Bârfa poate fi benefică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amabilităţile la adresa altora te remontează psihic
Amabilităţile la adresa altora te remontează psihic

Două studii făcute de cercetătorii americani arată că bârfa este benefică atât timp cât se spun lucruri bune despre cel care este „disecat“. Potrivit „The New York Times“, psihologii Jennifer Cole şi Hannah Scrivener au pus cap la cap cele două studii care demonstrează că e mai bine să spui „Cel de-al doilea soţ al lui cutărică este adorabil“, decât „S-a căsătorit cu un bădăran?“

În primul studiu, care intenţiona să măsoare reacţia emoţională pe termen scurt a unei persoane care bârfeşte, 140 de femei şi bărbaţi, în special studenţi, au fost rugaţi să vorbească despre o persoană imaginară, fie în mod pozitiv, fie în mod negativ. În cel de-al doilea studiu, al cărui scop era să arate reacţia pe termen lung a oamenilor la bârfă, cei 160 de participanţi, majoritatea studente, au completat chestionare în care erau întrebaţi dacă au tendinţa de a bârfi, li se cereau date despre stima de sine şi despre ajutorul social perceput.

Potrivit lui Jennifer Cole, după ce vorbeau cu amabilitate despre cineva, emoţiile pozitive au crescut cu 3%, cele negative au scăzut cu 6%, iar stima de sine a crescut cu 5%. Deşi cifrele nu sunt mari, este prima dată când cercetătorii atribuie bârfei caracteristici pozitive.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite