De ce aveţi păreri diferite

De ce aveţi păreri diferite

Oare John Gray, autorul cărţii „Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus“, avea dreptate când spunea că suntem diferiţi? Sau stresul de zi cu zi ne face să reacţionăm în felul în care o facem?

Pesticidele, otrava care ne ameninţă copiii

Pesticidele, otrava care ne ameninţă copiii

Loxynil, tepraloxydim, epoxiconazol, sunt doar câteva dintre substanţele care ajung în farfurie odată cu zarzavaturile, fructele şi alte produse agricole tratate chimic. Cercetătorii atenţionează, însă, asupra faptului că toxinele din cereale, legume şi fructe se concentrează mai rapid în organismul celor mici.

Imaginea războiului modifică psihicul copiilor

Imaginea  războiului  modifică  psihicul  copiilor

În ultimele zile, ecranele televizoarelor ne-au „bombardat” necontenit cu imaginile şocante ale războiului din Fâşia Gaza. Chiar dacă urmărim de la distanţă războiul, psihologii sunt de părere că impactul imaginilor conflictu­lui armat are extrem de multe consecinţe asupra psihicu­lui, atât al adulţilor, dar mai ales al copiilor.

Mesele festive menţin unitatea

Mesele festive menţin unitatea

„Ritualurile creează familia”, susţin psihologii, iar mesele în sânul familiei delimitează conturul acesteia. Mesele festive, aniversările şi întâlnirile sunt cele care fac o familie să existe, susţin sociologii.

„Verişoara ta ştie spune bună ziua şi mulţumesc în zece limbi“. Acesta era exemplul de suprema inteligenţă cu care eram stimulată în copilărie. Nimic nou sub soarele educaţiei nici acum, după 40 de ani, căci şi azi, exemplul cel mai clar de inteligenţă este: „La patru ani ştie deja tabla înmulţirii şi citeşte literele de tipar“. Criteriul de bază e acelaşi: ce ştii. Sau mai corect spus ce şi cât ai reuşit să înmagazinezi în memorie.

acum 4 luni · comentarii (8)

„Bătaia e ruptă din Rai“ este o expresie care nu justifică violenţa în familie, ci, dimpotrivă, arată că violenţa nu are de-a face cu Raiul. Şi totuşi, se întâmplă. Între cei 92% români cu frica lui Dumnezeu se găsesc unii care ridică fără frică mâna asupra celor mai aproape dintre aproapele lor: familia. Cauzele sunt multe. Rezolvarea, pe cât de simplă, pe atât de dificilă.

acum 2 ani · comentarii (38)

Disciplinarea copiilor este una dintre cele mai dificile sarcini parentale, dar, de asemenea, şi una dintre cele mai importante. Esenţial este să-l ajutăm pe copil să-şi formeze o imagine de sine bună. Ca să aibă încredere în propriile forţe, trebuie să-l sprijinim să ia decizii de unul singur, să fie responsabil încă de mic. Dar, pe lângă toate acestea, avem şi prilejul de a-l ajuta să-şi organizeze viaţa, cunoscând şi respectând anumite limite.

acum 2 ani · comentarii (2)

Interdicţiile – „Nu ai voie să te uiţi la TV“, „Nu ai voie să ieşi în stradă“– alături de impunerea unor sarcini şi reguli rigide şi stricte aparţin a ceea ce noi numim stilul parental autoritar. Îl întâlnim foarte des în societatea noastră tot din dorinţa de control extrem şi total, în acele familii unde regula şi ascultarea reprezintă o valoare supremă şi copilului nu îi revine decât sarcina să execute.

acum 2 ani · comentarii (19)

Auzim des că ar fi bine să consolidăm stima de sine a copiilor. Dar ce este stima de sine?Este felul în care o persoană simte faţă de sine. Este felul în care se percepe pe sine şi se place. Când ai sentimentul acesta te bucuri că tu eşti tu! Stima de sine nu trebuie confundată cu atitudinea de a fi „increzut” sau cu dispreţul.

acum 2 ani · comentarii (2)

Copiii au nevoie să joace roluri: de femme fatale, de tip cool, de fată plictisită, de băiat dur şi rău. Fiindcă toate rolurile de mai sus merită experimentate de copii pentru a se simţi puternici şi cool. Mai mult, aceste roluri hrănesc stima de sine şi vindecă, cu condiţia ca ele să fie acceptate de către părinte.

acum 2 ani · comentarii (8)

A cântat la pian dintotdeauna, şi-a trăit copilăria sub emblema de copil minune şi, chiar dacă în adolescenţă dorea să devină actiţă, muzica i-a devenit destin. Află de la pianista de talie internaţională Mădălina Paşol de ce educaţia muzicală este o metodă foarte eficientă de dezvoltare personală şi de ce le-ar fi de ajutor copiilor noştri să cânte.

acum 2 ani · comentarii (0)
Postari Recente