A murit Hubert de Givenchy, designerul celebru pentru ţinutele purtate de Audrey Hepburn şi Jackie Kennedy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Designerul francez Hubert de Givenchy, celebru mai ales pentru ţinutele emblematice purtate de Audrey Hepburn şi Jackie Kennedy, a murit la vârsta de 91 de ani.

Partenerul lui, fostul designer de haute couture Philippe Venet, a anunţat decesul lui Givenchy prin intermediul casei de modă ce-i poartă numele, precizând că s-a produs în timpul somnului. Cuplul trăia într-un castel renascentist din Paris, potrivit BBC. 

„Hubert de Givenchy a fost un simbol al eleganţei pariziene pentru mai bine de jumătate de secol. El a revoluţionat lumea modei internaţionale şi a creat ţinute memorabile pentru Audrey Hepburn, cea care i-a fost prietenă şi muză mai bine de 40 de ani“, se arată pe site-ul casei de modă. 

Givenchy, care a fondat celebra casă de modă Givenchy în 1952, şi-a dezvoltat o semnătură elegantă şi rafinată, fiind cel care a impus stilul chic în anii ’50-’60, care influenţează şi astăzi modul în care se îmbracă regina Angliei şi vechii socialişti americani şi chinezi. 

Probabil cea mai faimoasă creaţie a lui Givenchy este rochia neagră (Little Black Dress) purtată de actriţa Audrey Hepburn în scena de debut a clasicului „Breakfast at Tiffanys“. 

image

Creaţiile Givenchy concepute pentru rolurile lui Hepburn, printre care cele din „Funny Face“ şi „How to Steal a Million“, i-a transformat pe amândoi în etaloane în ceea ce priveşte stilul vestimentar. Hepburn a purtat una dintre creaţiile lui şi pe scena galei Oscar din 1954, când a fost recompensată pentru rolul din „Roman Holiday“.

Givenchy, alături de muza lui, Audrey Hepburn FOTO Guliver/Getty Images

Imagine indisponibilă

În ceea ce priveşte întâlnirea dintre Hubert de Givenchy şi Audrey Hepburn, aceasta a fost o neînţelegere, scrie News.ro. O prietenă comună l-a anunţat pe Hubert de Givenchy că domnişoara Hepburn doreşte să-l întâlnească. Pentru că tânăra Audrey era puţin cunoscută în Franţa, creatorul a crezut că cererea a venit din partea actriţei Catherine Hepburn, al cărei admirator era. Însă Audrey Hepburn a venit să-l roage să-i realizeze costumele pentru viitorul film, „Sabrina“, de Billy Wilder, iar Hubert de Givenchy a refuzat. Însă datorită farmecului tinerei actriţe, designerul s-a lăsat convins în timpul unei cine. Va fi începutul unei prietenii şi a unei colaborări profesionale care a durat peste patru decenii.

Audrey Hepburn, într-o rochie Givenchy în filmul „Funny Face“

image

De asemenea, o fană a creaţiilor Givenchy a fost şi prima doamă a Americii Jacqueline Kennedy, una dintre cele mai apreciate apariţii ale sale fiind într-o rochie de mătase marca Givenchy, la o cină de stat de la Palatul Versailles. 

Compania Givenchy a fost achiziţionată de gigantul de lux LVMH în 1989, însă designerul a continuat să creeze pentru acest brand până la pensionarea lui din 1995.

Odată cu moartea lui Hubert de Givenchy dispare unul dintre ultimii martori ai vârstei de aur a modei haute couture franceze, care a strălucit încă de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum şi întruchiparea unui stil de viaţa privilegiat şi rafinat.

Hubert de Givenchy s-a născut în 1927, într-o familie protestantă de viţă nobilă franceză, care nu a dorit să crească un designer de modă. Tatăl său a murit pe când avea 2 ani şi a crescut admirându-şi mama, o femeie frumoasă şi elegantă, sofisticată, căreia i-a moştenit alura naturală şi fizicul de star hollywoodian. Bunicul său a colecţionat ţesături şi costume din lumea întreagă care l-au fascinat pe copil. Trebuia să ia note bune la şcoală pentru a avea dreptul să admire aceste comori, scrie Le Monde, potrivit News.ro. 

În adolescenţă, Hubert de Givenchy a descoperit opera impresionantă a creatorului spaniol Cristobal Balenciaga şi a decis să urmeze o carieră în domeniu. Chiar a fugit la Paris în speranţa de a se întâlni cu idolul său şi de a-i arăta desenele sale. La 17 ani, în 1945, în ciuda reticenţelor familiei se instalează la Paris pentru a urma cursurile Şcolii de arte frumoase şi ca să-şi găsească de lucru la casele de modă care se deschideau în capitala eliberată. Dotat, elegant, cultivat şi bine crescut, Hubert de Givenchy s-a integrat repede în acest mediu al epocii.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite