Preşedintele Iohannis şi Familia Regală – Bunele intenţii şi drumul greşit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

M-am bucurat când am văzut această imagine publicată pe profilul online al preşedintelui Iohannis. Mă bucură că două dintre instituţiile spre care mulţi români se uită cu admiraţie şi speranţă au valori comune, cred, promovează discreţia şi bunacuviinţă şi, în general, transmit împreună un mesaj unitar şi consistent. Mai puţin în privinţa imaginii personale, fapt care m-a dezamăgit mai mult decât m-a bucurat iniţial.

Să fie clar: nu scriu aceste rânduri pentru că aş crede că alegerile vestimentare ale preşedintelui sau membrilor Case regale le influenţează în vreun fel judecata, acţiunile ori moralitatea. Sigur că sunt aceiaşi oameni, indiferent de cum ar fi îmbrăcaţi, însă atunci când valorile pe care le susţin nu se reflectă şi în acţiunile şi imaginea lor, în ansamblul ei, parcă devin mai puţin credibili. În calitate de profesor, domnul Iohannis, cu siguranţă, susţine importanţa educaţiei, de orice fel ar fi ea. Şi despre un fel de educaţie este vorba aici:

Educaţia vestimentară este o necesitate la toate nivelurile sociale, cu atât mai mult când milioane de oameni te urmăresc şi au cele mai mari aşteptări de la tine.

Aşteptările mele de la Casa Regală şi de la preşedintele Iohannis, din punct de vedere al imaginii, sunt de a demonstra că, după 42 de ani de restricţii şi limitări culturale, estetice, de comunicare, călătorii şi tot ce ne face viaţa mai frumoasă şi mintea mai deschisă, există oameni care nu au renunţat niciodată să creadă în ele şi să le practice. 

La dineul care a avut loc săptămâna aceasta la castelul Peleş, codul vestimentar a fost interpretat de cei patru după cum s-au priceput: principesa Margareta şi doamna Iohannis în rochii fluide specifice ţinutei Black Tie, domnul Iohannis de asemenea în smoching (şi un papion ciudat), iar principele Radu în frac, adică white-tie. Tare mi-ar fi plăcut să văd coerenţă şi convingere în această imagine, ar fi rămas una de inspiraţie pentru generaţiile viitoare!

Domniile lor sau şefii de protocol ai celor două instituţii ar trebui să ştie ori, după cum stau acum lucrurile, să se informeze, despre diferenţele între cele două coduri vestimentare: White Tie este destinat dineurilor de stat, balurilor, evenimentelor de importanţă socială majoră, în general excelenţei academice sau artistice şi presupune frac pentru domni şi rochie de bal pentru doamne, rochie realizată pe corsaj, respectiv fustă voluminoasă.

Black Tie este specific evenimentelor semi-formale de tipul galelor, serilor inaugurale, premierelor, celebrării momentelor personale importante, smochingul fiind ţinuta impusă domnilor, iar doamnelor – rochie fluidă, vaporoasă, lungă până la nivelul podelei, cu sau fără mâneci, în funcţie de silueta purtătoarei.

Sper că nu v-aţi lăsat induşi în eroare de faptul că am menţionat de multe ori numele preşedintelui, de fapt acest text şi imaginea care l-a generat este despre principele Radu care tind să cred că a exagerat cu importanţa acordată dineului în cauză: un smoching bine croit ar fi fost o alegere mult mai potrivită. Bineînţeles, am încredere şi că domnul Iohannis va renunţa la papionul negru cu bulină roşie!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite