Farmacistul care face pastile ca acum un secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Bobaru (61 de ani), un spiţer din Brăila prepară medicamente cu o maşină marca Eureka, ce datează de la Primul Război Mondial. Proprietar al celei mai vechi farmacii din oraşul dunărean, acesta prepară pastile după un manual redactat de Vodă Cuza.

Ion Bobaru are toate ediţiile Farmacopeei Române, (n.r. manual ce conţine ­descrieri şi indicaţii pentru cele mai importante substanţe farmaceutice) de la 1862 încoace. A fabricat, de mână, sute de pilule. Pentru cea mai valoroasă farmacopee, cea scrisă de Vodă Cuza, a plătit cât pentru o maşină la mâna a doua.

Este farmacist de 35 de ani şi a reuşit să reînvie tradiţia vechilor farmacii ale oraşului de la Dunăre. A lansat, la Brăila, ideea primei „farmacii de familie" din România. Din proprie iniţiativă, Ion Bobaru a salvat clădirea în care se află Farmacia Faltis (monument istoric), mobilierul, recipienţii şi  instrumentarul vechi de un secol. Dar, mai presus de orice, păstrează în perfectă stare de funcţionare „maşina de pastilat Eureka", veche de mai bine de o sută de ani.

„Maşina a fost cumpărată de către farmacistul Ion Faltis înainte de Primul Război Mondial, de la colegul şi prietenul său Al. Iteanu. Ceh de origine, Faltis a înfiinţat a şasea farmacie de la Brăila, în anul 1897, după ce a câştigat un concurs şi a învins 32 de contracandidaţi. Înfiinţată prin Decret Regal, aceasta se numea "Farmacia Dr. Davilla". Ion Faltis a  fost bun prieten cu scriitorul Alexandru Vlahuţă. Mergeau împreună în călătorii, iar scriitorul a vizitat şi farmacia, şi Brăila", spune farmacistul Ion Bobaru.

Despre Faltis se ştie că şi-a dotat farmacia cu aparatură modernă pentru vremea aceea, iar maşina „Eureka", fabricată în SUA - potrivit siglei păstrate până azi - reprezintă o minune a tehnicii. Maşina de preparat pastile funcţionează de dinainte de Primul Război şi până astăzi, fără a avea nevoie de reparaţii.

Antinevralgic „de mână"

Bobaru, în laboratorul unde prepară leacurile, continuând o tradiţie aproape pierdută în zilele noastre



În perioada 1985-1989, când era penurie de medicamente, brăileanul Bobaru - unul dintre cei mai buni farmacişti din ţară - a fabricat cu vechea maşină sute de mii de pastile de antinevralgic, paracetamol, piramidon, piracetam sau papaverină. „La începutul secolului XX, 90% din activitatea farmacistului consta în prepararea de medicamente. Acum, farmaciştii abia dacă mai alocă 5% din activitate acestei îndeletniciri. Pentru mine, prepararea de medicamente a devenit hobby, 99% din timp îl dedic acestei pasiuni", a precizat farmacistul brăilean. Ion Bobaru a reuşit, ca nimeni altul, să atragă de partea lui sute de pacienţi, dar şi medici brăileni.

Medicamentele preparate, preferate

Farmacistul ne-a mărturisit că, de multe ori, pacienţii preferă un medicament preparat în farmacie, decât să cumpere unul gata ambalat, dar care se dovedeşte ­ineficient. Nu degeaba deţine „Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de colegiul Farmaciştilor din România.

Procedeul de obţinere a comprimatelor cu maşina „Eureka" nu este deloc unul simplu. „Cel mai important lucru în acest proces îl reprezintă pregătirea pentru comprimare. În afară de substanţa activă - piramidonul sau alt medicament sub formă de praf - în maşină se introduc agenţi de dezagregare, aglutinare şi lubrifiere. Nu este o simplă comprimare. Produsul obţinut trebuie să fie la fel cu orice produs obţinut în industria farmaciei şi, conform Farmacopeei Române, să se dizolve în câteva minute. Totodată, substanţele trebuie să protejeze maşina", a precizat Ion Bobaru.

În pas cu moda

Odată introduse substanţele bine drămuite, după o reţetă ţinută la secret, farmacistul învârte de o manetă, iar maşinăria scoate din pântece comprimatele albe, câte una la 2-3 secunde. În loc de comprimate, farmacistul brăilean realizează acum capsule gelatinoase, cu ajutorul a două maşini performante aduse din Polonia. Nimeni în Brăila nu mai realizează aşa ceva, şi sunt aici peste o sută de farmacişti. Unele preparate cer muncă asiduă: prafurile se pasează în creuzet şi mai apoi se capsulează.

„Capsulele gelatinoase tari, gen ampicilina, au fost realizate, pentru prima dată, de un farmacist bucureştean, la 1855. Faltis pomeneşte acest lucru într-o lucrare din 1935. Mare parte dintre medicamentele pe care le obţin acum în farmacie sunt capsule gelatinoase. Respect moştenirea trecutului, dar sunt în pas cu cele mai noi descoperiri din domeniu. Aşa a fost şi Faltis", a precizat Bobaru.

Soluţii dermatologice speciale

image

Brăileanul a lansat ideea primei farmacii de familie din România



Farmacistul Bobaru mai este cunoscut în oraş şi graţie poţiunilor pe care le prepară special pentru anumite boli dermatologice. Amestecând substanţe pe bază de sulf, respectând, întocmai, reţetele din Farmacopee, Bobaru face o soluţie specială pentru pitiriazis, o boală care se manifestă prin pete roşii-maronii ce apar pe piept, burtă şi mâini în special după expuneri necontrolate la soare. O altă soluţie miraculoasă este aceea pentru „calmarea" polipilor care, după o afecţiune respiratorie, pot duce la acoperirea timpanului şi implicit la surzire.

"La începutul secolului XX, 90% din activitatea farmacistului consta în prepararea de medicamente. Acum, farmaciştii abia dacă mai fac asta. Pentru mine, prepararea de medicamente a devenit hobby."

Colecţie de tratate, codexuri şi reţete vechi

Cât despre calitatea pastilelor realizate cu vechea maşină - după reţete farmaceutice, desigur -, Stelică Carabăţ, pacient al farmaciei de zeci de ani, a precizat: „Comprimatele pe care le luam înainte de '89 de la Farmacia Faltis arătau la fel ca celelalte şi erau foarte bune. La fel de important era faptul că le puteam găsi, pentru că era mare lipsă de medicamente".

De la Acvila Română, farmacia brăileanului C.C. Hepites - autorul primei Farmacopei Române -, înfiinţată la mijlocul secolului al XIX-lea, şi până la Farmacia Faltis, de pe Calea Galaţi, este o cale lungă. Sfidând parcă vremurile, farmacistul Ion Bobaru se încăpăţânează să păstreze tradiţia şi să facă din pasiunea sa - prepararea medicamentelor - îndeletnicire de bază. Farmacia lui aduce a muzeu.

Leacul tămăduitor

„Ca să-mi pot îndeplini acest hobby, de-a lungul celor 35 de ani de activitate, am colecţionat toate cele zece Farmacopei, dar şi tratate, codexuri, formulare şi reţete farmaceutice vechi, adunate cu migală din locuri ştiute şi neştiute", ne-a spus pasionatul farmacist brăilean. Cândva, atunci când intrau într-o farmacie, brăilenii îşi ridicau, cu evlavie, pălăria, şi salutau respectuos, pentru că farmaciştii reprezentau o elită.

Ion Bobaru, farmacistul de pe Calea Galaţi, a reuşit, ca nimeni altul, să reînvie pasiunea pentru trecut, dar şi respectul pentru „omul în halat alb", acela care, cu migală, îţi pregăteşte leacul tămăduitor. „Din prepararea medicamentelor am realizat o activitate de excelenţă, care se răsfrânge în calitate. Pun suflet în ceea ce fac. De aceea, am înfiinţat Clubul Pacienţilor, care este frecventat de peste 400 de brăileni", spune Ion Bobaru.

O moştenire istorică

Clădirea Farmaciei Faltis, de pe Calea Galaţi, a şasea ca vechime în oraşul dunărean, veche de mai bine de 130 de ani, a adăpostit, pe vremea dictaturii comuniste, şi chiriaşi care, la un moment dat, îşi ţineau porcii într-una din încăperile clădirii de patrimoniu. „Tot ceea ce am agonisit în anii de muncă, după Revoluţie, am investit pentru cumpărarea clădirii şi pentru restaurarea ei. Am salvat mobilierul vechi, care fusese aruncat în subsolul invadat de şobolani, am scos tone de gunoaie şi am amenajat interiorul farmaciei, astfel că, acum, arată ca un mic muzeu. Tot ceea ce vedeţi aici a aparţinut, în mare parte, marelui farmacist Ion Faltis", spune farmacistul.

I-a împărtăşit secretele fiului

Născut în urmă cu 60 de ani la Brătăşani, judeţul Teleorman, Ion Bobaru a absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 1975, fiind apoi repartizat la Brăila. A lucrat, mai întâi, într-o altă farmacie brăileană cu tradiţie, cea de pe strada Goleşti, colţ cu Regala. Respectiva farmacie a aparţinut colegului de breaslă şi de generaţie a lui Faltis, farmacistul Panteli. Bobaru i-a împărtăşit visul, dar şi tainele meseriei fiului său, Liviu, şi el tot farmacist.

Dumitru Faltis a condus farmacia până la naţionalizare, în anul 1949, când a fost preluată abuziv de către comunişti. Aidoma reputatului său predecesor, Bobaru a băut apă de Dunăre şi nu a mai părăsit Brăila. Odată ajuns aici, s-a îndrăgostit de mirosul de salcie şi de gustul sarailiei şi n-a mai vrut să plece.

Cu banii pe care i-a investit în clădirea monument istoric, farmacistul ar fi putut să-şi deschidă un lanţ de farmacii în zonă sau să-şi cons­truiască o farmacie nouă. A preferat să salveze trecutul Brăilei vechi şi, odată cu el, istoria farmaciei româneşti, de la C.C. Hepites încoace. Şi n-a aşteptat niciodată laude. Acum, Ion Bobaru adună, de ici, de colo, reclame vechi, reţete şi tratate de farmacie prăfuite şi dă, ca nimeni altul, viaţă prafurilor tămăduitoare.

"Ca să-mi pot îndeplini acest hobby, de-a lungul celor 35 de ani de activitate, am colecţionat toate cele zece Farmacopei, dar şi tratate, codexuri, formulare şi reţete farmaceutice vechi."

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite