Când e OK să minţi
0Încă de la cele mai fragede vârste ni se spune că nu e bine şi nici frumos să minţim. Aproape în fiecare zi ne confruntăm cu o situaţie în care suntem aproape forţaţi să apelăm la o minciună inofensivă. Cu toate acestea, publicaţia „Huffington Post” scrie că doar prin onestitate ne putem bucura de relaţiile cu cei din jurul nostru.
Majoritatea oamenilor se confruntă deseori cu o contradicţie evidentă între nevoia de a dezvolta relaţii sincere cu persoanele din jur şi tentaţia de a minţi despre eşecurile din viaţă. Chiar dacă uneori minciuna pare să ne „salveze” de la critica celuilalt, ea ne viciază până la urma interacţiunile cu o persoană. În general, cantitatea de adevăr pe care poţi să o spui unei persoane este direct proporţională cu nivelul de intimitate pe care îl ai cu acel om.
Regula 1: Spuneţi-vă întodeauna vouă înşivă adevărul.
Cea mai puternică legătură din viaţa noastră este în primul rând cea pe care o avem cu noi. Lipsa de onestitate faţă de lucrurile pozitive sau negative pe care le facem este nu doar contraproductivă, ci chiar nocivă. Dacă vrei să ai un control mai puternic asupra vieţii tale, nu trebuie să te minţi singur.
Fireşte, acest lucru nu este atât de uşor, pentru că deseori ne putem minţi fără să ne dăm seama. Pentru a vă ajuta în acest sens, publicaţia „Huffington Post” propune câteva întrebări prin care să găsiţi mai uşor răspunsul asupra atitudinii şi sentimentelor voastre reale: ce îmi este frică să aflu, ce ascund, ce pot spune că aproape cunosc, ce lucruri încerc să evit?
Regula 2: Spune-le celor dragi atât de mult adevăr cât poţi.
Un studiu realizat în 2012 a constatat că atunci când subiecţii au spus mai puţine minciuni „albe” (minciuni minore, inofensive), aceştia au avut de-a face cu mai puţine stări de tensiuni, precum şi cu mai puţine dureri fizice cum ar fi durerile de cap sau de gât. Într-o anumită măsură, atunci când minţim, chiar dacă vorbim de o minciună inofensivă, renunţăm practic la posibilitatea de a fi cunoscuţi şi înţeleşi aşa cum suntem noi în realitate.
În cadrul unei relaţii, dacă un partener spune în general lucruri adevărate, iar celălalt partener îl urmează şi îi răspunde în acelaşi mod, atunci legătura dintre cei doi are şanse să devină una tot mai puternică.
Regula 3: Oferă cunoştinţelor tale suficient de mult adevăr pentru a menţine o relaţie optimă.
La fel ca în cazul regulilor expuse mai sus, relaţiile cu diverşi oameni din viaţa ta, precum colegii de serviciu, au nevoie de o implicare activă. Dacă preferi mai degrabă să spui că „eşti bine”, fără să oferi câteva detalii despre viaţa ta, nivelul de onestitate pe care îl propui îi va ţine la distanţa pe ceilalţi. Cheia pentru acest demers nu este să oferi amănunte din viaţa ta oricărei persoane care te salută, ci să împărtăseşti detalii adevărate despre tine alături de cei care ar fi dispuşi la rândul lor să îţi împărtăşească din sentimentele şi gândurile lor.
Regula 4: Dacă vrei să pui capăt unei relaţii, atunci minte.
În cazul în care crezi că minciunile pot „salva” o relaţie sau o persoană importantă din viaţa ta, atunci e necesar să revezi prima regulă. Chiar dacă vei simţi uneori că o minciună poate proteja o relaţie, ea de fapt va distruge conexiunea cu acea persoană.
Aşadar, momentele în care am putea să minţim ar trebui să fie în general cât mai puţine. Până la urmă, onestitatea are un rol fundamental în vieţile noastre, atât pentru sănătatea noastră psihică, precum şi pentru relatiile cu cei din jurul nostru.
Citeşte şi:
Cinstiţi sau mincinoşi? Prima impresie contează
Când vine vorba de detectarea minciunilor, cercetările sugerează să ai încredere în primul tău instinct. Suntem mai buni la identificarea mincinoşilor când ne bazăm pe primul răspuns, decât dacă ne gândim mai mult şi mai bine.
Ce se ascunde în spatele minciunii?
Minciuna poate apărea în toate stadiile unei relaţii. La început, pentru a fi mai atrăgător în ochii celuilalt. Pe parcurs, partenerii mai „uită“ câte ceva sau prezintă lucrurile într-o lumină mai favorabilă. Şi atunci, cum rămâne cu sinceritatea care este considerată „baza oricărei relaţii“? Există şi minciuni „nevinovate“?
De ce ar trebui să crezi când un mincinos îţi spune că minte
Şi asta pentru că, potrivit unui nou studiu, oamenii, cu tot cu mincinoşi, sunt mai oneşti decât s-ar crede. Minciuna nu pare să fie un obicei constant în viaţa majorităţii.