Boli de împrumut din haine second-hand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hainele la mâna a doua insuficient curăţate sunt purtătoare de paraziţi, punând în pericol sănătatea celor care le poartă, avertizează dermatologii.

Cei care poartă haine­ second-hand riscă să se îmbolnăvească şi de râie, care se transmite atât prin hainele purtate în comun, cât şi prin folosirea de către mai multe persoane a aceleiaşi lenjerii de pat sau a aceluiaşi prosop.

Specialiştii francezi din cadrul Consiliului Superior de Igienă din Franţa au întocmit o listă de recomandări pentru cei care se îmbolnăvesc de râie. Păturile şi muşamalele, dar şi alte obiecte din plastic care se găsesc la magazinele de second-hand pot transmite scabia.

Scabia (râia) este una din cele mai frecvente dermatoze contagioase pruriginoase (care provoacă prurit – senzaţie de „mâncărime” a pielii). Este provocată de un parazit artropod, denumit ştiinţific Sarcoptes scabiae.

Acesta are un diametru de 0,4 - 0,7 mm (în cazul femelei), iar masculul este de trei ori mai mic. Sarcoptes scabiae se „îngroapă” în stratul superficial al epidermei, unde femelele sapă canale. Preferă în mod obişnuit zonele moi şi cutate, cum ar fi şanţurile interdigitale şi zona organelor genitale.

Depun câte trei ouă pe zi, pe tot parcursul vieţii, de 30-60 zile. Femelele şi excrementele acestora provoacă cele mai multe simptome. Maturizarea oului are loc peste 3-4 zile, iar puii devin adulţi în aproximativ două săptămâni. Femela avansează cu 2-3 mm pe zi, lăsând în urmă un traiect sinuos presărat cu ouă.

Larvele eclozează după câteva zile şi se târăsc la suprafaţa pielii, unde încep să-şi sape propriile şanţuri în jurul foliculilor piloşi. În urma scărpinatului şi prin intervenţia mecanismelor imunologice o parte din paraziţi sunt nimiciţi, rămânând în medie cam 15 paraziţi la o persoană contaminată.

Uneori, se poate produce şi o suprainfectare a leziunilor de grataj (provocate în urma scărpinatului excesiv). Cea mai frecventă complicaţie a scabiei este infecţia bacteriană la nivelul pielii, numită impetigo. Impetigo este provocată de stafilococ său streptococ şi este la rândul sau foarte contagioasă.

Erupţiile sunt condiţionate de reacţia alergică: infestarea primară poate rămâne asimptomatică pentru 4-6 săptămâni, dar reinfestarea produce imediat o reacţie de hipersensibilitate la excreţiile depozitate în şanţul acarian. Pentru a elimina paraziţii, hainele şi lenjeria trebuie spălate în mod obişnuit, eventual fierte 5-10 minute; apoi vor fi călcate cu fierul fierbinte.

Cuverturile, saltelele, pernele trebuie dezinfectate în etuve sau închise ermetic în saci de plastic, timp de cel puţin cinci zile.

Încălţămintea şi jucăriile trebuie de asemnea închise ermetic în saci de plastic, timp de câteva zile. Obiectele care nu pot fi prelucrate termic trebuie expuse la aer, timp de cel puţin patru zile, deoarece acarienii scabiei pot trăi până la patru zile în absenţa unei gazde umane.

Unul din testele simple folosite este cel cu cerneală: se picură puţină cerneală peste suprafaţa afectată după care se şterge zona cu un tampon îmbibat în alcool sau apă. Leziunea cu scabie absoarbe cerneala şi apare ca o dungă sinuoasă, neagră. Ca tratament se folosesc fie medicamente administrate oral (Invermectina), fie preparate topice (benzoat de benzil-cremă).

Crema se aplică de la gât în jos, pe tot corpul, între degete, pe palme, pe coate şi genunchi. Este important ca toţi cei care vin în contact cu persoana infestată să urmeze aceleaşi reguli stricte de igienă şi să-şi aplice preparatele topice pentru a evita o reinfestare. Lenjeria trebuie schimbată zilnic. În zonele care se spală mai des (de exemplu, mâinile), crema se aplică din nou, după fiecare spălare. Se repetă aplicarea după o săptămână.

Musafirii ascunşi în cusături

Prin intermediul obiectelor second-hand se pot transmite şi păduchi sau ploşniţe, care se ascund în cusături. De asemenea, micozele cutanate sunt adesea transmise prin hainele de „mâna a doua”, în special prin hainele de piele. Printre obiectele de uz casnic, la magazinele second-hand se găsesc şi covoare.

Acestea conţin acarieni, organisme minuscule ce se găsesc în praful de casă şi în lenjeria de pat. Acarienii pot rămâne cantonaţi în covoare şi în tapiţerie chiar şi după ce acestea sunt curăţate, atenţionează dermatologii. Specialiştii susţin că acarienii sunt responsabili de 80 la sută din cazurile de alergii respiratorii şi cutanate.

La acestea din urmă, contribuie într-o mare măsură şi detergenţii folosiţi pentru spălarea confecţiilor, mai ales în cazul celor care au pielea foarte sensibilă şi sunt predispuşi la iritaţii şi alergii.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite