Dilema săptămânii: Bronz artificial sau natural?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre „accesoriile“ obligatorii în sezonul estival este o piele arămie. Medicii recomandă însă prudenţă atât în privinţa statului la soare, cât şi a bronzului obţinut în solar. Realizatoarea TV Andreea Raicu şi actriţa Bianca Brad ne împărtăşesc câteva dintre experienţele personale în ceea ce priveşte obţinerea unui bronz sănătos.

Pe vremuri, statul la soare era considerat un remediu naturist excepţional, despre care se spunea că „ia cu mâna" diverse boli de piele, că este un agent protector împotriva osteoporozei, a diabetului, dar şi a ipohondriei sau a depresiei. Valoarea estetică a expunerii la soare, care schimbă culoarea pielii într-o nuanţă ca de reclamă, a fost evidenţiată mai târziu şi apoi împinsă la rang de modă, nu neapărat estivală.

O piele bronzată se poate obţine în stil tradiţional, la soare, cu ajutorul cremelor de protecţie împotriva radiaţiilor. A doua metodă de bronzare este cea artificială, fie printr-o vizită la solar, fie pe baza unor creme care schimbă contrastul pielii. Un top al eficienţei celor trei variante, realizat de medici, arată că bronzul natural, obţinut de la soare, este mai rezistent şi mai sănătos, dar fără ca beneficiarul să exagereze cu baia de soare. Despre bronzul obţinut la solar şi cel „din borcan" se scriu periodic mii de cuvinte, se dau concluzii ştiinţifice, niciodată laudative. „Incubatorul" de bronzat prezintă multe riscuri. E important şi profesionalismul angajaţilor de la solar, dar contează şi consultarea unui medic înainte de a păşi pragul acestor centre de terapie estetică. De cealaltă parte, produsele naturiste sub formă de cremă care închid culoarea pielii nu sunt de durată.

Însă nici soarele nu este un prieten atât de bun pe cât ne-am imagina. O piele expusă la soare frecvent şi fără utilizarea cremelor de protecţie va căpăta un aspect îmbătrânit, iar cel mai negru scenariu în acest caz este dezvoltarea cancerului.

„Bronzarea la solar este extrem de nesănătoasă"

Cunoscuta prezentatoare TV Andreea Raicu mărturiseşte că în urmă cu mai mulţi ani mergea la solar, dar spune că de ceva vreme a renunţat să mai folosească această metodă pentru a se bronza, motivând că o consideră extrem de nesănătoasă.

„Mi se pare trist când văd fete foarte tinere care ajung extrem de îmbătrânite pentru că merg des la solar. Eu am reunţat de mulţi ani, fiindcă am văzul efectele pe pielea mea. Este o bronzare brutală. Gândeşte-te că în 10 minute capeţi culoarea pe care o prinzi dacă stai o săptămână la plajă, pe litoral. Evident că este o metodă extrem de brutală pentru piele acest solar. Mulţi se bronzează aşa pentru că au impresia că arată mult mai bine dacă sunt bronzaţi. E adevărat, o piele bronzată e frumoasă, dar o piele sănătoasă este şi mai frumoasă", adaugă Andreea Raicu.

„Poţi folosi o grămadă de metode ca să obţii o piele colorată", continuă Andreea, precizând că, în prezent, pe piaţă, sunt foarte multe metode noi, naturale, pentru bronzat. „Eu, una, apelez la creme, dar nu frecvent. Am tolba plină când fac plajă".

În ceea ce priveşte statul la plajă, prezentatoarea TV ne sfătuieşte să nu ne expunem decât atunci când soarele nu arde foarte tare: „Merg la plajă, dar numai la anumite ore. Depinde şi de locul în care merg, pentru că sunt ţări în care nu poţi sta la plajă între orele 10.00 şi 17.00. Evit soarele puternic şi când stau la plajă folosesc creme cu factor de protecţie foarte mare. Este un mit faptul că dacă foloseşti factor de protecţie ridicat nu te mai bronzezi. Din contră, te bronzezi sănătos, chiar dacă mai lent. În acest fel, bronzul rezistă mult mai mult, iar pielea nu este traumatizată. Vara asta am mers câte un weekend şi o să mai merg. Reţineţi: e mai bine să previi decât să tratezi!" 

"Merg la plajă, dar numai la anumite ore.(...) Eu, una, apelez la creme naturale, dar nu frecvent. Am tolba plină când fac plajă."

„Dacă te expui aiurea şi nu te protejezi, plăteşti"

Bianca Brad, actriţă şi prezentatoare TV, vede soarele foarte puţin, din spatele ochelarilor. Recunoaşte că merge la plajă mai mult pentru băieţelul ei, Luca, şi foloseşte o cremă cu factor de protecţie maxim cumpărată din farmacie, nu de la firme de cosmetică.

„Eu nu mai stau la soare de câţiva ani. Mi-am dat seama că nu-mi face plăcere să stau la soare. A devenit foarte puternic. Înainte stăteam ore în şir pe plajă. Acum am venit la mare cu băieţelul meu, pe care nu-l ţin pe plajă după ora 10.00, iar apoi ne întoarcem pe nisip după 17.00. De când ştiu ce efecte negative are statul la soare sunt precaută. Îmbătrâneşte pielea foarte tare şi pentru ce, pentru o lună de piele bronzată? Dacă te expui aiurea şi nu te protejezi, plăteşti mult după aceea", spune Bianca Brad.

Actriţa îşi aminteşte că, acum ceva timp, o piele albă era mult mai apreciată, era un fel de semn de nobleţe, fără să aibă nicio legătură cu superioritatea. „Pentru mine, bronzatul nu mai e un scop al verii. Arată bine, nu zic, un ten bronzat, dar preţul mi se pare prea mare. Îmi păstrez pielea precum numele, adică albă".

Bianca a încercat şi cremele autobronzante, dar a fost o experienţă dezamăgitoare: „M-am pătat aşa de tare, că am renunţat. Nu mi-a plăcut şi pielea arăta oribil. Am fost la solar de câteva ori, înainte de a pleca la mare sau înainte de filmare. Se întâmpla acum nişte ani buni".

Actriţa este îngrijorată de creşterea incidenţei cancerului de piele şi atrage atenţia celor care se expun prea mult la soare.  „Ştiu pe cineva care s-a îmbolnăvit, dar acum e bine, ştiu, de asemenea, o persoană care a murit. Când auzi lucrurile acestea, precum şi semnalele de alarmă ale medicilor, mi se pare o inconştienţă totală să stai toată ziua pe plajă. Mulţi părinţi îşi ţin copiii în soare, de dimineaţă până seara, spunând că sunt în siguranţă sub umbrelă. Sunt de o inconştienţă totală", atenţionează Bianca Brad. 

"Pentru mine, bronzatul nu mai e un scop al verii. Îmi păstrez pielea precum numele, adică albă."

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite