Cărţile de metal ar putea dezvălui primul portret al lui Iisus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O imagine ce pare a fi un portret al Mântuitorului poate fi văzută pe una dintre cele 70 de tăbliţe găsite într-o peşteră din Iordania. Tăbliţa care l-ar înfăţisa pe Iisus ar fi fost realizată în timpul vieţii Mântuitorului sau la scurt timp după răstignirea acestuia pe Muntele Golgota.

Portretul unui bărbat cu părul lung, purtând o coroană de spini pe cap, a fost descoperit pe una dintre cele 70 de tăbliţe din plumb găsite într-o peşteră din Iordania, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail". Dacă se adeveresc bănuielile cercetătorilor care analizează cărţile din foiţe de metal, inscripţionate şi legate cu sârmă, acesta ar putea fi primul portret al lui Iisus Hristos, descoperit după mai bine de 2.000 de ani.

Mare parte dintre istorici sunt încă destul de rezervaţi în privinţa autenticităţii tăbliţelor. Cu toate acestea, multe dintre elementele descoperite - simboluri şi cuvinte cu trimitere la Mesia şi la Răstignire, la care se adaugă această imagine-portret a Mântuitorului - îi determină pe specialişti să creadă că vorbim de o colecţie realizată de primii creştini din deceniile de după crucificarea lui Iisus.

Momentul realizării, deocamdată incert

Una dintre dovezile de necontestat este aceea că pe una dintre tăbliţele descoperite în Iordania apare o hartă a oraşului sfânt Ierusalim, ale cărui ziduri sunt înconjurate de multe cruci. Mai mult, pe o altă tăbliţă din cele 70 este scrisă, în limba ebraică veche, sintagma „Salvatorul Israelului". De departe, cea mai mare descoperire o reprezintă însă portretul lui Iisus. În prezent, cercetătorii vor să afle dacă imaginea de mărimea unui card de credit, care apare în partea de sus a unei tăbliţe, a fost creată în timpul vieţii Mântuitorului, de cei care l-au cunoscut. O altă variantă, spun istoricii, ar fi ca portretul să fi fost făcut de urmaşii lui Iisus, la scurt timp după răstignirea acestuia pe Muntele Golgota.

Colecţia unui beduin

Indiferent de ipoteză însă, dacă se va dovedi autenticitatea lor, cele 70 de tăbliţe ar reprezenta cea mai mare descoperire după Manuscrisele de la Marea Moartă, scoase la lumină în 1947, potrivit directorului Departamentului Iordanian de Antichităţi, Ziad al-Saad, citat de cotidia­nul britanic. „Informaţiile pe care le avem până în momentul acesta sunt încurajatoare şi se pare că suntem martorii unei descoperiri foarte importante, poate cea mai importantă din istoria arheologiei", a spus al-Saad.

Cărţile din plumb au fost găsite într-o peşteră din Iordania, între anii 2005 şi 2007. Din nefericire, tăbliţele nu se află în posesia arheologilor, ci în mâinile unui beduin, Hassan Saida, care locuieşte în satul Shibli-Umm Al-Ghanam, din Israel. Deocamdată, acesta a refuzat să le vândă, dar a acceptat să trimită două dintre tăbliţe în Anglia şi în Elveţia, pentru o analiză de specialitate. David Elkington, cel care conduce echipa de cercetare din Marea Britanie, încearcă să-l determine pe Saida să doneze cărţile unui muzeu iordanian, având în vedere că e foarte posibil ca acestea să reprezinte cea mai mare descoperire din istoria creştinismului. Saida crede însă că tăbliţele au puteri magice şi că destinul său este să le colecţioneze, nu să le înstrăineze. Pe de altă parte, şi Guvernul iordanian lucrează, la cel mai înalt nivel, pentru a repatria şi proteja colecţia.

Peştera cu minuni

În aceeaşi peşteră din Iordania în care au fost descoperite tăbliţele au mai fost găsite anterior şi alte documente importante, datând din aceeaşi perioadă - anul 70 d.H, după căderea Ierusalimului. Cercetătorii cred că tăbliţele sigilate pot constitui chiar veritabile „cărţi de legi" din Cartea Apocalipsei a Bibliei.

"Se pare că suntem martorii unei descoperiri foarte importante, poate cea mai importantă din istoria arheologiei."
Ziad al-Saad
directorul Departamentului Iordanian de Antichităţi

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite