Primejdii deghizate: cele mai periculoase jucării pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pericolele care ar putea afecta siguranţa şi sănătatea celor mici sunt la tot pasul, existând posibilitatea să le întâlnim şi când vine vorba de jucării aparent inofensive.

Jucăriile riscante există la tot pasul pe tarabe, în pieţe, în hipermarketuri sau în magazinele de profil. Printre cele mai periculoase se numără produsele care nu corespund standardelor de siguranţă, dar şi cele care îndeplinesc toate standardele de comercializare, prezentând, totuşi, posibile riscuri de la caz la caz.

Astfel, siguranţa micuţilor poate fi pusă în pericol dacă părinţii nu ţin cont de limita de vârstă atunci când achiziţionează o jucărie, de care nu se mai ţine cont uneori în faţa preţurilor mici ale jucăriilor de la tarabe, de exemplu. Gradul de risc este cu atât mai mare cu cât, în unele cazuri, acestea nu au instrucţiuni de folosire sau etichetă.  

Copiii aflaţi la vârste fragede, între zero şi trei ani, sunt cei mai expuşi pericolelor în cazul în care primesc jucării care nu sunt destinate vârstei lor, întrucât au tendinţa de a băga orice în gură. Pericolul constă, aşadar, în înghiţirea sau inhalarea componentelor detaşabile de mici dimensiuni ale jucăriilor. De evitat, în acest caz, sunt mingiuţele, pistoalele cu bile, păpuşile cu accesorii detaşabile, maşinuţele cu roţi detaşabile, jucăriile cu cheiţe sau cu magneţi etc.

Un alt tip de jucării care trebuie evitate sunt jucăriile care se pot sparge cu uşurinţă. Jucăriile din plastic subţire sau sticlă, care se pot transforma în suprafeţe ascuţite, le pot provoca răni copiilor. În aceeaşi categorie intră jucăriile cu muchii sau colţuri tăioase, cum ar fi săbiile din materiale dure.

Jucăriile de pluş par inofensive, însă pufoşeniile preferate de cei mici sunt, la rândul lor, destul de periculoase. Caută atent defecte de fabricaţie şi dacă puful sau părul de pe ursuleţul de pluş al copilului este uşor de smuls şi de înghiţit sau inhalat. Jucăriile cu sârme, corzi sau sfori pe care oraslele le pot înfăşura în jurul gâtului sunt, de asemenea, de evitat.

image

FOTO tbo.com

Un alt pericol pentru sănătatea prichindeilor îl reprezintă jucăriile cu alimentare la priză, cum ar fi calculatorele, tabletele sau anumite maşinuţe şi trenuleţe. Folosirea greşită a acestora sau ambiţia celor mici de a se ocupa singuri de punerea lor în funcţiune, umblând la priză, creşte pericolul de electrocutare.

În cazul maşinuţelor, bicicletelor sau a tricicletelor, chiar a rolelor, părinţii trebuie să le asigure copiilor echipament de protecţie adecvat, măsură destul de neglijată de majoritate, pentru a atenua, când este cazul, loviturile.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite