În faţa pedepsei cu moartea: imagini tulburătoare cu minorele din închisorile iraniene care îşi aşteaptă sfârşitul alături de copiii lor nou-născuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Iran, a doua ţară din lume cunoscută pentru condamnarea la moartea, un număr mare de minore închise în centre de corectare a delicvenţei juvenile numără zilele până la împlinirea vârstei de 18 ani, vârsta la care vor fi executate. Fetele îşi aşteaptă fără speranţă sfârşitul vieţii, unele alături de copiii lor noi născuţi.

Iranul, a doua ţară din lume cunoscută ca adeptă a pedepselor cu moartea, a înregistrat anul trecut o creştere tulburătoare a aplicării pedepsei capitale, cel puţin 830 de persoane fiind executate în perioada ianuarie-noiembrie. Femeile nu sunt scutite de pedeapsa capitală, nu puţine fiind cele care îşi aşteaptă sfârşitul în închisorile din Iran.

Într-un articol apărut pe pagina electronică a publicaţiei britanice „Daily Mail” se vorbeşte despre condiţiile de viaţă mizere în care zeci de femei tinere sau chiar minore, unele având doar nouă ani, îşi aşteaptă condamnările la moarte pentru crime, trafic de droguri sau jafuri armate în interiorul celor mai cumplite închisori din Iran.

În Iran, femeile pot fi spânzurate pentru crimă, în urma proceselor inechitabile, inclusiv cele bazate pe mărturii forţate obţinute prin tortură şi alte rele tratamente. Deţinutele aşteaptă ore în şir pentru alimente şi, cu toate acestea, au grijă de proprii copii nou-născuţi. Fetele minore din Iran care au comis o infracţiune sunt în prealabil închise într-un centru de corectare a delincvenţei juvenile, iar după verdictul instanţei, când au împlinit vârsta de 18 ani, sunt transportate către închisori unde îşi aşteaptă rândul la pedeapsa cu moartea, potrivit Mediafax.

Fotograful Sadegh Souri, care locuieşte în Teheran, a dat o imagine de ansamblu a condiţiilor dure cu care se confruntă tinerele. Souri, câştigătorul secţiunii documentar a concursului de fotografie Lens, din 2015, a reuşit să transforme acest caz în poveşti vizuale.

Unul dintre cazuri face referire la o minoră în vârstă de 17 ani, Mahsa. Aceasta a fost încarcerată după uciderea tatălui ei cu un cuţit de bucătărie în urma unei dispute asupra viitorului ei soţ. Fraţii tinerei au cerut pedeapsa cu moartea sau lex-talionis - „ochi pentru ochi”.

image

Mahasa, 17 ani FOTO Daily Mail

O altă deţinută de 16 de ani, Nazanin, a fost arestată acum şase luni pentru deţinerea a 621 de grame de cocaină. Tânăra aşteaptă cu groază verdictul judecătorului.

image

Nazanin, 16 ani FOTO Daily Mail

Un alt caz din închisorile Iranului este cel al tinerei Shaqayeq de doar 15 ani. Ea este închisă timp de aproape un an pentru comiterea infracţiunii de jaf armat la un magazin din Teheran. Cu toate că ea a dat spargerea alături de prietenul ei, bărbatul a reuşit să scape de poliţie lăsând-o să-şi asume singură întreaga vină. De când este închisă, bunica tinerei o vizitează lunar. Sentinţa cu moartea a fost dată în cazul ei, dar autorităţile aşteaptă ca Shaqayeq să împlinească vârsta de 18 ani pentru a o executa. 

image

Shaqayeq, 18 ani FOTO Daily Mail

Una dintre cele mai impresionante poveşti este cea a unei tinere în vârstă de 17 ani - Zahra - şi a copilul ei nou-născut. În Iran, deţinuţii de sex feminin pot ţine copiii cu ei în închisoare până când aceştia împlinesc vârsta de doi ani.

Zahra, care este căsătorită de la 14 ani şi are doi copii, este în închisoare pentru furt . Ea a mai fost încarcerată pentru acelaşi motiv de trei ori până în prezent.

   

Fotografiile alb-negru realizate înfăţişează perfect viaţa femeilor care uneori aşteaptă în linie ore în şir pentru produse alimentare, în curte, unde li se permite să-şi petreacă doar două ore pe zi şi se roagă. Iar la vârsta majoratului, multe dintre ele primesc în dar executarea pedepsei cu moartea. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite