Terapeutică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uleiurile vegetale sunt sănătoase pentru inimă.

Spre deosebire de grăsimile animale care conţin, totuşi, carbohidraţi şi proteine (este adevărat în procente modeste), uleiurile vegetale sunt grăsimi pure 100% iar în compoziţia lor se remarcă vitamina E şi acizi graşi Omega 3.

Deseori, opţiunile gospodinelor se îndreaptă spre uleiul de măsline, de palmier şi canola (de rapiţă). O lingură din aceste grăsimi vegetale asigură organismului circa 120 de calorii. Însă când calculăm numărul de calorii trebuie să ţinem seama că uleiul de măsline are 119 calorii, cel de palmier- 12o ,iar cel de canola nu depăşeşte 124 calorii.

Nutriţioniştii au studiat avantajele grăsimilor de palmier folosite în scopuri alimentare. Consumul acestora are efecte favorabile asupra organismului pentru că nu conţin colesterol şi este absorbit uşor de organism. Acest ulei rezistă la temperaturi foarte mari, de 230 grade Celsius, şi nu se descompune la gătit.

Cercetări recente au dovedit că la persoanele care folosesc frecvent uleiul de palmier a scăzut nivelul colesterolului. Prezenţa vitaminelor A şi E în compoziţia uleiului de palmier contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate; betacarotenul, care se găseşte din belşug în acest ulei, contribuie la sănătatea mucoaselor, a pielii, la creşterea oaselor şi la adaptarea ochiului la întuneric. În privinţa vitaminei E, antioxidantă, ea împiedică imbătrânirea celulară şi stimulează sistemul imunitar.

image

Uleiul

de canola este cel mai bogat în acizi graşi Omega- 3 şi poate fi folosit la temperaturi mult mai ridicate decât alte uleiuri.

Consumul său contribuie la scăderea colesterolului rău şi la creşterea celui bun. Se foloseşte la prepararea sosurilor pentru salate sau se adaugă în preparatele de carne, peşte şi legume, încălzit puţin. Şi acest ulei este o sursă excelentă de vitamina E. O lingură asigură circa 10% din necesarul zilnic de vitamina E, doza minimă fiind de 300 mg pe zi.

Când este obţinut prin presarea măslinelor la rece, uleiul poate avea culoare, aromă şi aciditate diferite ,dar îşi menţine valoarea nutritivă. Poate fi folosit în salate şi la gătit. Dacă este folosit la preparate culinare prăjite, uleiul acesta îşi pierde din calităţile nutriţionale.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite