Cum ne deconectăm de grijile de la serviciu: tehnicile unui psihoterapeut român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

99,7% dintre angajaţii români suferă de stres, iar  98% se simt epuizaţi. Plecând de la acest studiu, psihoterapeutul Simona Nicolaescu propune câteva tehnici pentru deconectarea de grijile de la serviciu şi eliminarea stresului.

Un studiul, realizat în perioada ianuarie 2017 – februarie 2018,  a scos la iveală faptul că 99,7% dintre angajaţii români suferă de stres, iar  98% se simt epuizaţi. Mai mult,  68% dorm mai puţin de 7 ore pe noapte, 52% se simt înstrăinaţi de familie şi 90,1% se supără fără motiv.

Studiul, care a urmărit nivelul de stres al angajaţilor din România, a fost realizat de Dynamic HR pe 1000 de respondenţi din 35 de judeţe, angajaţi în 20 de industrii diferite.

Despre aceste date şi despre cum putem face faţă mai uşor stresului, am vorbit cu Simona Nicolaescu – psihoterapeut, trainer şi susţinător al vieţii echilibrate în România.

„Majoritatea se plânge de colegi, şefi, deadline-urile foarte strânse sau comunicarea ineficientă. Însă, de-a lungul timpului şi în lucrul unu la unu cu oamenii, mi-am dat sema că modul în care fiecare reacţionează la diferite situaţii din viaţa lui este factorul care îşi pune amprenta asupra lor. Unul din ritualurile pe care eu le recomand este ca oamenii să adopte diferite ritualuri. Ziua are 24 de ore şi fiecare ar trebui să înveţe să aibă acest ritual“, ne-a declarat Simona Nicolaescu. Psihoterapeutul a vorbit despre câteva tehnici care ne pot ajuta să scăpăm de stres:

Ritual de dimineaţă

Dimineaţa mă străduiesc să mă trezesc mai devreme decât cei din casă, să stau 5-10 minute cu gândurile mele. Un lucru pe care îl recomand şi în cursurile de managementul stresului este ca oamenii să stea în aceste 10 minute şi să-şi imagineze cum şi-ar dori să le fie ziua. Să-şi imagineze scenariul zilei şi să se seteze pozitiv.

Din perspectiva stresului, sportul are un rol esenţial

În momentul în care corpul nostru este supus stresului declanşează diferiţi hormoni, cum sunt cortizolul şi adrenalina, care pregătesc corpul pentru mişcare. În momentul în care cineva te-a deranjat, corpul îţi spune că este moentul să ataci sau să fugi. Dacă ne-am învăţat lecţiile de politeţe, eventual zâmbim, ne controlăm, dar nu facem nimic fizic pentru a ne detensiona. Avem nevoie să consumăm toată acea energie pe care corpul ne-a oferit-o.  Mişcarea este esenţială ca şi tehnică de reducere a stresului.

Importanţa pauzei la serviciu

Pauza îţi dă acea deconectare mentală. În momentul în care eşti într-o activitate şi la un moment dat vezi că nu mai ai soluţii, ideal ar fi să renunţi la a-ţi mai bate capul şi pur şi simplu să te deconectezi .  Dacă întrebi oamenii cum îşi iau pauza, vei avedea că au tendinţa să vorbească tot despre problemă,. Ideea este să iei această pauză şi să faci ceva care îţi place. Chair dacă eşti la locul de muncă, măcar la o oră şi jumătate ia-ţi o pauză de 10 minute în care să citeşti ceva care îţi place sau care este amuzat. Râsul va descărca endorfine şi va inunda corpul cu o stare de bine.

Cum ne deconectăm de grijile de la serviciu

Imediat după serviciu avem nevoie să avem o activitate care ne deconectează. Indiferent cu ce mergi, maşină, tramvai sau pe jos, uită-te în jur şi identifică 10 lucruri care îţi plac. Dă-i o altă temă minţii tale şi cu siguranţă te va deconecta. Este primăvară, uită-te câţi copaci înfloriţi vezi în drum spre casă. Sau alege o altă activitate care ăşi place foarte mult.

Lipsa somnului are o legătură strânsă cu stresul

Foarte important este şi ritualul dinainte somnului. Dacă ai fost pe stadion, ai alergat 10 kilometri şi vrei să te bagi direct la somn, nu vei reuşi să adormi. Corpul tău încă are suficientă energie şi adrenalină pentru a te ţine treaz. Ai nevoie să intri gradula în starea ce favorizează somnul şi să faci diferite activităţi care te deconectează. Cu două ore înainte să te pui în pat ar trebui să ai activităţi relaxante cu familia, să vă plimbaţi în parc, să ciţiţi o poveste sau mergeţi la masaj, orice vă poate relaxa şi deconecta.

Angajaţii români se simt epuizaţi. Ce metode putem folosi pentru a reduce stresul

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite