Cum vă sincronizaţi libidourile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă intensitatea dorinţei voastre sexuale atinge cote maxime în momente diferite, nu este cazul să disperaţi. Există destule soluţii care să vă mulţumească pe amândoi.

Natura a înzestrat bărbaţii şi femeile cu bioritmuri sexuale diferite. Astfel, libidoul bărbaţilor este influenţat de nivelul testosteronului (hormonul dorinţei sexuale), ce are în general un ciclu zilnic, pe când apetitul sexual al femeilor este influenţat de perioada ovulaţiei,
care se produce o dată pe lună. În plus, mai ales după ani de căsnicie, dorinţa sexuală a fiecăruia dintre parteneri poate fi afectată de rutină, de stres, de grijile zilnice sau de anumite nemulţumiri din relaţie. Iar acest lucru poate duce la frustrări şi poate accentua neînţelegerile dintre parteneri, îndepărtându-i unul de celălalt. Totuşi, puteţi aduce armonia în aşternut dacă învăţaţi cum să vă sincronizaţi.

Nu faceţi din dezacord o tragedie

Dacă vei întreba un sexolog, acesta probabil îţi va spune că diferenţe în ceea ce priveşte dorinţa sexuală apar chiar şi în cazul celor mai pasionale cupluri şi că este o problemă frecvent întâlnită în relaţiile de lungă durată. Iată de ce, într-o astfel de situaţie, nu este cazul să începeţi să aruncaţi vina unul pe altul. Este posibil ca cel refuzat să se simtă dezamăgit şi jignit şi să-şi acuze partenerul că are un libido prea scăzut, pe când celălalt îl poate acuza că se gândeşte numai la sex. Şi aşa pot apărea certuri nesfârşite, iar relaţia dintre voi se poate deteriora. Cel mai indicat ar fi să discutaţi şi să încercaţi să înţelegeţi că sunteţi diferiţi şi că apetitul sexual poate avea fluctuaţii. Acest lucru nu înseamnă neapărat că au dispărut sentimentele.

«Cu răbdarea se trece marea»

Pentru a depăşi un decalaj de apetit sexual este important ca, atât tu, cât şi partenerul tău să fiţi atenţi la nevoile şi la dorinţele celuilalt. Astfel, dacă persoana iubită are momente când te refuză în intimitate, încearcă să fii răbdător şi atent cu ea şi să afli care este momentul în care sexualitatea ei atinge cote maxime. Pe de altă parte, cel al cărui libido este mai scăzut ar trebui să încerce ca măcar din când în când să dea curs avansurilor partenerului şi chiar să ia iniţiativa, pentru că dorinţa sexuală poate apărea pe par­cursul preludiului.

Descoperiţi momentele de dorinţă maximă

Pentru a vă sincroniza libidourile, ar putea fi de folos să ştiţi şi care sunt momentele din zi în care apetitul sexual al partenerului atinge cote maxime. Astfel, dacă bărbatul are cea mai aprinsă dorinţă sexuală dimineaţa, nu la fel se întâmplă şi în cazul femeii. Sexualitatea ei începe să-şi ceară drepturile mai spre după-amiază, cam între orele 16.00 şi 18.00, aceasta fiind perioada în care şi dorinţa bărbatului atinge un alt punct culminant. De asemenea, apetitul sexual al femeii este mai intens în jurul orei 22.00.

Încercaţi să aveţi aşteptări realiste

Este bine să faceţi o evaluare a vieţii voastre sexuale şi să descoperiţi care sunt acele aspecte care au nevoie de îmbunătăţiri. Puteţi să vă întrebaţi reciproc dacă fiecare dintre voi consideră că face suficient sex sau dacă simte că viaţa sexuală a devenit plictisitoare şi să luaţi măsuri în acest sens. Totuşi, nu uitaţi că numărul de partide sexuale în cadrul unei relaţii variază şi că o viaţă intimă mai bună nu înseamnă neapărat mai mult sex, ci mai multă plăcere.

Nu ezitaţi să cereţi ajutor specializat

Dacă totuşi consideraţi că viaţa voastră sexuală se află într-un impas pe care nu îl puteţi depăşi, consultaţi un sexolog. Acesta vă va ajuta să descoperiţi punctele slabe ale sexualităţii voastre şi să depăşiţi frustrările acumulate, care pot duce la deteriorarea relaţiei.

Partenerul cu un libido mai scăzut ar trebui să încerce ca măcar din când în când să dea curs avansurilor persoanei iubite.

Specialistul nostru

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Orice persoană cu experienţa unei relaţii ştie cum este să îţi doreşti o seară intimă în timp ce partenerul doarme liniştit alături de tine. La fel şi invers. Sincronizarea perfectă a dorinţei într-o relaţie este un obiectiv care depinde de prea multe variabile pentru a-l putea controla. Însă putem fi acolo unul pentru celălalt şi atunci ne predispunem la un număr maxim de momente în care există sincronizare. Este de ajutor să anticipăm momentele intime. Mai exact, starea de aşteptare, ştiind că ceva va veni, chiar dacă nu ştii ce, trezeşte organismul. De asemenea, este bine să ştim să păstrăm elementele-surpriză, să construim unele elemente intime în momente obişnuite ale vieţii. Importantă este păstrarea legăturii dintre cei doi parteneri şi, chiar dacă actul sexual nu se produce, trebuie să ne atingem partenerul, să-l simţim şi să ne facem simţită prezenţa.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite