Băuturile alcoolice preferate ale liderilor de stat şi feţelor regale: ce le plăcea să bea lui Carol al II-lea, Gheorghiu-Dej sau soţilor Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii de stat şi membrii caselor regale sunt şi ei oameni, cu vicii şi plăceri cât se poate de fireşti. În timp ce lui Stalin se spune că îi plăcea să aibă la mesele bogate şi o varietate anume de vin românesc, Gheorghiu-Dej avea pasiuni bahice destul de burgheze, în timp ce Elena Ceauşescu avea gusturi de mare doamnă.

Licorile bahice care dezleagă limbile liderilor politici sau feţelor regale au făcut mereu obiectul curiozităţii oamenilor obişnuiţi. Vinuri alese, coniacuri fine, băuturi spirtoase, dezvăluirea băuturilor preferate ale personalităţilor care au scris sau care încă scriu istorie conturează o imagine a omului din spatele măştii, pe care cu toţii o poartă în public, la acest nivel.

Fostul ministru de externe Ştefan Andrei dezvăluia într-un interviu că Nicolae Ceauşescu nu era un pretenţios în privinţa alcoolului, dar că savura cu plăcere câte o ţuică bună, Cabernetul de Sâmbureşti şi Galbena de Odobeşti. Elena Ceauşescu, în schimb, era foarte interesată de ceea ce beau la reuniunile oficiale soţiile liderilor de stat şi din snobism ajunsese să aprecieze şampania franţuzească, ginul tonic şi sherry. 

Traducătoarea de limba engleză Violeta Năstăsescu, profesoara care i-a însoţit pe soţii Ceauşescu în vizitele din străinătate, dezvăluia într-un interviu cum a descoperit Elena Ceauşescu sherry-ul, după ce au fost primiţi de Regină la Londra, iar Majestatea Sa a luat un păhărel de pe o tavă. „M-a întrebat ce beau acolo. După ce i-am explicat ce e, a vrut şi ea. I-a plăcut şi de atunci, la recepţii, a vrut sherry. Ei îi plăcea să mai guste băutura, bea şampanie, un pahar de vin, gin tonic, dar nu tarie.“

image

FOTO ceausescunicolae.wordpress.com

Fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej avea preferinţe alcoolice destul de burgheze. Aprecia coniacul franţuzesc de cea mai bună calitate, la fel şi regele Carol al II-lea, dar acesta mai avea poftă din când în când de un Armagnac, un tip de brandy, după cum spunea scriitorul Dan Ciachir.

image

FOTO cultural.bzi.ro

Printre liderii lumii despre care se spune că ar fi apreciat vinul românesc se numără Stalin. Acesta ar fi cerut ca la mesele pe care le organiza să se afle şi vinuri de Sâmbureşti, cel mai probabil cabernetul. De altfel, vinurile Sâmbureşti erau preferatele nomenclaturii comuniste, dar şi ale altor personalităţi politice, probabil acesta fiind şi motivul pentru care autorul şi omul de cultură Radu Anton Roman a scris următoarele cuvinte despre Cabernet-ul Sauvignon de Sâmbureşti:

Solemn ca o declaraţie interguvernamentală de război rece, arogant ca un grof ungur, sumbru şi catifelat ca hainele de doliu ale reginelor Spaniei, Cabernet Sauvignon-ul de Sâmbureşti păşeşte triumfător şi majestuos prin lume, îmbrăcat cum niciun alt vin ieşit din matca românească n-a făcut-o încă: e frumos la culoare ca un înger negru. Are un parfum dur, pietros, de sălbăticiune nobilă, dar şi de lichen înflorit pe stânci de cuarţ roşu. Îmbracă mai întâi palatele gurii cu o uluitoare senzaţie vegetală, un fel de fruct aspru, necunoscut, copt între gheţuri. Apoi se aşază temeinic, cu bruschete de ocupant, în adevărata lui substanţă vitală, forţa. Remanenţa lui se întinde pe săptămâni întregi, te trezeşti tulburat, lingându-ţi buzele uscate, pentru că ai visat o picătură din acest sânge aristocrat pulsându-ţi prin artere.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a dezvăluit că îi place să bea whisky, de preferinţă Chivas Regal, într-o ediţie a emisiunii Cronica Cârcotaşilor, un adevărat moment antologic. "Adu un pahar gol. Pune patru cuburi de gheaţă. Adu şi sticla, pui până când pluteşte gheaţa. Uitaţi deosebirea între unul care ştie să bea whiskey şi unul care bea ca prostul”, a explicat fostul şef de stat în emisunea amintită. Dincolo de whiskey, mustul se află pe lista preferinţelor lui Traian Băsescu, dar şi şpriţul.

image

Admirator declarat al meleagurilor româneşti, Prinţul Charles al Marii Britanii este un consumator fidel al unui single malt whisky originar din Scoţia, numit Laphroaig, după numele distileriei care îl produce. În galeză, Laphroaig înseamnă “frumoasa vale din preajma golfului larg”, care se referă la peninsula Islay, unde se afla distileria Laphroaig. Reţeta are la bază trei ingrediente: orz,apă şi drojdie. Însă gustul şi aroma sunt date de procesul de maturare, în timpul căruia se folosesc butoaie noi de stejar pentru a beneficia la maximum de proprietăţile lemnului. De asemenea, distileria are un cuptor propriu pentru uscarea orzului, folosind turba locală. Fumul, combinat cu aerul marin, conferă un miros unic malţului.

image

FOTO royalista.com

Prinţul Charles a declarat Laphroaig single malţ-ul său favorit şi există şi un certificat de calitate semnat de acesta. Şi nora Prinţului Charles, Ducesa de Cambridge (Kate Middleton) preferă tot whiskey, mai exact Jack Daniels, dar şi un cocktail pe bază de suc de fructe, votcă şi şampanie, numit Crack Baby, conform publicaţiei Business Insider. Prinţesa Diana, pe de altă parte, savura cu plăcere câte un cocktail Peach Bellini, făcut din şampanie cu nectar sau suc de piersici.

image

FOTO aww.com.au

Despre dictatorul nord-coreean Kim Jong-il s-a spus că făcuse o adevărată pasiune pentru coniacul Hennessy, şi că plătea peste 60.000 de euro pe an pentru a avea parte de băutura preferată. Temutul dictator centrafrican Jean-Bédel Bokassa (foto jos) nu concepea să se despartă de băutura sa preferată, whiskey, şi adesea adormea după ce se îmbăta cu o sticlă de Chivas, potrivit publicaţiei franceze Le Figaro.

image

FOTO nationalvanguard.org

Împăratul Napoleon prefera vinul de Chambertin îndoit cu apă, după cum apare în volumul „Memoriile generalului Lejeune“, iar în timpul petrecut pe Insula Sfânta Elena se delecta cu vinuri de Bordeaux.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite