Cum foloseşti eficient aparatul de aer condiţionat: care este temperatura optimă de funcţionare pentru răcorirea unei încăperi, fără risipă de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funcţionarea optimă a aparatului de aer condiţionat depinde vara de o serie de măsuri pe care nu trebuie să le ignorăm. FOTO Shutterstock
Funcţionarea optimă a aparatului de aer condiţionat depinde vara de o serie de măsuri pe care nu trebuie să le ignorăm. FOTO Shutterstock

Pentru ca aparatul de aer condiţionat să dea randament pe timp de vară, trebuie ţinem cont de câteva reguli. Aşa vă puteţi bucura de răcoare fără să consumaţi curent electric degeaba şi să solicitaţi inutil aparatul de aer condiţionat.

Funcţionarea optimă a aparatului de aer condiţionat depinde vara de o serie de măsuri pe care nu trebuie să le ignorăm. Iată câteva sfaturi pe care le puteţi aplica pentru a răcori locuinţa în mod eficient.

Filtrele trebuie curăţate periodic

Filtrele îmbâcsite de praf pot duce la dezvoltarea unor probleme de sănătate şi îngreunează şi puterea de racire a aparatului. De aceea, recomandat este să curăţaţi filtrele de două ori pe an.

Setarea temperaturii optime de funcţionare 

Nu numai că este mai sănătos ca diferenţa între temperatura de afară şi cea din interior să nu fie extrem de mare, dar setarea unei temperaturi optime, cuprinsă între 21 şi 25 de grade Celsius, nu suprasolicită aparatul şi racirea se face mai rapid. Reglarea temperaturii la o valoare mai mică de 24 de grade Celsius înseamnă şi o factură mai mare, pentru că pentru fiecare grad în minus consumul de energie creşte cu 5-7%.

Nu opri aerul condiţionat pe timpul zilei

Specialiştii recomandă să lăsăm aerul condiţionat să funcţioneze întrega zi, dar setat la o temperatură plăcută, pe o treaptă de ventilaţie minimă, astfel încât să fie răcoare în mod constant. Oprirea şi pornirea frecventă a aparatului de aer condiţionat, în dorinţa de a face economie, nu are rezultatul dorit. Casa nu are timp să se răcească pentru că se încinge de fiecare dată când oprim aerul, iar când este repornit aparatul consumă mai multă energie electrică pentru a răcori rapid încăperea încălzită.

Montarea unităţii exterioare în locul potrivit

Unitatea exterioară a aparatului de aer condiţionat ar trebui instalată într-un loc cât mai ferit de razele soarelui, unde circulaţia aerului să fie cât mai bună.

Aparate potrivite cu dimensiunea încăperii sau cu o putere mai mare

Cumpăraţi întotdeauna un aparat de aer condiţionat cu o putere necesară spaţiului pe care îl va răci. Aparatele subdimensionate vor avea o durată de viaţă mult mai redusă urmare a funcţionării îndelungate la capacitate maximă. Specialiştii chiar consideră că este indicat să achiziţionaţi aparate cu o putere mai mare decât este necesară pentru un anumit spaţiu, pentru că pot fi setate să funcţioneze la capacitate medie fără să genereze cheltuieli mai mari.

Protejarea ferestrelor

Pentru o folosirea cât mai eficientă a aparatului de aer condiţionat, ferestrele ar trebui să fie prevăzute cu rulouri sau jaluzele care reduc din căldura soarelui, conform sfaturilor oferite de apartmenttherapy.com

Izolarea zonelor expuse soarelui

Pereţii expuşi soarelui ar trebui să fie izolaţi cât mai bine, eventual şi tavanul, dacă este cazul. Această măsură poate duce la o scădere cu aproape 30% a consumului de energie electrică în cazul funcţionării aparatului de aer condiţionat.

Reducerea activităţilor care produc umezeală în exces

Eficienţa aparatului de aer condiţionat scade atunci când în paralel desfăşurăm activităţi care duc la producerea de umezeală. Aparatul de aer condiţionat reduce nivelul de umiditate pentru obţinerea unui anumit confort şi va fi suprasolicitat dacă se creează umiditate în exces. De aceea, încercaţi să nu gătiţi mâncare în încăperi unde este instalat aer condiţionat sau să uscaţi haine în interior.

Izolarea conductelor sistemelor de aer condiţionat

Izolarea conductelor sistemelor de aer condiţionat este necesară pentru casele în care acestea trec prin spaţii neamenajate, cum ar fi subsolul, mansarda sau garajul, locuri unde, în funcţie de vreme, temperatura este mult mai mică sau mai mare decât în spaţiul de locuit. Conductele de aer fac transferul aerului cald sau rece de la unitatea centrală către camerele din casă, iar când trec prin aceste spaţii pierd mare parte din răcoarea sau căldura aerului pe care îl transportă. Aceste pierderi pot fi prevenite prin izolarea conductelor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite