sau fapte

„Flirtul se opreşte la imaginaţie, înşelatul înseamnă să treci la fapte", explică psihologul şi sexologul Roxana Mischianu. Aceasta crede că fiecare cuplu îşi stabileşte standardele sale şi e bine să hotărască limite la începutul relaţiei. „Pentru un cuplu cu o relaţie de mulţi ani, un flirt poate să o împrospăteze. Şi înşelatul e mai acceptat la ora actuală, dar numai dacă ambii parteneri sunt de acord, de exemplu, cu sexul în grup sau cu schimbul partenerilor (swing)", spune psihologul.

Sexologul Valentin Pescaru consideră că diferenţa majoră între flirt şi aventura în sine este dată de motivaţia celui care o face. „Flirtul este o acţiune care nu urmăreşte transformarea în realitate, ci mai degrabă verificarea unor lucruri - puterea de seducţie, imaginea de sine - care au ca scop creşterea încrederii de sine", explică sexologul. Potrivit specialistului, flirtul nu presupune consumarea unei aventuri, ci plăcerea în sine a „vânătorii". „Într-o măsură, flirtul face parte din socializare, înseamnă o glumă, un avans în care nimeni nu crede şi de la care nu se aşteaptă nimic de fapt şi ţine mai mult de structura persoanei."

Şi psihologul Ramona Covrig spune că depinde de ambii „participanţi" la flirt cât de mult subţiază linia dintre fidelitate şi infidelitate. „Flirtul este factorul determinant în iniţierea actului de infidelitate. Flirtul se transformă în infidelitate când cei doi protagonişti implicaţi acceptă şi consimt verbal sau tacit să împărtăşească relaţia intimă. Infidelitatea poate fi însoţită însă de păstrarea secretului, implicarea emoţională devine importantă, iar atracţia sexuală face parte din
ecuaţie", conchide Ramona Covrig.

"Flirtul se transformă în infidelitate când cei doi protagonişti implicaţi acceptă să împărtăşească relaţia intimă.''
Ramona Covrig psihoterapeut

Nouă semnale de alarmă

Editorii livescience.com au întocmit o listă cu nouă semne care indică atunci când un flirt online se transformă în adulter.

1 Totul este făcut în secret. Ştergi mesajele electronice pentru a nu le vedea partenerul.

2 Există o agendă sexuală. Această persoană îţi alimentează fanteziile sexuale şi apar discuţii cu subtext sexual.

3 Îţi petreci mult timp online cu această persoană. Nu contează numai conţinutul, ci şi numărul mesajelor.

4 Judeci raţional această situaţie. Încerci să justifici că această persoană „e doar un prieten".

5 Îţi satisface nevoile personale. Simţi că persoana online te înţelege mai bine decât partenerul.

6 Vorbeşti despre căsătorie sau partener. Este o dovadă de lipsă de respect faţă de partener să destăinui detalii despre viaţa intimă.

7 Partenerului nu îi place ce faci. Acesta se declară nemulţumit de legătura creată şi de timpul petrecut cu acea persoană.

8 Prietenii îşi exprimă îngrijorarea. Anturajul şi familia pot identifica de obicei semnalele de alarmă chiar înainte ca tu să vrei să le recunoşti.

9 Intenţiile tale sunt greşite. Vrei să scapi de cicăleala partenerului, să-ţi recâştigi încrederea în sine sau puterea în cuplu.

Nu numai bărbaţii sunt „vânători"

Specialiştii în viaţa de cuplu au încercat să determine legătura dintre gen şi apetenţa pentru aventuri. „Dacă până acum ceva vreme se credea că bărbaţii sunt mai înclinaţi către flirt, fiind prin definiţie nişte «vânători», mişcările de emancipare a femeii din ultimii ani şi conştientizarea puterii sexuale de către femei au făcut ca balanţa să se echilibreze", explică sexologul Valentin Pescaru.

Ambele sexe aleg infidelitatea pentru a-şi proclama libertatea de alegere, sex-appealul sau cu scopul de a egala scorul, dacă partenerul a fost infidel, potrivit psihoterapeutului Ramona Covrig. Totuşi, explică specialistul, bărbaţii sunt mai înclinaţi să se implice fizic, în timp ce femeile pun mai mare preţ pe conectarea emo­ţională şi pot fi mai vulnerabile la flirt.

În plus, femeile tind mai frecvent să se deconecteze de la relaţia existentă înainte de a începe o aventură, în timp ce bărbaţii o fac abia după ce s-au implicat în cea extraconjugală. Mai mult, femeile sunt mai înclinate să divorţeze după un episod de infidelitate, în timp ce bărbatul nu-şi doreşte niciun „seism" în relaţia sa. „Dacă femeile caută siguranţa, protecţia, diversitatea, puterea sau resursele financiare, bărbaţii caută încă tinereţea, frumuseţea, descărcarea şi «chimia» sexuală", spune Covrig. Tot la capitolul diferenţe, un studiu recent din Statele Unite a arătat că femeile folosesc mai mult sextingul decât bărbaţii pentru a-şi înşela partenerii.

Glume la birou

Bărbaţii nu flirtează la birou neapărat pentru că sunt atraşi de o colegă, ci majoritatea o fac de fapt pentru că sunt plictisiţi sau nemulţumiţi de rolul lor la job, arată un studiu recent al unui grup de cercetători de la Universitatea din Surrey (Marea Britanie). Femeile care flirtează cu colegii sunt la fel de fericite precum cele care menţin relaţiile la un nivel profesional.

Tipuri de flirt

- Jucăuş. Flirtul este doar de distracţie.
- Tradiţional. Bărbaţii ar trebui să abordeze femeile, nu invers.
- Fizic. Cei doi ştiu care este interesul lor sexual.
- Sincer. Cei doi vor să afle mai multe despre ce-l interesează pe celălalt.
- Politicos. Persoanele trebui să fie atente atunci când le lasă de înţeles celorlalţi că sunt interesaţi.

Puţini trec peste infidelitate

Specialiştii spun că toleranţa la flirtul partenerului este mai mare decât în cazul adulterului. Excepţie fac persoanele foarte geloase şi cazurile repetate. „În general, înşelatul este văzut de femei foarte dur, ca un afront, o acuzaţie adusă imaginii lor, comportamentului sexual sau puterii lor de seducţie. În această situaţie, mai degrabă renunţă la relaţie. Femeile care depind financiar de bărbaţi acceptă însă infidelitatea", explică sexologul Roxana Mischianu.

Valentin Pescaru crede că bărbaţii sunt mult mai afectaţi decât femeile şi nu pot depăşi momentul înşelatului. „Ei iau decizia să încheie relaţia indiferent de consecinţe şi au în vedere mai degrabă propriile trăiri şi sentimente. Femeile sunt mai deschise către iertare şi ţin cont în acest sens de factori externi (copii, situaţie materială), şi mai puţin de propriile sentimente", explică el. Chiar dacă înşelatul nu duce la încheierea relaţiei - consecinţa cea mai frecventă, încrederea între parteneri este atât de puternic zdruncinată, încât nimic nu va mai fi la fel, iar calitatea vieţii de cuplu este iremediabil afectată. „Cazurile în care relaţia merge mai departe şi depăşeşte momentul fără probleme deosebite, ducând chiar la o mai bună comunicare şi relaţionare, sunt rarisime", mai spune Pescaru.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite