De ce se tem angajaţii să-şi ia concediu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi angajaţi se tem de felul în care vor fi judecaţi de colegi şi de şefi dacă îşi vor epuiza întreaga perioadă de concediu FOTO Shutterstock
Mulţi angajaţi se tem de felul în care vor fi judecaţi de colegi şi de şefi dacă îşi vor epuiza întreaga perioadă de concediu FOTO Shutterstock

Concediul a devenit un adevărat motiv de stres pentru tot mai mulţi angajaţi din ziua de azi, arată un studiu realizat pe 2.000 de persoane.

Cel puţin şase zile din totalul zilelor de concediu la care un angajat are dreptul, prin lege, rămân nefolosite în fiecare an, iar 40% din participanţii la un sondaj efectuat de lanţul hotelier Hilton au recunoscut că reuşesc foarte rar să-şi consume tot concediul. De asemenea, unul din 20 de angajaţi a mărturisit că renunţă în mod constant la jumătate din zilele libere care i se cuvin.

Această situaţie a devenit un adevărat fenomen în cadrul companiilor, teama de a nu-şi pierde locul de muncă fiind principalul motiv pentru care angajaţii nu-şi iau tot concediul, relevă studiul. Mulţi sunt atât de ocupaţi la locul de muncă încât nu mai au timp să-şi consume zilele libere sau se tem de felul în care vor fi judecaţi de colegi şi de şefi dacă îşi vor epuiza întreaga perioadă de concediu. 

Angajaţii renunţă să-şi ia liber şi pentru că sunt convinşi că acest lucru denotă neimplicare profesională sau de teama că alţi colegi îşi vor asuma meritele pentru munca depusă de ei în timp ce vor lipsi de la serviciu.

Vacanţă cu frica-n sân 

Pe de altă parte, atunci când se află în concediu, trei din zece persoane au admis că sunt stresate cu gândul la ce se întâmplă la locul de muncă sau îşi fac griji în legătură cu ceea ce gândesc colegii de birou sau şefii despre ei. Aproximativ 25% nu se pot abţine să nu telefoneze la birou ca să se asigure că totul este bine şi să se pună la punct cu ultimele evenimente.  

Psihologul Jo Hemmings a explicat că acest comportament a devenit reprezentativ pentru angajaţii moderni, tot mai împovăraţi la locul de muncă şi presaţi de nenumărate termene limite: „Este îngrijorător că tot mai multe persoane renunţă la timpul pe care ar trebui să-l folosească pentru a se relaxa, în aşa fel încât să poată da randament maxim la serviciu. Angajaţii ar trebui încurajaţi să-şi folosească întreaga perioadă de concediu pentru a-şi încărca bateriile.“  

Psihoterapeutul subliniază că vacanţele contribuie nu doar la restabilirea fizică, ci şi psihică a angajaţilor. 

Perioadele de relaxare sunt esenţiale pentru refacerea echilibrului emoţional, afectat de presiunile zilnice de la locul de muncă. Momentele petrecute alături de familie şi de prieteni, odihna, relaxarea într-un mediu diferit de cel în care ne desfăşurăm profesional, toate acestea conduc la fericirea individuală şi la sănătatea fiecăruia, a adăugat psihologul. 

În România, aproape 40%  din angajaţii români nu îşi iau toate zilele de concediu pe care le pot primi conform legii, conform unui sondaj Inscop Research de anul acesta. Ca o consecinţă, 44% din români nu au avut parte de vacanţă în această vară. Sondajul a mai arătat că românii angajaţi pe perioadă determinată tind să îşi ia mult mai puţine zile de concediu, decât cei cu contracte nedeterminate. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite