Cel mai bătrân Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 40 de ani, Ioan Oros îmbracă un costum roşu şi împarte bucurie copiilor. Toţi cred că este Moşul „cel adevărat“, mai ales că barba lui este naturală şi oricine poate trage de ea.

Actor de profesie, Ioan Oros îşi intră atât de bine în rol încât, om mare să fii, şi tot ai impresia că bătrânul de lângă tine e autenticul Moş Crăciun, care vine la tine după ce ţi-a citit scrisoarea scrisă cu litere mari, pentru ca acesta să o poată citi şi să-ţi aducă exact ce-ţi doreşti.

„Din 1963 am lucrat la Teatrul de păpuşi, iar din 1970 am început să mă îmbrac în Moş Crăciun. Pe vremea aceea trebuia să-mi pun mască, fiindcă nu aveam riduri, şi barbă falsă", povesteşte Moş Crăciun de Oradea (Bihor).  Acum însă, nu mai are nevoie decât de costumul roşu cu alb pentru a intra în pielea personajului. „Din luna octombrie nu-mi mai tai barba, până după Sărbători. Vreau să fiu cât mai natural pentru micuţii care mă aşteaptă an de an", spune Ioan Oros.

Îşi anunţa sosirea cu portavocea

Ajuns la 69 de ani, bărbatul le-a adus daruri „din Laponia" mai multor generaţii de orădeni, prin mâinile sale trecât visurile materializate a mii de copii.
„Persoanele cărora le-am dăruit cadouri în urmă cu 30 de ani au ajuns să mă cheme acum la serbările copiilor lor. Unii dintre copiii pe care i-am făcut fericiţi în urmă cu 40 de ani sunt deja bunici şi apelează la mine pentru nepoţeii lor", constată cel mai bătrân Moş Crăciun din Oradea.

Ioan Oros îşi aminteşte cu melancolie anii când sosea cu viteză în Gara Oradea, unde îl aşteptau sute de copii. „Peronul era arhiplin, de fiecare dată. Pentru ca să mă audă fiecare, foloseam o portavoce. După ce împărţeam cadourile, străbăteam oraşul cu un car alegoric", rememorează Moşul, pentru care cea mai mare satisfacţie este să-i vadă pe copii fericiţi, cu obrajii îmbujoraţi de emoţie. Deşi ca actor a jucat în peste o sută de spectacole, la unele dintre ele semnând chiar şi scenografia şi regia, cele mai dragi roluri îi sunt cel al împăratului, din „Hainele cele noi ale împăratului", şi cel de Moş Crăciun.

Vezi și:

Moş Crăciun de închiriat la Rădăuţi


Program încărcat

„Există o relaţie cu totul specială între copii şi personaj. Copiii sunt de o sinceritate şi de o puritate ieşite din comun, care mă inspiră", mărturiseşte Ioan Oros. Luna decembrie îi aduce cele mai mari satisfacţii, dar îl şi lasă fără nicio secundă liberă. Are chiar şi trei serbări pe zi, fiindcă nu poate să spună „nu" vreunei solicitări. „În Ajun de Crăciun voi merge pe la casele a 12 copii", spune bărbatul, care abia aşteaptă, la rândul său, seara de 24 decembrie, când va avea ocazia să scoată din desagă daruri pentru nepoţica sa, în vârstă de 3 ani şi jumătate.

Ninge, ninge, criza nu-l atinge

Cel mai bătrân Moş Crăciun din Oradea nu are un tarif fix, fiind fericit să participe la toate serbările copiilor. „Îi văd cu genunchii tremurând de emoţie sau recitându-mi siguri pe ei şi sufletul mi se umple de bucurie. E modul meu de a rămâne copil", spune Ioan Oros. Acesta şi-ar dori să ajungă la casele tuturor copiilor din Oradea, însă timpul nu-i permite. „Criza de timp este inamicul nostru în astfel de momente. Din alte considerente, precum cele financiare, lumea uită de criză, când e vorba de copii", spune orădeanul.

Întrebat cât câştig jucând rolul lui Moş Crăciun în luna decembrie, acesta a spus că primeşte atât cât să poată fi un moş generos pentru cei apropiaţi. „Toţi banii îi cheltuiesc pe cadouri, pentru cei dragi", recunoaşte râzând în barbă Moş Crăciun.

"Din luna octombrie nu-mi mai tai barba, până după Sărbători. Vreau să fiu cât mai natural pentru micuţii care mă aşteaptă an de an. ''
Ioan Oros „Moş Crăciun"

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite