Echinaceea, propolisul şi vitamina C cresc imunitatea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că în primii ani de viaţă sistemul imunitar este în plină formare, infecţiile se ţin scai de cei mici. Trei ingrediente naturale îi pot proteja pe copii de răceli.

Un articol publicat de revista „Archives of Pediatric and Adolescent Medicine” arată că un amestec natural pe bază de echinaceea, vitamina C şi propolis măreşte rezistenţa copiilor la infecţii respiratorii. Specia­liştii de la mai multe spitale şi universităţi din Israel au efectuat un studiu asupra unui lot de 430 de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani.

Mai puţine zile cu febră

Copiii au fost separaţi în două loturi egale ca număr de copii. Unul dintre loturi a primit extractul natural din echinaceea, propolis şi vitamina C, în vreme ce restul copiilor au primit un preparat placebo (preparat identic ca formă de prezentare cu cel studiat, dar care conţine substanţe care nu au niciun efect).

Cercetătorii au făcut studiul pe timp de iarnă, perioadă în care infecţiile respiratorii sunt mai frecvente. Copiii din primul lot au primit un preparat format din echinaceea - 50 mg/ml (miligrame/mililitru), propolis - 50 mg/ml şi vitamina C - 10 mg/ml. Li s-a administrat preparatul timp de 12 săptămâni. Celor cu vârste între 1 şi 3 ani li s-au administrat câte 5 mililitri, de două ori pe zi, iar celor cu vârste între 4 şi 5 ani, tot de două ori pe zi, câte 7,5 ml.

S-a constatat că numărul infecţiilor a scăzut cu 55% în cazul copiilor trataţi cu acest cocteil natural, faţă de cei care au primit placebo. De asemenea, numărul de zile cu febră a scăzut cu 62%, iar numărul de răceli ale fiecărui copil a scăzut la jumătate în cazul copiilor trataţi faţă de cei netrataţi.

Cele trei ingrediente magice

Echinaceea este extrasul folosit în farmaceutică şi care provine de la arbuştii originari din preeria americană, dar aclimatizaţi şi în Europa. Cercetările recente au arătat că echinaceea stimulează sistemul imunitar nespecific, graţie principiilor active din rizomi şi din rădăcinile uscate.

Este contraindicată în cazul persoanelor care urmează tratamente imunosupresoare, în cazul bolilor autoimune (lupus, poliartrită reumatoidă, vasculite, sclerodermii etc.), în scleroza în plăci, SIDA, TBC sau diabet. De asemenea, nu este recomandată femeilor însărcinate.

Propolisul este un produs de digestie al albinelor, în urma colectării răşinilor de pe mai multe specii de arbori - în special de pe mugurii de plop şi de arin, de pe frunzele, mugurii şi scoarţa coniferelor şi a plopilor, a salicaceelor (sălcii) şi a prunilor. Materiile răşinoase astfel culese sunt amestecate de albine cu secreţii salivare şi ceară. În stup, are rol de apărare împotriva microbilor şi a mucegaiurilor.

Acţiunea sa este antimicotică, bactericidă şi bacteriostatică. Este bogat în substanţe bioactive şi în microelemente (fier, cupru, zinc, aluminiu, vanadiu, calciu, siliciu, strontiu) care-i dau un rol de stimulator şi bioregulator pentru organismul uman.

Propolisul are puternice proprietăţi bactericide şi bacteriostatice. Este un adevărat biostimulator natural, care măreşte rezistenţa fizică şi înlătură oboseala.

Vitamina C -  acidul ascorbic, sau vitamina antiscorbutică - are rol antiinfecţios, tonifiant, participă la detoxifierea organismului. Carenţa de vitamina C scade capacitatea de apărare a organismului faţă de infecţii. Efortul muscular, frigul şi febra măresc consumul şi necesarul de vitamina C. Legumele şi fructele proaspete sunt surse naturale de vitamina C.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite