Cuptor pe gaz sau electric?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rubrica din această săptămână se mută în bucătărie şi lansează o nouă provocare. Cum gătim mai sănătos, la un cuptor tradiţional sau la unul care foloseşte energia electrică? Cuptoarele electrice sunt căutate pentru siguranţă şi simplitatea utilizării, în timp ce unele persoane rămân fidele „strămoşului“ său pe gaze.

Gama de cuptoare pentru gătit a devenit atât de variată, că greu te poţi hotărî care produs ţi se potriveşte cel mai bine. Cuptoarele pe curent nu mai sunt de mult o necunoscută nici în România, iar preţurile sunt uneori mai mici decât ale cuptoarelor pe gaz. Cu toţii am învăţat de la părinţi şi bunici că a face mâncare nu este chiar atât de simplu, trebuie să te mai şi pricepi puţin, să fii uşor gurmand. În varianta tradiţională, prepararea unor bunătăţi la cuptor pentru zilele de la sfârşitul săptămânii aproape că urmărea o formulă matematică. Ingredientele, după ce erau aduse la stadiul dorit, erau aşezate, frumos, într-un vas sau într-o tavă.

Venea rândul unui altfel de ritual: aprinderea aragazului. Gospodinele ştiu că un cuptor cu gaz trebuie încins bine înainte de introducerea tăvii, un indiciu fiind şi încălzirea bucătăriei. Şi tot ele spun că trebuie să ai ceva experienţă ca să struneşti focul din interior, altfel nu-ţi iese nimic şi ai stricat reţeta. Persoanele care folosesc în continuare cuptoare pe gaz sunt adeptele bucătăriei tradiţionale şi nu şi-ar schimba acest obicei pentru nimic în lume.

De cealaltă parte, utilizatorii maşinii de gătit electrice optează pentru o imagine occidentală, dar mulţi întreabă în magazinele de specialitate şi dacă un cuptor electric este mai sigur decât unul pe gaz. Unul dintre avantajele evidenţiate de persoanele care folosesc cuptor electric este coacerea uniformă, care asigură un prânz ca la cartea de bucate. De asemenea, programarea temperaturii şi a perioadei de ardere este unul dintre atuurile cuptoarelor pe curent. Despre modul cum cele două variante de cuptor influenţează calitatea alimentelor vorbesc Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, şi Anamaria Iulian, medic şi consilier de nutriţie.

Gheorghe Mencinicopschi: „La cel electric, mâncarea este un pic mai sănătoasă"

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi (foto) spune că mâncarea gătită cu gaz sau la cuptor electric este la fel de bună, dar el înclină puţin balanţa spre a doua variantă.„Cuptorul electric s-ar putea să facă o mâncare un pic mai sănătoasă, pentru că nu se mai degajă gazele de ardere. Aceasta nu înseamnă că mâncarea pregătită cu gaz este un pericol. Categoric nu! Sunt gaze pure, care nu au hidrocarburi policiclice aromate. Însă o serie de cercetări de specialitate au concluzionat că e un pic mai curată mâncarea pregătită la cuptorul cu energie electrică. În principiu, gazul nu este nociv, acum au apărut şi maşini de gătit care au curenţi de convecţie, care aerisesc interiorul şi prepară mai repede. Concluzia mea este că prepararea mâncărurilor este sigură în ambele cazuri", spune Gheorghe Mencinicopschi.

image

Specialistul adaugă că pentru conservarea vitaminelor în alimentele gătite nu contează modalitatea de preparare a acestora. „Păstrarea vitaminelor din legume ţine doar de cum sunt acestea preparate. Cel mai bine este să le fierbem în vapori de apă. Sunt acum tot felul de dispozitive. Legumele ar fi bine să le fiebem cât mai puţin, să rămână puţin mai tari. De asemenea, depinde şi cum le porţionăm. Cu cât le facem mai mici, cu atât vitaminele se degradează mai uşor. În cazul în care o persoană preferă ca legumele să fie tăiate în cuburi mici, atunci ar trebui doar să le opărească, nu să le fiarbă", adaugă profesorul Mencinicopschi.

"Vitaminele nu ţin de foc. Fie că folosim gazul, fie electricitatea, acestea au altă problemă: cum le preparăm. ''
Gheorghe Mencinicopschi nutriţionist

Anamaria Iulian: „Prefer alimente mult mai puţin preparate termic"

Anamaria Iulian (foto), medic şi consilier de nutriţie, afirmă că niciuna dintre cele două feluri de gătit nu influenţează în mod negativ calitatea preparatelor.„Cuptorul cu gaze este folosit de cei care vor să gătească într-un fel ca pe vremuri. Pe când un cuptor pe curent electric este o invenţie modernă şi să nu uităm că cele foarte performante sunt mai scumpe. După părerea mea, fără să cunosc anumite studii în domeniu, cuptorul cu gaze reflectă o modalitate tradiţională de a găti, pe când cealaltă variantă sună şi arată mai occidental", afirmă medicul.

Anamaria Iulian subliniază că, din punctul ei de vedere, un cuptor electric este mai simplu de folosit: „Îl poţi seta la anumite grade şi în acest fel poţi respecta mai bine reţeta. Dacă ţi se spune că mâncarea trebuie să stea o jumătate de oră la 180 de grade Celsius, cuptorul electric te ajută, iar mâncarea e mult mai bine preparată. În orice caz, e mult mai simplu să găteşti la cel electric".Pe lângă informaţiile legate de utilitate unei maşini de gătit, medicul Anamaria Iulian spune că este mai important ca oamenii să ştie să mănânce sănătos.

„Eu prefer o alimentaţie puţin preparată termic. Pot să vă spun cu siguranţă că este mult mai sănătoasă. Cu cât sunt preparate mai mult, cu atât se pierd din nutrienţi, dar kilocaloriile rămân. Şi o salată, dacă e spălată mult, pierde din vitamina C. La fel, dacă o tai cu cuţitul în loc să o rupi cu mâna", ne sfătuieşte Anamaria Iulian.

"Cuptorul cu gaze reflectă o modalitate tradiţională de a găti, pe când cealaltă variantă sună şi arată mai occidental.''
Anamaria Iulian medic

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite