Pericolele mortale din modă: ce este „Sindromul Eşarfei Lungi” şi de ce pantofii cu platformă se numără printre cele mai primejdioase piese vestimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tocurile pot cauza accidente de maşină mortale. FOTO hintmag.com
Tocurile pot cauza accidente de maşină mortale. FOTO hintmag.com

Pentru noi toţi, hainele sunt un fel de scuturi care ne protejează de factorii exteriori. Cu toate acestea, există situaţii în care acestea îşi ucid purtătorul. Stilurile extreme de modă sunt cele mai periculoase, însă de-a lungul timpului au existat situaţii în care chiar şi cele mai banale piese vestimentare, precum eşarfele, au pus viaţa oamenilor în primejdie.

În Europa secolului al XIX-lea, industria producţiei de haine a căpătat amploare în oraşe mari, precum Paris, Londra şi Manchester, iar doctorii au fost primii care au observant efectele dăunătoare ale modei. Corsetele purtate de femei, strânse prea mult, puteau provoca daune grave, uneori chiar mortale, organelor interne.

Înainte de anii 1850, pantofii simetrici, care nu luau forma piciorului, le uşurau treaba pantofarilor, dar deformau cu uşurinţă piciorul purtătorului. Pentru a se conforma tendinţelor vremii, potrivit cărora un picior mic şi delicat era un ideal de frumuseţe, unele femei erau nevoite să îşi lege degetele de la picioare cu ligaturi, deformându-şi astfel membrul.

Problemele legate de designul obiectelor vestimentare nu era singura problema vremii. Unele haine puteau transporta boli contagioase şi chimicale toxice. Infecţiile virulente cauzate de lenjeria murdară, rochiile verde otrăvitoare, vopsită cu arsenic, strangulările sinistre cauzate de gulerele de la cămaşă sau rochiile cu crinolină, care, de multe ori, luau foc şi omorau purtătoarele, au făcut o mulţime de victime.

image

Rochie vopsită cu arsenic FOTO thepragmaticcostumer.wordpress.com

Problema rochiilor care se aprind nu este străină nici de moda de astăzi. În 2004, stilul vestimentar boho chic şi gypsy, care presupune purtarea rochiilor lungi şi largi, a cauzat numeroase accidente şi cazuri de arsuri deosebit de grave. Femeile care purtau aceste articole vestimentare erau distrase atunci când vorbeau la telefon sau dansau, iar fustele lor luau foc din cauza lumânărilor decorative sau a focului din şemineu.

Pantofii cu toc şi pantofii cu platformă, pericule în trafic

Deşi aceste accidente s-au petrecut în alte vremuri, nici moda de astăzi nu este inofensivă, mai ales pentru femei. Dacă în cazul bărbaţilor s-a pus accentual mai mult pe confort şi siguranţă, femeile au ales aspectul în detrimentul funcţionalităţii. În mod deloc surprinzător, pantofii cu toc şi cei cu platformă au cauzat multe accidente de-a lungul timpului. Unul dintre cele mai faimoase este cel suferit de Naomi Campbell în 1993, într-o prezentare Vivienne Westwood. Celebrul model purta o pereche de platforme foarte înalte, din piele de crocodil, când a căzut zdravăn pe podium. Multe astfel de accidente au avut drept rezultat membre fracturate, contuzii şi chiar moartea. În 1999, o asistentă socială din Japonia şi-a fracturat craniul după ce a căzut, împiedicându-se din cauza pantofilor extreme de înalţi pe care îi purta. 

naomi campbell

Naomi Campbell a căzut, în 1993, din cauza unor pantofi cu platformă creaţi de Vivienne Westwood FOTO Daily Mail

Pantofii cu platformă, atât de populari în anii 1970 şi 1990, au fost cauza a numeroase accidente de maşină, pentru că, notează publicaţia „The Independent”, purtători nu puteau apăsa frâna corespunzător. Când acest model de pantofi au revenit în topul preferinţelor, la mijlocul anilor ’90, poliţiştii i-au considerat atât de periculoşi, că i-au comparat cu şofatul sub influenţa alcoolului. În 1999, o femeie în vârstă de 25 de ani din Tokyo se întorcea de la o sesiune de cumpărături. Din cauză că cizmele pe care le purta aveau tocul foarte înalt, aceasta nu a reuşit să apese frâna la timp şi a intrat cu maşina într-un stâlp de beton, prietena ei, care se afla pe locul pasagerului, murind pe loc.

În 1971, o femeie tânără din Statele Unite a murit după ce, în timp ce se afla în teleschi, eşarfa ei s-a agăţat de un scaun care trecea din direcţia opusă. Alţii au fost mai norocoşi: în acelaşi an, o fetiţă în vârstă de zece ani şi-a agăţat eşarfa într-un cablu de tractare auto, un băieţel în vârstă de 11 ani şi-a prins fularul în motorul unui snowmobil, iar o adolescent şi-a agăţat eşarfa în roţile motocicletei pe care mergea. Toţi, însă, au scăpat cu viaţă, deşi au suferit răni grave la nivelul feţei. Într-un studiu publicat în „Jurnalul American de Medicină”, aceste cazuri au fost etichetate cu „Sindromul Eşarfei lungi.

Magazin

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite