Copilul tău nu vorbeşte? Când ar trebui să te îngrijorezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un consult de specialitate este indicat în cazul în care copilul nu vorbeşte pănâ la trei ani şi jumătate
Un consult de specialitate este indicat în cazul în care copilul nu vorbeşte pănâ la trei ani şi jumătate

Întârzierea în dezvoltarea limbajului poate fi semnul unei tulburări comportamentale, iar părinţii ar trebui să consulte un specialist, atrag atenţia medicii.

Copiii care nu vorbesc până la vârsta de trei ani şi jumătate ar putea dezvolta probleme comportamentale mai târziu în viaţă, susţine un nou studiu, citat de publicaţia britanică Daily Mail.

Cercetătorii de la Universitatea Indiana, din SUA, au urmărit evoluţia a 120 de copii vreme de un an, de la vârsta de doi ani şi jumătate. Ei au testat achiziţia de limbaj şi comportamentul celor mici la 36 de luni şi apoi la 42 de luni.

Concluzia oamenilor de ştiinţă a fost că întârzierile în dezvoltarea limbajului pot să fie semn de ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie) sau de alte tulburări manifestate prin lipsă de concentrare ori hiperactivitate.

„Copiii mici folosesc limbajul ca pe un instrument care-i ajută să-şi controleze comportamentul şi acţiunile, mai ales în situaţii dificile. Copiii care nu îşi dezvoltă limbajul vor fi mai puţin capabili să-şi controleze comportamentul şi, prin urmare, sunt mai predispuşi la probleme comportamentale“, a explicat Isaac Petersen, unul dintre specialiştii care au realizat studiul. El completează că achiziţia limbajului trebuie analizată de la vârste mai mici.

„Nu vă aşteptaţi ca, în primii ani de viaţă, toţi copiii să fie la acelaşi nivel. Dacă achiziţia limbajului se produce mai lent la unii dintre ei, pot să recupereze atâta vreme cât sunt ajutaţi. Dacă, până la vârsta de trei ani şi jumătate, limbajul nu este încă dezvoltat, ar putea fi necesară intervenţia medicilor. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine“, recomandă Isaac Petersen.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite