Cât de greu trebuie să fie ghiozdanul copilului pentru a nu-i afecta sănătatea, potrivit kinetoterapeutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

De cele mai multe ori, cei mici merg la şcoală cărând în spate ghiozdane foarte grele, pline cu rechizite şi tot felul de gadgeturi. Unii merg chiar şi kilometri pe jos ţinând ghiozdanul pe un umăr, acest obicei dăunând sănătăţii coloanei vertebrale.

Este o problemă cu care se confruntă deja generaţii întregi de copii, în condiţiile în care aceştia trebuie să care zilnic toate cărţile şi caietele, în timp ce la şcolile din alte ţări toate aceste rechizite sunt depozitate în vestiarele din şcoli.

Vedeta TV şi bloggeriţa Ela Crăciun are doi copii care se confruntă cu această problemă şi a apelat astfel la un specialist în kinetoterapie pentru a afla cât de periculos este pentru cei mici căratul unui ghiozdan atât de greu. 

Ela s-a consultat cu Dr. Elena Căciulan, Preşedintele Federaţiei Române a Asociaţiilor de Kinetoterapie, şi a publicat răspunsurile specialistului pe blogul personal, printre care şi cel privind greutatea ideală pe care copii noştri trebuie 

„Şcoala trebuie să facă ceva pentru a rezolva problema ghizodanului. Studiile arată că acesta nu trebuie să depăşească 10-20% din greutatea copilului. De cele mai mute ori acest giozdan produce dezechilibre corporale copiilor. Umărul cu greutatea mare se va duce către partea unde trage şi va face o proiecţie către anterior. Apoi sunt copilaşii care poartă ghiozdanul pe ambii umeri, dar trunchiul se va duce spre anterior, va face o flexie a trunchiului pentru că trebuie să se echilibreze. Cred că dascălii ar trebui să conştientizeze că e importantă şi poziţia în bancă şi înclinarea băncii astfel încât copilul să se simtă confortabil şi să îi asigurăm maximum de stabilitate“, a explicat Prof. Dr. Elena Căciulan.   

   

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite