DESCOPERIRE Una dintre cele mai bune reproduceri ale Mona Lisei, realizată de către iubitul lui Da Vinci

DESCOPERIRE Una dintre cele mai bune reproduceri ale Mona Lisei, realizată de către iubitul lui Da Vinci

Reproducerea iubitului lui Da Vinci este expusă la Prado, în Madrid

Oamenii de ştiinţă care studiază lucrările de artă au analizat o reproducere a celebrei „Mona Lisa", lucrarea lui Leonardo da Vinci, expusă la Muzeul Prado din Madrid şi au spus că ar putea fi făcută de Salai, învăţăcelul şi iubitul lui Leonardo.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curatorii cred că Salai (Gian Giacomo Caprotti da Oreno) este cel mai probabil autorul picturii, scrie Martin Bailey în „The Art Newspaper". El ar fi realizat pictura alături de Leonardo, în timp ce acesta picta una dintre cele mai mari capodopere ale artei mondiale, expusă la Luvru, în Paris.

Problema se complică, scrie „Business Insider", deoarece se ştia că Salai ar fi moştenit pictura originală a Giocondei, iar regele Francis I al Franţei ar fi achiziţionat tabloul de la el. În 1991, cercetătorii au aflat că Salai înşuşi ar fi lăsat moştenire o pictură numită „La Joconde", după numele presupusului model, Lisa del Giocondo.

Faptul că Mona Lisa a avut o reproducere realizată exact în acelaşi atelier şi în acelaşi timp cu lucrarea originală este deja un lucru interesant, dar povestea se complică atunci când sunt luate în considerare zvonurile specialiştilor: unii spun că modelul pentru Gioconda ar fi fost chiar Salai, aşadar reproducerea de la Madrid ar fi de fapt un autoportret.

Salai, Gian Giacomo Caprotti da Oreno

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

citeste totul despre: