„Nu este vorba despre bani”. Modelele internaţionale nu câştigă din modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda părerii generale despre viaţa luxoasă pe care modelele o trăiesc, realitatea pare să fie cu totul alta. Potrivit unor dezvăluiri făcute site-ului refinery29, majoritatea celor care prezintă pentru săptămânile modei câştigă sume modeste care abia le permit să trăiască decent.

Un model, care a ales să-şi păstreze anonimatul, a declarat că după trei ani în care a prezentat pe podiumurile internaţionale pentru case de modă celebre, şi-a dat seama că în această meserie „nu este vorba despre bani, cât despre expunere”. La Săptămâna de Modă de la New York din acest an, a câştigat 4.200 de dolari din cele opt show-uri la care a particpat. După scăderea taxelor, comisioanelor şi a costurilor de călătorie spre următoarele prezentări la Paris, Londra şi Milano, nu rămâne cu aproape nimic.

Sara Ziff, fondatoarea Model Alliance, o organizaţie ce luptă pentru drepturile modelelor, a explicat pentru „Daily Mail” că modelele nu sunt plătite nici pentru castinguri, nici pentru probe sau călătoriile în interes de serviciu, la fel cum nu sunt remunerate pentru orele suplimentare de muncă. „Majoritatea modelelor tinere nu câştigă bani la săptămânile de modă. De fapt, cele mai multe ajung datoare agenţiilor”, a spus aceasta. Pentru fiecare sută de dolari câştigată, unui model îi va reveni jumătate din sumă, după deducţia de taxe şi comisionul agenţiei.

Donna Karan, Calvin Klein şi Oscar de la Renta sunt trei dintre puţinele branduri care şi-au plătit cash modelelor pe care le recrutează. Michael Kors este recunoscut în industrie pentru cele mai ofertante preţuri, chiar dacă este unul dintre cele mai râvnite branduri când vine vorba de prezentări de podium şi notorietate obţinută. Dar la fel de bine există designer care nu plătesc deloc.

„Mai există şi trocul cu haine în modă, la care apelează designerii noi ce aleg să-şi plătească aşa modelele. Desigur, acest obicei există şi la case mai mari”, a adăugat Ziff. 

Acest lucru nu este neobişnuit neapărat, în măsura în care legile americane, de exemplu, tratează modelele ca pe antreprenori individuali, fără să aibă drepturile obişnuite ale unui angajat, precum salariul minim pe economie. Marc Jacobs a fost criticat anul trecut pentru că nu şi-a plătit modelele de podium, în ciuda orelor numeroase muncite. Designerul a luat măsuri după scandalul ivit, la fel cum au făcut şi cei de la Rag & Bone şi Alexander Wang. Narciso Rodriguez, Proenza Schouler şi Anna Sui sunt casele de modă aşteptate să facă acelaşi lucru în viitorul apropiat.

Suma medie pe care modelele o primesc în timpul Săptămânii de Modă de la New York, de eemplu, este de 150 de dolari pentru show-uri micuţe şi între 200-500 de dolari pentru casele mari.

Ziff a menţionat că problema în ceea ce priveşte modelele tinere, aflate la începutul carierei, banii nu ajung nici măcar pentru portofoliile foto, chirie şi transport în interes de serviciu. „Am văzut destule modelele cu datorii de peste 20.000 de dolari la agenţia lor. Ştiu chiar un caz al unui model foarte cunoscut care trebuie să plătească agenţiei 100.000 de dolari”, a adăugat aceasta. Nume cunoscute precum Doutzen Kroes şi Coco Rocha au vorbit în trecut despre problemele lor cu datoriile către agenţii.

Potrivit „Daily Mail”, în 2011, un model a câştigat în jur de 33.000 de dolari, într-un an. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite