Plictiseala în vacanţă are beneficii pentru copii: de ce nu este bine ca părinţii să le organizeze toate activităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vă surprindeţi copilul ocupându-şi timpul cu jocuri inventate chiar de el şi nu este nevoie să-i găsiţi mereu procupări ca să nu se plictisească, acest lucru denotă creativitate. Specialiştii recomandă să-i lăsaţi pe cei mici să-şi organizeze şi singuri timpul în loc să le impuneţi activităţi care să le ocupe toată ziua.

Având în vedere că a început vacanţa, probabail majoritatea părinţilor se gândesc deja cu ce activităţi să le umple timpul copiilor, pentru a evita plictiseala şi jocurile pe care aceştia le consideră neproductive. Mare grijă, deoarece specilialiştii au confirmat că sentimentul de plictiseală este benefic celor mici, care îşi pot dezvolta în acest mod creativitatea.

„Lumea a făcut progrese deoarece copii cu minte iscoditoare, plictisiţi fiind, şi-au petrecut timpul cu ochii la colonii de furnici, siluete formate în norii de pe cer, sau uitându-se cum merele cad din copac”, scrie Libby Purves, jurnalist al publicaţiei The Telegraph.

  Pasiunile se născ atunci când copiii nu au nimic de făcut, iar prin încercarea de a-şi găsi o ocupaţie, creierul iniţiază lucrurile care îi fac placere. Dacă părinţii le sugerează ce să facă, atunci ei preieu pasinile acestora, fără a-i reprezenta în mod deosebit.

„ Fiica mea îşi aminteşte cu plăcere de orele petrecute cu mingea, bătând-o de peretele din spatele casei (a lăsa urme îngrozitoare), în timp ea a devenit un bun romancier si scenarist” povesteşte scriitorul şi jurnalistul Libby Purves.

„Asociaţia Profesorilor şi Conferenţiarilor” din Marea Britanie atrage atenţia că  noul trend de a mări numărul orelor de cursuri şi lăsatul copiilor sub supraveghere şcolară, până la 8 ore pe zi, poate dăuna creativităţii celor mici. Copiii ajung să devină nişte marionete din cauza programului supraîncărcat. După orele de şcoală, în cele mai multe cazuri, urmează lecţii de muzică, activităţi sportive, iar apoi temele interminabile.

Cu toate că există riscul ca cei mici să cadă în capcana gadgeturilor, cercetătorii spun că părinţii ar trebui să le urmărească activităţile, dar să le lase spaţiul necesar iniţierii celor mai simple ocupaţii, în copilărie plictiseala fiind un drept vital.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite