De ce are Japonia cei mai longevivi oameni ai planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stilul de viaţă activ al japonezilor este unul dintre secretele longevităţii lor FOTO Reuters
Stilul de viaţă activ al japonezilor este unul dintre secretele longevităţii lor FOTO Reuters

Japonia este locul în care trăieşte cea mai în vârstă persoană din lume, dar şi cea mai bătrână femeie de pe planetă. Longevitatea le este întipărită în gene, spun specialiştii, dar acesta nu este singurul secret al japonezilor.

Japoneza Koto Okubo, deţinătoarea titlului de cea mai în vârstă femeie din lume, a decedat sâmbătă, la vârsta de 115 ani şi 19 zile. Locul i l-a luat însă tot de o niponă, pe nume Misawo Okawa, care are 114 ani. Japonia este şi deţinătoarea recordului mondial de longevitate. Aici trăieşte cea mai în vârstă persoană din lume: Jiroemon Kimura, care împlineşte astăzi 115 ani şi 270 de zile. 

Tot Japonia este ţara cu cea mai mare speranţă de viaţă din lume: 82 de ani, faţă de Franţa, următoarea în acest top, cu o speranţă de viaţă de 80,4 ani. Pe locul al treilea se situează, la egalitate, Suedia şi Australia, cu o speranţă de viaţă de 80,3 ani. În septembrie 2012, Ministerul Sănătăţii din Japonia a anunţat un record de 51.376 de persoane care au împlinit vârsta de 100 de ani.

Longevitatea japonezilor se datoreaă, pe de o parte, bagajului genetic, iar pe de alta - stilului de viaţă. Profesorul Takako Sodei, care predă gerontologia la Universitatea „Ochanomizu“, spune că longevitatea niponilor se datorează în primul rând dietei. „Mâncarea japoneză este foarte sănătoasă, comparativ cu cea americană. Noi nu mâncăm atât de multă carne şi nici prea mult zahăr“, a declarat prof. Sodei pentru ABC News.

Puţine grăsimi şi multă soia

Un japonez consumă, în medie, 86,2 grame de grăsimi pe zi, adică pe jumătate faţă de cantitatea de grăsimi consumată de un occidental (155,4 grame/zi). Ar trebui să luăm în calcul că o bună parte din aceste grăsimi din dieta japoneză provin din peşte, aşa încât fac parte din categoria celor sănătoase. Apoi, multe dintre preparatele tradiţionale conţin ingrediente care prelungesc viaţa. Un exemplu este supa miso, pe bază de soia, care ar reduce riscul de cancer de sân, potrivit unor studii.

Principiile japonezilor sunt foarte simple, mai spune profesorul Soidei: „În primul rând, nu mâncaţi prea mult. Apoi, faceţi exerciţii, plimbaţi-vă mult“.

Regimul Okinawa creşte speranţa de viaţă

Locuitorii insulei Okinawa sunt faimoşi pentru longevitatea şi fertilitatea lor, iar cercetătorii au pornit în căutarea secretelor acestora. Cancerul, ateroscleroza (îngustarea vaselor de sânge ca urmare a depunerilor de colesterol), artroza, cataracta şi diabetul sunt boli prea puţin întâlnite printre locuitorii acestei insule, iar dieta este un factor decisiv.

În urma unor studii efectuate în Okinawa, cercetătorii au alcătuit un regim care a luat numele insulei. Japonezii din Okinawa consumă cu 20% mai puţine calorii decât media din Japonia, cu 75% mai puţin zahăr şi cu 300% mai multe legume  Soia se bucură de o popularitate mai mare aici decât în restul Japoniei, iar aceasta conţine proteine de bună calitate. Nu în ultimul rând, ceaiul verde este băut de locuitorii insulei pe tot parcursul zilei, iar acesta conţine antioxidanţi puternici, care protejează de boli. Produsele lactate lipsesc aproape în totalitate din regimul Okinawa, iar uleiurile vegetale sunt preferate grăsimilor de origine animală.

La toate acestea se adaugă un stil de viaţă activ. Majoritatea vârstnicilor practică în mod regulat o activitate fizică şi nu au renunţat la activităţile profesionale după vârsta pensionării. 

Generaţia tânără ar putea fi depăşită de suedezi

În următorii ani, am putea observa câteva schimbări în topul celor mai longevive persoane de pe planetă, căci japonezii au adoptat în ultimele decenii stilul de viaţă occidental. Astfel, numărul fumătorilor a crescut în Japonia, la fel ca şi numărul celor care au renunţat la alimentaţia tradiţională în favoarea celei occidentale, de tip fast-food. Aşa se face că niponii se confruntă cu un fenomen străin lor până acum: obezitatea. niponii se confruntă cu încă o problemă, ce s-a amplificat odată cu criza economică globală: rata crescută a suicidului.

„Dacă tendinţele recente continuă, alte populaţii vor înregistra o rată de mortalitate mai scăzută decât cea a Japoniei“, apreciază profesorul Christopher Murray, de la Universitatea din Washington, Seattle, citat de revista „Time“. Iar sistemul de sănătate japonez ar putea fi insuficient pregătit pentru a gestiona problemele de sănătate ale secolului al XXI-lea, mai spune specialistul. Ţara care va detrona Japonia din topul celor mai longevive populaţii va fi, cel mai probabil, Suedia.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite