Exteriorizează-te şi vei fi mai fericit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele deschise, comunicative se bucură de mai multe succese profesionale şi personaleFOTO Shutterstock
Persoanele deschise, comunicative se bucură de mai multe succese profesionale şi personaleFOTO Shutterstock

Interacţiunile sociale ne aduc satisfacţii şi ne feresc de probleme de sănătate, spun studiile. O persoană introvertită poate deveni mai deschisă dacă reuşeşte să depăşească unele blocaje.

A fi introvertit nu este un lucru rău, ba chiar are avantajele sale, dacă privim câteva studii. Unul dintre ele, realizat de psihologul Matthias Mehl de la Universitatea din Arizona, SUA, susţine că introvertiţii sunt cei mai buni iubiţi, pentru că înţeleg mai bine persoanele din jur. Însă comportamentul extrovertit este cel care aduce mai multe avantaje astăzi, când marketingul personal cântăreşte adesea mai greu decât calităţile unei persoane.

Contrar opiniei generale, introvertiţii nu sunt persoane timide sau antisociale. Timiditatea este teama de de dezaprobare sau de umilire, iar persoanele introvertite nu au mai puţină încredere în ele însele, ci doar preferă un mediu mai liniştit, un mediu în care să petreacă mult timp singure. Problema este că această singurătate le pune în pericol relaţiile sociale şi contactele profesionale, cu riscul de a ajunge izolaţi şi de a avea performanţe profesionale mai scăzute decât persoanele deschise, sociabile.  

Pentru a fi capabili să lucreze în echipă, pentru a-şi evidenţia aptitudinile profesionale, altfel puse în umbră de caracterul retras, introvertiţii ar trebui să încerce să-şi dezvolte abilităţile sociale. Profesorul britanic de psihologie William Fleeson a oferit pentru cotidianul britanic „The Telegraph“ câteva metode pentru a depăşi blocajele cu care se confruntă adesea introvertiţii:

Dă-ţi voie să fii extrovertit. Specialistul spune că acest comportament nu este întâlnit doar la anumite persoane, aşa cum multe persoane cred. Fiecare dintre noi poate avea un astfel de comportament, doar că măsura în care este lăsat la suprafaţă diferă de la o persoană la alta. Secretul este să fim capabili să îl lăsăm la suprafaţă, crede specialistul. Dându-ne libertatea de a face acest lucru, vom fi mai fericiţi.

Comunică mai mult. Câteva complimente oferite persoanelor din jur, o conversaţie despre vreme sau o opinie exprimată din când în când te vor ajuta să devii mai sociabil. „Ca profesor, îmi sfătuiesc studenţii somnoroşi să adreseze o întrebare pentru a scăpa de această stare. Metoda funcţioneazî întotdeauna şi te trezeşte imediat. Nu contează dacă eşti singur acasă – exersează vorbind cu voce tare când nu este nimeni în jur“, spune profesorul William Fleeson.

Spune-ţi părerea mai des. Exprimă-ţi opiniile mai mult decât în trecut: alege filmul la care mergi cu partenerul ori cu prietenii şi nu te sfii să spui ce restaurant ai prefera. Nu este uşor să scapi de atitudinea pasivă specifică persoanelor introvertite, dar vei fi mai fericit dacă vei reuşi să emiţi păreri mai des. 

Fii mai îndrăzneţ. De regulă, riscurile vin la pachet cu comportamentul extrovertit. Încearcă să faci un lucru aventuros. De exemplu, dacă treci pe lângă un râu când mergi la munte, fă o baie în el (desigur, nu dacă este iarnă). Încearcă să ieşi din când în când din rutină făcând lucruri noi, pe care nu le-ai face în mod obişnuit.

Mizează mai mult pe primul impuls. Persoanele extrovertite au tendinţa de a reacţiona imediat, pe când cele extrovertite au un comportament ezitant. Aceasta nu înseamnă să fii impulsiv şi să te pui în pericol!

Începi cu paşi mici. Nu este nevoie să-ţi schimbi cu totul personalitatea şi să devii peste noapte o persoană deschisă. Este suficient să pui în aplicare o parte dintre aceste recomandări într-o zi pentru a reuşi să devii mai sociabil. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite