Învaţă să-ţi cultivi intuiţia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii oameni se nasc cu acest „al şaselea simţ” numit intuiţie, care-i ajută în multe situaţii. Cei care se simt mai puţin norocoşi din acest punct de vedere nu trebuie să dispere. Intuiţia se poate educa.

Cu siguranţă că, cel puţin o dată pe parcursul vieţii, ai luat o decizie ţinând cont mai degrabă de un îndemn lăuntric decât de raţiune. Şi cu siguranţă că nu ai putut găsi o justificare, o explicaţie logică pentru care decizia luată sub imboldul intuiţiei a fost bună. Sunt încă multe întrebări fără răspuns în jurul acestui sentiment pe care oamenii de ştiinţă nu au reuşit să-l descifreze întru totul.

Cert este că, în foarte multe cazuri, capacitatea intuitivă a adus schimbări pozitive în viaţa unor oameni şi chiar a salvat vieţi. Dacă ai crezut până acum că este vorba de un dar pe care doar unii îl primesc la naştere sau că este un simţ specific femeilor, trebuie să ştii că fiecare dintre noi are o latură intuitivă ce poate fi exploatată.

Fii atent la cei din jur

Mulţi psihologi sunt de părere că intuiţia este o componentă a inteligenţei emoţionale. Iar aceasta poate fi cultivată în primul rând acordând o atenţie mai mare mediului în care trăim. Dacă observăm comportamentul celor din jur şi încercăm să le înţelegem reacţiile, ulterior vom putea să le anticipăm gesturile şi deciziile.

Succesul profesional, precum şi bunul mers al relaţiei de cuplu depind în mare măsură de modul în care reuşim să înţelegem cum „funcţionează" oamenii cu care intrăm în contact. Prin urmare, trebuie să devenim mai buni observatori pentru a ne spori capacitatea de intuiţie.  

Nu trece totul prin filtrul logicii

Nu este deloc uşor să ai încredere într-un sentiment ce apare din senin şi care nu este fondat pe niciun raţionament logic. Pentru o persoană calculată, care nu crede în lucruri greu de explicat şi de înţeles, intuiţia nu este un sistem de gândire de încredere, ci unul riscant. Tocmai de aceea, încearcă să elimine din minte orice gen de astfel de „presentiment", combătându-l cu argmente care ţin de logică.

De exemplu, majoritatea persoanelor sunt de părere că prima impresie nu este relevantă pentru a trage o concluzie despre caracterul unei persoane cu care intrăm în contact. De multe ori însă, acel prim gând ce ni se înfiripă în minte se dovedeşte a fi cel corect. Informaţiile care vin din afara noastră nu sunt mai importante decât sentimentele noastre şi nu ar trebui să ni le reprimăm!

Nu neglija reacţiile corpului

Îţi poţi urma intuiţia şi bazându-te pe semnele date de corpul tău. De exemplu, atunci când sunt puse în situaţia de a lua o decizie, unele persoane simt o „strângere" în abdomen vizavi de una dintre opţiuni şi astfel decid care este cea corectă. Altele au senzaţia de furnicături sau de căldură în tot corpul.

Înainte de a lua o decizie, concentrează-te asupra fiecărei opţiuni pe care o ai şi încearcă să descoperi dacă primeşti o reacţie din partea corpului. Apoi, învaţă să recunoşti ce înseamnă acea senzaţie verificând în ce măsură decizia lua­tă a fost cea corectă.   

Nu neglija, totuşi, realitatea

Nu orice gând care ne apare din senin merită urmat. Ia întotdeauna în calcul lucrurile care ar putea sta la originea lui. De exemplu, un sentiment negativ ar putea fi urmarea faptului că ai sărit peste micul dejun şi ai glicemia scăzută. Alteori, o reacţie de respingere poate avea legătură mai degrabă cu o fobie decât cu un gând intuitiv.

Eliberează-ţi gândurile!

În condiţiile în care suntem copleşiţi de grijile zilnice, este destul de dificil să mai acordăm timp şi atenţie tuturor gândurilor pe care le avem. Dacă vrei să-ţi dezvolţi intuiţia, acordă-ţi cel puţin zece minute de relaxare zilnic pentru a te elibera de grijile care te acaparează. Acestea blochează senzaţiile pe care simţurile ţi le transmit cu scopul de a te avertiza în anumite situaţii. Fiind în permanenţă încordaţi, nu vom putea să le sesizăm.

Specialistul nostru

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Aparent, intuiţia funcţionează iraţional. Ea este activarea inconştientă a convingerilor noastre privind propria persoană şi lumea în care trăim. Această primă impresie este o reflexie care uneori trece pe lângă noi, pe care căutăm să o ignorăm, dar care este adusă în conştient mai ales atunci când ea este confirmată.

Uneori, o stare de anxie­tate legată de un eveniment nou la care suntem expuşi şi cu care nu ne simţim confortabil poate fi percepută doar senzorial. Recunoscând trăirile corpului tău, îţi dai voie să conştientizezi ce simţi în raport cu situa­ţia respectivă şi să-ţi realiniezi aşteptările şi disponibilitatea de a face lucrul respectiv.

Utilitate

Când nu avem informaţii complete, intuiţia ne poate ajuta să luăm decizia bună.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite